Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, οι Γιαννακόπουλοι και η λύτρωση!

 

Μια ιστορία τόσο παλιά, όσο και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ένα σύνθημα που ακούγεται σχεδόν μισό αιώνα. Ένας δρόμος που οδηγεί στη λύτρωση. ΠΑΕ και Γιαννακοπουλος ξαναμπαίνουν στην ίδια πρόταση…

Μια ιστορία παλαιά. Μερικές φορές μοιάζει να είναι τόσο παλαιά, όσο και ο Παναθηναϊκός. Μια ιστορία ταυτισμένη με την ΠΑΕ, με την ΚΑΕ, με τον ερασιτέχνη, με τη Λεωφόρο, με το ΟΑΚΑ, με κλειστά γήπεδα, με ανοικτά γήπεδα, με κάθε γήπεδο που υπήρχε τριφύλλι, πράσινο και οπαδοί του Παναθηναϊκού. Πέντε λέξεις, όλη η ιστορία. Πέντε λέξεις που άλλοτε ηχούσαν δυνατότερα, άλλοτε σιγότερα και έβγαιναν πάντα από την καρδιά.

«Παύλο Θεέ πάρε την ΠΑΕ». Κι εκείνος το δεχόταν. Άλλοτε χαμογελούσε, άλλοτε χαιρετούσε, άλλοτε έκανε πως δεν καταλάβαινε και άλλοτε απλώς απέφευγε να αντιδράσει. Πάντα, όμως, το δεχόταν. Γιατί ποτέ δεν ξέχασε. Και προκειμένου να θυμηθούμε όλη την ιστορία θα ξεκινήσουμε από μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Παύλος Γιαννακόπουλος στον Βασίλη Βέργη και τη «Livesport» το καλοκαίρι του 2013.

– Θα είχε γραφτεί διαφορετικά η ιστορία αν το 1979 είχατε πάρει εσείς την ΠΑΕ; Με βάση αυτό που έχουμε ως δεδομένο και στο μπάσκετ, αν και τα μεγέθη είναι άλλα. Θα μπορούσε και ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός να έχει αντίστοιχα πολύ μεγάλες επιτυχίες;

«Αν μπορώ να το πω αυτό το πράγμα, ναι».

– Σας βλέπω κατηγορηματικό.

«Ναι…»

Γράφει ο Λέον Τολστόι στο «Ημερολόγιο Σοφίας» πως «το παρόν υπάρχει εκτός χρόνου. Είναι η απειροελάχιστη χρονική στιγμή στην οποία δύο περίοδοι, το παρελθόν και το μέλλον, συναντιούνται. Στο παρόν είσαι πάντα ελεύθερος να κάνεις την επιλογή σου».

Τρομακτικό δεν είναι, αν το σκεφτείς; Το κάθε παρόν που καλείσαι να ζεις είναι μια ισχνή λεπτομέρεια μπροστά στο παρελθόν που έχεις ζήσει και στο μέλλον που σε περιμένει. Έτσι μοιάζει αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός. Καλείται να πάρει μια απόφαση στο παρόν, μαθαίνοντας από το παρελθόν και αγναντεύοντας το μέλλον.

Το 2019 θα μπορούσε να είναι μια χρυσή επέτειος. Τα 40 χρόνια της οικογένειας Γιαννακόπουλου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αντ’ αυτού, μοιάζει μέχρι και σήμερα ένα ανεκπλήρωτο απωθημένο ή το σήμερα μοιάζει ως μια ευκαιρία να αποκατασταθεί μια ιστορική αδικία. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έτσι την έβλεπε πάντα. Το 1979, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα γινόταν επαγγελματικό και οι σύλλογοι έπρεπε να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες. Ο σχετικά άγνωστος τότε φαρμακοβιομήχανος είχε παθολογική αγάπη για τον Παναθηναϊκό και έκανε την πρότασή του με κάθε επισημότητα. Έμοιαζε σχεδόν σίγουρο ότι είχε πλειοδοτήσει και θα γινόταν μέτοχος, όμως – σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της εποχής – τα δεδομένα ανατράπηκαν μέσα σε ένα βράδυ.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη παίρνει την ΠΑΕ και ο Παύλος Γιαννακόπουλος στις 17 Ιουλίου του 1979 μένει να φωνάζει… «Εντελώς πραξικοπηματικά δόθηκε το 51% των μετοχών της ΠΑΕ στον κ. Βαρδινογιάννη και εμείς που κάναμε τόσους κόπους και θυσίες μείναμε απ’ έξω».

