Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στο επίκεντρο του ΣΓΥΕΣ

41
Οι Times βλέπουν σκληρή αντιπαράθεση στη Μεσόγειο

Για τις παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενημερώσει αύριο τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε, στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ θα συζητήσουν την αναγκαία αντίδραση της Ε.Ε.

Θα συζητηθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στην κατάσταση στο Σουδάν, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην αφρικανική χώρα. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών θα βρεθεί, επίσης, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και τρόποι για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, υπό το πρίσμα των σύγχρονων γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της.

Διαβάστε επίσης:  Σε νέα δοκιμασία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η Άγκυρα αποχωρεί από τον διάλογο

Περαιτέρω, στο περιθώριο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον ομόλογό τους από την Ιορδανία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Εν συνεχεία, οι Υπουργοί Εξωτερικών, από κοινού με τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να συζητήσουν την Παγκόσμια Στρατηγική της Ε.Ε. και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τρία χρόνια μετά την υιοθέτησή της.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Συνδιάσκεψη Ε.Ε. – Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), την προεδρία του οποίου η Ελλάδα αναλαμβάνει από τον επόμενο μήνα. Οι συζητήσεις στη Συνδιάσκεψης αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τους τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.