Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Οι πέντε υποχωρήσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά

Η κυβέρνηση καλείται να συναινέσει σε πέντε μεγάλες υποχωρήσεις στις εργασιακές σχέσεις, καθώς κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαπραγματευτικής συνάντησης -η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 και μισή τα ξημερώματα- οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να απέρριψαν είτε να μετέθεσαν στο μέλλον, κατά περίπτωση, το σύνολο των ελληνικών θέσεων.

Το κλιμάκιο των θεσμών επιμένει στην ποσοτική αύξηση και στην διοικητική διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, στη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ ζητεί, επί τα χείρω, παρεμβάσεις στην διαδικασία προσφυγής των συνδικάτων στην διαιτησία για εργατικές διαφορές και στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο εσωτερικό μέτωπο καταγράφεται ρήγμα, καθώς στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά την οποία -σύμφωνα με το υπουργείο- υπήρξε ομοθυμία, ο ΣΕΒ διαχώρισε (και πάλι) τη θέση του ως προς τις ομαδικές απολύσεις, τις κλαδικές συμβάσεις και την προσφυγή στην εργατική διαιτησία.

Aναλυτικότερα, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εξής ζητήματα:

Ομαδικές απολύσεις: Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου -η οποία ενδεχομένως να ανατρέψει το ισχύον προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο- να εκκρεμμεί, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, όσο και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων. Η διαδικασία προέγκρισης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), πρέπει να αντικατασταθεί από απλή γνωστοποίηση.
Καθίσταται σαφές ότι, σε αυτήν την περίπτωση, οι ομαδικές απολύσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο γραφειοκρατικής αντιμετώπισης, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης εκ μέρους του κράτους.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Την κατηγορηματική άρνηση των θεσμών εισέπραξε η ελληνική πλευρά στο αίτημα της για ενδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Απορρίπτονται, τόσο η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, όσο και η λειτουργία σωματείων σε επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 50 ατόμων, τα οποία θα διαπραγματεύονται με την εργοδοτική πλευρά αντί των ενώσεων προσώπων που λειτουργούν βάσει των μνημονιακών προβλέψεων και συνομολογούν επιχειρησιακές συμβάσεις.

Υποκατώτατος μισθός: Το υπουργείο Εργασίας, ρίχνει τους τόνους σχετικά με την αρνητική στάση του απέναντι στο θέμα, αναζητώντας εναλλακτική επιλογή μεταξύ της καθιέρωσης μισθού, που θα υπολείπεται του κατώτατου με ηλικιακά κριτήρια, όπως ισχύει σήμερα ή με κριτήριο την εργασιακή εμπειρία, όπως προτείνει η επιτροπή σοφών.

Συνδικαλιστικός νόμος: Ασκούνται έντονες πιέσεις προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών, ώστε να προκηρύσσονται μόνο εάν συναινεί το 50 +1% των εργαζομένων ενός κλάδου, όπως ζητούν οι θεσμοί. Μάλιστα, προτείνεται από το ΔΝΤ, να ισχύει η ίδια ποσόστωση και για την προκήρυξη απεργιών ακόμα και εντός μιας επιχείρησης, μεμονωμένα. Στο τραπέζι, παραμένει η φόρμουλα της «αμυντικής ανταπεργίας», που θα επιτρέπει στους εργοδότες να μην αμείβουν τους εργαζόμενους που δεν απεργούν.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη διαδικασία αφήνει εκτός το μοντέλο της «ενεργητικής» ανταπεργίας, που επιθυμούν οι δανειστές -και κυρίως το ΔΝΤ- με την πρόσληψη άλλων εργαζομένων, στη θέση των απεργών, από την πρώτη κιόλας στιγμή προκήρυξης μιας απεργίας.

Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού αυτοματισμού, εγκαθιστώντας διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του προσωπικού σε μια επιχειρηση και επομένως θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ίδια την απεργιακή κινητοποίηση.

Μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ: Η προστασία του δικαιώματος των εργατικών συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στην Διαιτησία σε περίπτωση διαφοράς σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας, προσκρούει στην άρνηση των δανειστών. Με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό οι δανειστές ζητούν την σύσταση επιτροπής ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα νομικής παράκαμψης της δικαστικής απόφασης.

Πηγή: athina984.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για...

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψεύδεται

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές της άσκησε ο πρόεδρος του...

«Oι μάσκες έπεσαν»: Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής Ανδρουλάκη για τα Τέμπη

Απάντηση στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα για το δυστύχημα...

Τέμπη: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για το δυστύχημα των Τεμπών, κυβερνητικές...