Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020
17.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1912.... Το αντιτορπιλικό "Ιέραξ", υπό τον κυβερνήτη Αντώνιο Βρατσάνο, απελευθερώνει με άγημά του τα Ψαρά. Την ίδια μέρα, Σώμα Προσκόπων υπό τον οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα...

Οι πέντε υποχωρήσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά

Η κυβέρνηση καλείται να συναινέσει σε πέντε μεγάλες υποχωρήσεις στις εργασιακές σχέσεις, καθώς κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαπραγματευτικής συνάντησης -η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 και μισή τα ξημερώματα- οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να απέρριψαν είτε να μετέθεσαν στο μέλλον, κατά περίπτωση, το σύνολο των ελληνικών θέσεων.

Το κλιμάκιο των θεσμών επιμένει στην ποσοτική αύξηση και στην διοικητική διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, στη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ ζητεί, επί τα χείρω, παρεμβάσεις στην διαδικασία προσφυγής των συνδικάτων στην διαιτησία για εργατικές διαφορές και στον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο εσωτερικό μέτωπο καταγράφεται ρήγμα, καθώς στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά την οποία -σύμφωνα με το υπουργείο- υπήρξε ομοθυμία, ο ΣΕΒ διαχώρισε (και πάλι) τη θέση του ως προς τις ομαδικές απολύσεις, τις κλαδικές συμβάσεις και την προσφυγή στην εργατική διαιτησία.

Aναλυτικότερα, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εξής ζητήματα:

Ομαδικές απολύσεις: Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου -η οποία ενδεχομένως να ανατρέψει το ισχύον προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο- να εκκρεμμεί, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, όσο και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων. Η διαδικασία προέγκρισης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), πρέπει να αντικατασταθεί από απλή γνωστοποίηση.
Καθίσταται σαφές ότι, σε αυτήν την περίπτωση, οι ομαδικές απολύσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο γραφειοκρατικής αντιμετώπισης, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης εκ μέρους του κράτους.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Την κατηγορηματική άρνηση των θεσμών εισέπραξε η ελληνική πλευρά στο αίτημα της για ενδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Απορρίπτονται, τόσο η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, όσο και η λειτουργία σωματείων σε επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 50 ατόμων, τα οποία θα διαπραγματεύονται με την εργοδοτική πλευρά αντί των ενώσεων προσώπων που λειτουργούν βάσει των μνημονιακών προβλέψεων και συνομολογούν επιχειρησιακές συμβάσεις.

Υποκατώτατος μισθός: Το υπουργείο Εργασίας, ρίχνει τους τόνους σχετικά με την αρνητική στάση του απέναντι στο θέμα, αναζητώντας εναλλακτική επιλογή μεταξύ της καθιέρωσης μισθού, που θα υπολείπεται του κατώτατου με ηλικιακά κριτήρια, όπως ισχύει σήμερα ή με κριτήριο την εργασιακή εμπειρία, όπως προτείνει η επιτροπή σοφών.

Συνδικαλιστικός νόμος: Ασκούνται έντονες πιέσεις προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών, ώστε να προκηρύσσονται μόνο εάν συναινεί το 50 +1% των εργαζομένων ενός κλάδου, όπως ζητούν οι θεσμοί. Μάλιστα, προτείνεται από το ΔΝΤ, να ισχύει η ίδια ποσόστωση και για την προκήρυξη απεργιών ακόμα και εντός μιας επιχείρησης, μεμονωμένα. Στο τραπέζι, παραμένει η φόρμουλα της «αμυντικής ανταπεργίας», που θα επιτρέπει στους εργοδότες να μην αμείβουν τους εργαζόμενους που δεν απεργούν.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη διαδικασία αφήνει εκτός το μοντέλο της «ενεργητικής» ανταπεργίας, που επιθυμούν οι δανειστές -και κυρίως το ΔΝΤ- με την πρόσληψη άλλων εργαζομένων, στη θέση των απεργών, από την πρώτη κιόλας στιγμή προκήρυξης μιας απεργίας.

Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού αυτοματισμού, εγκαθιστώντας διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του προσωπικού σε μια επιχειρηση και επομένως θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ίδια την απεργιακή κινητοποίηση.

Μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ: Η προστασία του δικαιώματος των εργατικών συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στην Διαιτησία σε περίπτωση διαφοράς σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας, προσκρούει στην άρνηση των δανειστών. Με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ, η οποία κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό οι δανειστές ζητούν την σύσταση επιτροπής ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα νομικής παράκαμψης της δικαστικής απόφασης.

Πηγή: athina984.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσίπρας από Κοζάνη: Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ

Τσίπρας από Κοζάνη: Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την έξαρση της πανδημίας και την έλλειψη προετοιμασίας του ΕΣΥ, αποτέλεσμα -όπως ανάφερε- της αδράνειας της, εξαπέλυσε...

Στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός για την Τριμερή Σύνοδο – Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη - Μετά την έξαρση των κρουσμάτων που πάμε για lockdown

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη – Μετά την έξαρση των κρουσμάτων που πάμε για lockdown

Νέα, μέτρα ακόμη και με χρήση μάσκας παντού (για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας) αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη η κυβέρνηση, σε...
Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Στην παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία. Αυτό ανακοίνωσε ο...
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Τζόνσον

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Τζόνσον

Oι προσπάθειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης ενός εμβολίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής...
Καστελόριζο: Εκτός των 12 ν.μ., το Oruc Reis

Καστελόριζο: Εκτός των 12 ν.μ., το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και ο στολίσκος πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, άλλαξε ρώτα και κινείται νότια και ανατολικά και...
Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο οδηγεί σε αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο οδηγεί σε αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας της...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
950ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τσίπρας από Κοζάνη: Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την έξαρση της πανδημίας και την έλλειψη...

ΣΥΡΙΖΑ: Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση

Ολομέτωπη  επίθεση στην κυβέρνηση περιλαμβάνει η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική...

Κορωνοϊός: Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα για την Αττική

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα απόφαση για τα έκτακτα μέτρα...

Αντιδρά η αντιπολίτευση στη ρύθμιση της κυβέρνησης για μείωση της διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ

Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η ρύθμιση της κυβέρνησης για την...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή