Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Η παγκόσμια οικονομική φούσκα θα εκραγεί και θα ξεσπάσει χάος στις αγορές, αργά ή γρήγορα

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν καταργήσει την ελεύθερη αγορά ,και
ακολουθούν την πρακτική της κατάργησης του επιχειρηματικού κύκλου και της διασφάλισης ότι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε μόνιμη «bull market»

Η Fed δεν βλέπει οποιεσδήποτε οικονομικές ή ανισορροπίες στην αγορά.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed J Powell κατάφερε να αναγνωρίσει ότι τα επίπεδα του εταιρικού χρέους είναι στην πραγματικότητα λίγο υψηλά.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το παρακολουθούμε προσεκτικά και προχωρήσαμε στα κατάλληλα βήματα».

Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση των επιπέδων χρέους, ο Powell σηματοδοτεί μείωση των επιτοκίων και επιστροφή στο QE.

Το πρόβλημα με τη στρατηγική αυτή είναι ακριβώς αυτό που προκάλεσε την κατάχρηση του χρέους.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν καταργήσει την ελεύθερη αγορά και ακολουθούν την πρακτική της κατάργησης του επιχειρηματικού κύκλου και της διασφάλισης ότι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε μόνιμη «bull market».

Η μαζική και αδυσώπητη εκτύπωση χρημάτων είναι το «εργαλείο» που χρησιμοποιούν.

Οι καλές παλιές ΗΠΑ μείωσαν τα επιτόκια στο 0% στα τέλη του 2008 για την καταπολέμηση της Μεγάλης ύφεσης. και αυτό άνοιξε το δρόμο για την ΕΕ να συμμετάσχει στην «παρέλαση» των ελεύθερων χρημάτων έως το 2016.

Στην πραγματικότητα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε εφαρμόσει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων πριν από πολλά χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου έχει δίνει χρήματ…α δωρεάν για το καλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Και τώρα οι κεντρικές τράπεζες πραγματικά θέλουν να πιστεύετε ότι η πολυετής αξία του παγκόσμιου ZIRP έχει αφήσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων χωρίς σημαντικές στρεβλώσεις.

Όλα είναι φυσιολογικά εδώ, ή έτσι μας λένε.

Έτσι, σκέφτηκα ότι θα ήταν συνετό να ρίξουμε φως σε μερικές από αυτές τις καταφανείς ανισορροπίες που θα πρέπει να είναι προφανείς σε όλους, εκτός από έναν… κεντρικό τραπεζίτη.

Το 40% του εταιρικού χρέους της ευρωπαϊκής επενδυτικής κατηγορίας προσφέρει αρνητικές αποδόσεις και αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρατικά ομόλογα ύψους 15 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως, με αρνητική απόδοση.

Η αποτίμηση των μετοχών στις ΗΠΑ είναι τώρα για πρώτη φορά 1,5 φορές υψηλότερη από το ΑΕΠ της χώρας.

Παράλληλα τα κέρδη των εταιριών που αποτελούν το δείκτη S&P 500 συρρικνώνονται.

Στις ΗΠΑ το εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 60% από τη Μεγάλη Ύφεση – τώρα ανέρχεται σε 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ιστορικά υψηλά.

Μεγάλο μέρος αυτού του χρέους χρησιμοποιήθηκε για την επαναγορά ιδίων μετοχών και τη μείωση του αριθμού μετοχών για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή.

Οι επαναγορές ιδίων μετοχών, οι οποίες ήταν παράνομες στις ΗΠΑ πριν από το 1982, το 2019 θα ξεπεράσουν σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Όσον αφορά την Fed, η έκδοση χρέους – ρεκόρ για την επαναγορά ιδίων μετοχών σε υψηλές αποτιμήσεις είναι μια χαρά.

Σύμφωνα με την BIS, το 12% των επιχειρήσεων του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν γίνει ζόμπι – χρειάζεται να εκδίδουν νέο χρέος μόνο για να πληρώσουν τους τόκους για το υπάρχον χρέος – ο αριθμός αυτός είναι επίσης αριθμός ρεκόρ.

Το μέσο επιτόκιο στο αμερικανικό 10ετες ομόλογο πριν από τη Μεγάλη Ύφεση ήταν περίπου 7%.

Σήμερα, είναι στο 1,8%.

Φαίνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες αγνοούν εντελώς την παγκόσμια φούσκα των ομολόγων.

Για περαιτέρω παραδείγματα, πίσω από την ευρωπαϊκή κρίση του χρέους του 2012, το κόστος δανεισμού των αφερέγγυων χωρών που είναι γνωστές ως PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) έφτασε στα ύψη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου έφτασε στο 40% και προκάλεσε τη συντριβή της οικονομίας κάτω από το βάρος του χρέους της και το υψηλό κόστος εξυπηρέτησής του.

Αυτό οδήγησε σε μερική αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της Ελλάδας και σε ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που υποσχέθηκε ότι «θα κάνει ό, τι χρειάζεται».

Η απόδοση τους 10ετους ελληνικού ομολόγου είναι τώρα μόλις 1,6%, παρόλο που ο λόγος του εθνικού χρέους προς ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί από 159% το 2012 σε μόλις κάτω από 200% σήμερα.