Εκείνο το βράδυ δεν το ξέχασε ποτέ. Κανένας στην οικογένεια Γιαννακόπουλου δεν το ξέχασε, ούτε το ξεπέρασε. Για περισσότερα από 15 χρόνια ήταν το δικό τους μαράζι και παράλληλα το δικό τους μετερίζι. Για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, το πρόσημο μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν θετικό. Η αγαπημένη τους ομάδα κατακτούσε πρωταθλήματα, κατακτούσε κύπελλα, έπαιρνε παίκτες από τον αιώνιο αντίπαλο, έκανε μεγάλες μεταγραφές, διέγραφε λαμπρές πορείες στην Ευρώπη και η «οικογένεια» ήταν στο απυρόβλητο.

Παύλο Θεέ…
Λέγεται πως ήταν το 1993 όταν το σύνθημα ακούστηκε για πρώτη φορά. Η ΑΕΚ είχε πάρει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, σπάζοντας τη διετή κυριαρχία του Παναθηναϊκού και ο κόσμος είχε αρχίσει να χάνει την υπομονή του. Στις 20 Οκτωβρίου, μπροστά σε σχεδόν 70.000 κόσμου, το τριφύλλι υποδέχεται τη Μπάγερ Λεβερκούζεν στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων. Στο σκορ στο ημίχρονο είναι 1-1, όμως στο 72’ είναι 1-4 και κάτι πρωτόγνωρο ηχεί στο γήπεδο.

«Παύλο Θεέ πάρε την ΠΑΕ», φωνάζει ο κόσμος, 14 χρόνια μετά τη χαμένη μάχη του Παύλου Γιαννακόπουλου κι ενώ είχε έξι χρόνια στον ερασιτέχνη και μόλις μια επαγγελματική χρονιά στο μπάσκετ. 14 χρόνια μετά το 1979 και πολλές φορές οι αριθμοί παίζουν ένα παιχνίδι που αργούμε να κατανοήσουμε…

Η οικογένεια Γιαννακόπουλου χρόνο με το χρόνο δυνάμωνε, η οικογένεια Βαρδινογιάννη χρόνο με το χρόνο αποδυναμωνόταν. Δεν υπήρξε κάποια προφανής διαμάχη, παρά μόνο εκείνη στα μάτια του κόσμου. Στην ΠΑΕ τα δεδομένα άλλαζαν χρόνο με το χρόνο. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης παρέδιδε τον προεδρικό θώκο, κόσμος πήγαινε κι ερχόταν και το 2003 – όπως θα αποκαλυφθεί πάρα πολλά χρόνια μετά –, μετά το καταστροφικό ματς της Ριζούπολης θα υπάρξει νέα προσπάθεια για… ενιαίο Παναθηναϊκό. Ο Τάκης Μπαλτάκος εξουσιοδοτείται από τον Παύλο Γιαννακόπουλο να κάνει πρόταση για την αγορά της ΠΑΕ. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ζητάει 50 εκ. ευρώ για τις μετοχές και 100 εκ. ευρώ μαζί με την Παιανία. Το ποσό κρίνεται εξωφρενικό.

Βρισκόμαστε 14 χρόνια πριν το 2017, έτσι για να ξέρουμε τι λέμε…

Πολυμετοχικότητα και άλλες ιστορίες…
Οι Κινέζοι είναι γνωστό ότι έχουν προειδοποιήσει τον κόσμο να προσέχει τι εύχεται γιατί μπορεί να γίνεται πραγματικότητα… «Δεν μπορώ να αγοράσω κάτι που δεν πωλείται», απαντούσε συχνά ο πρώην ισχυρός άντρας της ΚΑΕ στην αποθέωση, στις επευφημίες και στις προτροπές του κόσμου και ο 2008 ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός άνοιξε το παράθυρο για να μπει Παύλος Γιαννακόπουλος στην ΠΑΕ. Η ευχή του ή αν προτιμάτε το δικό του όνειρο είχε γίνεται πραγματικότητα. Μαζί και το όνειρο εκατομμυρίων οπαδών του τριφυλλιού που πίστευαν σε ένα μέλλον, διαφορετικό από αυτό που ζουν σήμερα.

Η πολυμετοχικότητα απέτυχε. Όπως θα εξηγήσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το 2011 «ξεκινά η πολυμετοχικότητα και πολύ σύντομα ο Βγενόπουλος ενώ έχει χρησιμοποιήσει μια ομάδα ανθρώπων, η ομάδα έγινε two men show. Βγενόπουλος και Πατέρας να κάνουν τα πάντα. Το 2009 όταν πήγα στον Βγενόπουλο για να προχωρήσουμε την αγορά, μου είπε «άλλαξαν τα πράγματα πλέον δεν είμαι ο ίδιος όπως πέρυσι, άλλαξαν οι καταστάσεις. Προχώρα μόνος σου». Έπεσα από τα σύννεφα, εκεί διαταράχθηκαν οι σχέσεις».

Το αρχικό σχέδιο ήταν η πολυμετοχικότητα να αποτελέσει έναν Δούρειο Ίππο για να αγοράσει η οικογένεια Γιαννακόπουλου μαζί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο την ΠΑΕ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήγε να βρει τον εκλιπόντα το 2009 με επιταγή 30 εκ. ευρώ για να κάνουν την κίνηση, ωστόσο η άρνηση του Βγενόπουλου αποτέλεσε την αφορμή για την κόντρα που ξέσπασε τότε. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου θα έμενε στην ΠΑΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ο νυν ιδιοκτήτης της ΚΑΕ πήγε στα γραφεία του mister MIG με μία επιταγή 30 εκατ. ευρώ ως δική του συμμετοχή για την αγορά των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η απάντηση του Βγενόπουλου ήταν αρνητική, υποστηρίζοντας πως «η συμφωνία μας ήταν να πάμε όλοι μαζί και δεν γίνεται να την αθετήσουμε». Ο Γιαννακόπουλος κατηγόρησε τον «Βγενό» ότι δεν τήρησε τη συμφωνία τους και από τότε άρχισε η κόντρα τους. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου θα παραμείνει στην ΠΑΕ μέχρι το 2011, συμμετέχοντας σε συνεχείς αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου και έχοντας – σύμφωνα με την παραδοχή μέχρι και του Γιάννη Βαρδινογιάννη – την πιο συνεπή παρουσία και τη σωστότερη στάση στα χρόνια της πολυμετοχικότητας.

Τα χρόνια που τελείωσαν οριστικά το 2012 για να ακολουθήσει η Παναθηναϊκή συμμαχία και ο Γιάννης Αλαφούζος. Το 2013 υπάρχει η προηγούμενη και μέχρι σήμερα τελευταία απόπειρα της οικογένειας Γιαννακόπουλου να εκπληρώσει το πεπρωμένο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αυτή τη φορά παίρνει μόνος του την πρωτοβουλία για το όνειρο του ενιαίου Παναθηναϊκού και εκφράζει το ενδιαφέρον του τον Νοέμβριο εκείνου του έτους. Σάββατο πρωί «σκάει» η βόμβα και το σίριαλ θα κρατήσει σχεδόν τρεις μήνες με αρκετά σκαμπανεβάσματα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την εξέλιξη. Είναι μια οικογένεια εύρωστη, η οποία έχει επενδύσει στο μπάσκετ ίσως και πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Με μεγάλη χαρά περιμένουμε να έρθουν και να αναλάβουν την οργάνωση και να συνεχίσουν την αναδιοργάνωση για την ανασύσταση του Παναθηναϊκού», θα πει στις αρχές ο Γιάννης Αλαφούζος, «όλα θα έχουν κλείσει οριστικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχει κατατεθεί η πρότασή μου για την ΠΑΕ και πιστεύω να βρει σύμφωνο τον κ. Αλαφούζο», θα προσθέσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όμως το τέλος δε θα είναι αυτό που προσδοκούσαν οι οπαδοί του τριφυλλιού.