Πώς μπορεί αυτό να είναι δυνατό;

Η απάντηση είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι και πάλι μια τρομακτική φούσκα, αλλά αυτή τη φορά έχει την… την υποστήριξη της ΕΚΤ.

Είναι η ίδια ιστορία στην Πορτογαλία.

Η απόδοση του 10ετους πορτογαλικού ομολόγου έφθασε στο 16% το 2012, αλλά με τη μαγεία του QE είναι τώρα μόλις κάτω από το 0,25% αν ο λόγος του Εθνικού Χρέους προς ΑΕΠ της Πορτογαλίας εξακολουθεί να υπερβαίνει το 120%, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο το 2012, όταν οι αγορές δεν… εμπιστεύονταν την Πορτογαλία.

Το έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 26% ετησίως και ανέρχεται σήμερα σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Τα ετήσια ελλείμματα προβλέπεται από την CBO να είναι τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια για την επόμενη δεκαετία.

Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά στην οικονομία και τα επιτόκια παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά – και δεν υπάρξει ποτέ ξανά άλλη ύφεση.

Για τον κ. Powell, όλα αυτά θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικά.

Επιπλέον, η ιστορία έχει αποδείξει καθ ‘όλη τη διάρκεια των αιώνων ότι, όταν μια χώρα με λόγο χρέους/ΑΕΠ πάνω από 90%, η οικονομική της ανάπτυξη υποβαθμίζεται.

Στις ΗΠΑ ο λόγος χρέους/ΑΕΠ είναι τώρα 330%, στην ΕΕ είναι 450% και στην Ιαπωνία πάνω από το 600%.

Πώς κατάφεραν οι ανεπτυγμένες χώρες να είναι «πνιγμένες» στα χρέη;

Η απάντηση είναι απλή: τα τεχνητά επιτόκια που παρέχονται από τις κεντρικές τράπεζες έχουν ενθαρρύνει, διευκολύνει και έχουν επιτρέψει στις κυβερνήσεις να εκδίδουν τεράστια ποσά ομολόγων με… ατιμωρησία.

Και πάλι, σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες, δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό εδώ.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα στρεβλώσεων της αγοράς που προκύπτουν από τις κεντρικές τράπεζες που ωθούν τεχνητά τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά.

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η τεχνητή και αδύναμη δομή των αγορών βασίζεται σε επιτόκια που συνεχώς μειώνονται και δεν αυξάνονται ποτέ. Όσο αυτή η οδυνηρή δυναμική είναι στη θέση της, οι φούσκες των περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται και τα επίπεδα του χρέους αυξάνονται.

Έτσι, καθιστούν την οικονομία όλο και περισσότερο εξαρτημένη από τα χαμηλότερα επιτόκια.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη φτάσει στο μηδενικό εύρος τιμών και / ή βρίσκονται σε διάφορα στάδια του QE. Ακόμα και η Fed έχει μόνο 1,5 μονάδα από την εξάντληση των «πυρομαχικών» για να μειώσει το κόστος δανεισμού και ήδη εκτυπώνει 60 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα βάση του QE.

Ως εκ τούτου, όταν η επόμενη οικονομική συρρίκνωση ξεκινήσει, οι αγορές χρήματος θα παγώσουν για άλλη μια φορά και ο αριθμός ρεκόρ των εταιρειών ζόμπι θα αρχίσει να απολύει εκατομμύρια εργαζομένους ως αποτέλεσμα της διακοπής της πιστωτικής αγοράς.

Στη συνέχεια, η παγκόσμια φούσκα σε χρεωστικό εταιρικό χρέος θα κρατήσει και θα προκαλέσει πανικό στις αγορές μετοχών όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία.

Σύμφωνα με την Fed όλα είναι απολύτως φυσιολογικά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κατώτατος μισθός: Στις 22 Μαρτίου η τελική απόφαση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά το 5% και τα 800 ευρώ επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες, τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και και από...

Οικογένεια βία: Εκτοξεύτηκαν οι καταγγελίες – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Τι αποφασίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μεγάλη έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι σχετικές καταγγελίες εκτοξεύθηκαν στις...

Ερντογάν -προκλήσεις: “Αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν δική μας”

«Ίσως αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο προσωπικό του 4ου...

Η κυβέρνηση… μετακομίζει – Το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του project της ΠΥΡΚΑΛ, του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το έργο έχει...
Χίτλερ, διαταγή, Νέρων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέψει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας – Από τον Όμηρο έως σήμερα

Εδώ και λίγα χρόνια, έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του ποιητή του...

Γιουβάλ Χαράρι: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση με «καταστροφικές» συνέπειες, σύμφωνα με...

Μεσανατολικό: Παγκόσμια επαγρύπνηση

Σε επαγρύπνηση οι αρχές παγκοσμίως μετά τις καθημερινές απειλές σε κεντρικά κτίρια και αεροδρόμια κρατών εν μέσω της εμπόλεμης σύρραξης...

Τι έχει μπροστά του ο νέος υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές

Μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών είναι πολύ λογικό η οικονομική πολιτική να κινείται...