Στις 7 Δεκεμβρίου υπογράφουν ρήτρα εμπιστευτικότητας, στις 23 Δεκεμβρίου παίρνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τα οικονομικά στοιχεία στα χέρια του και παράλληλα ζητάει από τον κόσμο να στηρίξει τον Αλαφούζο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε και δε θα ήταν η τελευταία. Οι σχέσεις τους θα περάσουν στη ζώνη του λυκόφωτος τον Φεβρουάριο με παρεξηγήσεις και μηνύσεις, ωστόσο έπειτα από εκατέρωθεν εξηγήσεις θα επέλθει ειρήνη. Η ιστορία θα λήξει στις 20 Φεβρουαρίου του 2014 με κοινή ανακοίνωση, μέσω της οποίας γινόταν γνωστό ότι ο Γιαννακόπουλος θα βοηθήσει την ΠΑΕ μέσω δωρεάς στην Παναθηναϊκή Συμμαχία, χωρίς να ρευστοποιήσει σε μετοχές.

Πέρασαν τρία χρόνια για να επιστρέψει το σενάριο. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου για ακόμα μια φορά φλερτάρει με την ΠΑΕ. Μια προφητεία που μένει να εκπληρωθεί. Μια λύτρωση που αργεί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια…

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εθνικός Ύμνος και η ελληνική σημαία σε όλα τα γήπεδα στον γ’ γύρο

Σε αλλαγές στη διαδικασία έναρξης των αγώνων προχωράει ο ΕΣΑΚΕ, καθώς σε όλα τα γήπεδα από τη β’ φάση του πρωταθλήματος θα υπάρχει έντονα...

Ένα λάθος του Πογέτ απέναντι στη Γεωργία που έβγαλε μάτι στα πέναλτι

Μύριζε από χιλιόμετρα πως εκεί θα γίνει η στραβη… Στις ήττες, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να βρεις τα λάθη. Ειδικά...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 27/3/24

Το ματς της Euroleague ανάμεσα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και την Βαλένθια ξεχωρίζει από το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων, σήμερα Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις 21:00...

Μας απέκλεισε στα πέναλτι η Γεωργία: 10 χρόνια μακριά από τις μεγάλες διοργανώσεις η...

Την πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε η Γεωργία που επικράτησε με σκορ 4-2 στα πέναλτι...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/3/24

Ο τελικός των πλέι οφ για την πρόκριση στο Euro 2024 ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γεωργία στην Τιφλίδα ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις...

Εθνική: Πετάει πάνοπλη για Τιφλίδα

Η Εθνική Ελλάδος ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και το μεσημέρι της Κυριακής (24/3) αναχωρεί για τη Γεωργία. Έχοντας ολοκληρώσει την προετοιμασία της επί ελληνικού εδάφους...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 24/3/24

To ματς της Basket League, η δράση σε Formula 1 και Moto GP και η έναρξη των πλέι οφ της Super League 2 ξεχωρίζουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η ΠΑΕ Άρης θα ζητήσει τώρα συγνώμη για τις αθλιότητες;

Μετά την τιμωρία του Θεόδωρου Καρυπίδη με ένα μήνα αποκλεισμό στους αγωνιστικούς χώρους, μήπως...

Έκτακτο: Αποβολή από τα ευρωπαϊκά κύπελλα για όσες ΠΑΕ δεν τηρήσουν τους νέους κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Για «βασική συναντίληψη» στα ζητήματα που συζητήθηκαν στις διήμερες επαφές του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου...

Ιστορική μέρα: Μπαίνει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος!

Ραγδαίες εξελίξεις στο τριφύλλι! Στο Ολυμπιακό Στάδιο χτυπάει την Παρασκευή (28/6) η καρδιά ολόκληρου...

Βόμβα από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: “Παίρνω την ΠΑΕ Παναθηναϊκός!”

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Livesport...