Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Η προέλευση του σύμπαντος, το πώς προέκυψε η ζωή και πιθανώς η ύπαρξη εξωγήινων

Οι επιστήμονες λένε ότι μια «νέα εποχή της αστρονομίας» θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά την εκτόξευση του τηλεσκοπίου James Webb ανήμερα των Χριστουγέννων.

Η συσκευή αναμένεται να μεταμορφώσει βαθιά την κατανόηση των επιστημόνων για το σύμπαν και τη θέση μας σε αυτό.

Η NASA, η οποία δημιούργησε το υπέρυθρο τηλεσκόπιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και καναδικούς διαστημικούς οργανισμούς, το χαιρέτισε ως το πρώτο διαστημικό επιστημονικό παρατηρητήριο της επόμενης δεκαετίας.

Τι μπορεί να κάνει το τηλεσκόπιο

Το όργανο θα δώσει στην ανθρωπότητα την πρώτη της ματιά στο «βρεφικό σύμπαν», όπως ήταν όταν πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες.

Ως αντικατάσταση του τηλεσκοπίου Hubble, το Webb θα μπορέσει να δει τον κόσμο μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang), το θεωρητικό σημείο ανάφλεξης που οδήγησε στη ανάπτυξη του σύμπαντος πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Συγκριτικά, το Hubble μπορεί να δει μόνο περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.

Οι αστρονόμοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Webb για να μελετήσουν τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, που πιστεύεται ότι καταλαμβάνουν τα κέντρα μακρινών γαλαξιών.

Οι κοσμολόγοι θα εργαστούν για τη χαρτογράφηση της σκοτεινής ύλης γύρω από τους γαλαξίες, με σκοπό να αποκαλύψουν περισσότερα για τη μυστηριώδη ουσία που θεωρείται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος.

Θα μπορούσε το τηλεσκόπιο να εντοπίσει εξωγήινους;

Το διαστημικό παρατηρητήριο θα διερευνήσει επίσης εάν πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να είναι κατάλληλοι για ζωή.

Οι κάμερες στο τηλεσκόπιο θα καταγράψουν εικόνες από άλλους πλανήτες για να αναζητήσουν την παρουσία νερού και άλλες ενδείξεις ζωής στην ατμόσφαιρα.

Ο καθηγητής Μάρτιν Μπάρστοου, ένας επιστήμονας που βοήθησε στην ανάπτυξη της συσκευής, είπε ότι θα μπορούσε να αποκαλύψει την ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής στο διάστημα.

«Θα μάθουμε για την προέλευση του σύμπαντος και για το πώς προέκυψε η ζωή και πιθανώς, αν και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε, και για άλλη ζωή στον γαλαξία μας», είπε.

Περιέγραψε, δε, την εκτόξευση ως «την αρχή μιας νέας εποχής στην αστρονομία».

«Το τηλεσκόπιο είναι τόσο σημαντικό που πρόκειται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν και τον τρόπο που βλέπουμε τη θέση μας σε αυτό», τόνισε.

To Webb πήρε το όνομά του από τον διοικητή της NASA κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960, και είναι περίπου 100 φορές πιο ευαίσθητος από το Hubble.

Ενώ το Hubble λειτουργούσε κυρίως σε οπτικά και υπεριώδη μήκη κύματος, το Webb θα μπορεί να δει το σύμπαν στο υπέρυθρο φάσμα, κοιτάζοντας μέσα από σύννεφα αερίου και σκόνης όπου γεννιούνται τα αστέρια.

Τι ακολουθεί μετά την εκτόξευση

Το τηλεσκόπιο Webb θα περάσει έναν ακόμη μήνα φτάνοντας στον προορισμό του σε ηλιακή τροχιά – περίπου 1 εκατομμύριο μίλια από τη Γη και περίπου τέσσερις φορές πιο μακριά από το φεγγάρι.

Η ειδική διαδρομή της συσκευής θα την κρατά συνεχώς ευθυγραμμισμένη με τη Γη και την τροχιά της γύρω από τον ήλιο.

Μετά από περίπου έξι μήνες ευθυγράμμισης και τη ρύθμιση των κατόπτρων και των οργάνων του Webb, η διαχείριση της λειτουργίας του τηλεσκοπίου θα γίνεται από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη.

(με πληροφορίες από SkyNews)

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

To ανέκδοτο: Ο Ριζοσπάστης, τα Κομμουνια ο ζωγράφος και ο Λένιν στο Παρίσι

Κάποια στιγμή ένας διάσημος ζωγράφος ήρθε στην Αθήνα για να κάνει την έκθεσή του. Ένα από τα έργα του πολυδιαφημισμένο ήταν και ένα με τίτλο...

Η Αθήνα και ο Πειραιάς του 1920 σε ένα απίστευτο (βίντεο)

Ένα απίστευτο βίντεο που μας ταξιδεύει έναν αιώνα πίσω... Πριν από έναν αιώνα ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, και...
Στόουνχεντζ: Ανακαλύφθηκε μοναδική νεολιθική δομή

Ποια είναι η σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι;

Η τοποθεσία του Στόουνχεντζ (Stonehenge) είναι γνωστό ότι είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του ήλιου στο θερινό ηλιοστάσιο και της δύσης στο χειμερινό ηλιοστάσιο,...

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτο αποκαλύπτει αν είστε γενναίοι ή καλοσυνάτοι

Τα τεστ προσωπικότητας αξιοποιούν τη συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ της οπτικής αντίληψης και των γνωστικών χαρακτηριστικών και αποκαλύπτουν στοιχεία βαθύτερα για την προσωπικότητά σας. Ακριβώς αυτό...

Σοκ στη Λάρισα – Σαραντάρες “ξεζούμισαν” 17χρονο μαθητή Λυκείου…

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Λάρισα μετά τη ροζ αποκάλυψη ότι ένας 17χρονο μαθητής Λυκείου κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από ερωτικό τρίο με...

Σαν Σήμερα 12 Απριλίου Πρώτη φορά ο Άνθρωπος στο Διάστημα

Τετάρτη 12 Απριλίου του 1961, τοπική ώρα 09:07, Κοσμοδρόμιο Μπαικονούρ, ΕΣΣΔ. Το διαστημικό σκάφος Βοστόκ 3ΚΑ απογειώνεται στην πτήση Βοστόκ-1 (ВΟCΤOK-1) με τον Σοβιετικό...
Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που ανασύρονται από το βυθό της θάλασσας είναι τα πλαστικά μιας χρήσης και οι γόπες των τσιγάρων

“Παντοτινά χημικά”: Ανιχνεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα στα υπόγεια ύδατα παγκοσμίως

Οι τοξικές χημικές ουσίες PFAS (υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) ανιχνεύθηκαν σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα σε όλο τον κόσμο, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που επιτρέπουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δέκα σκληρές αλήθειες για τη ζωή

Πρώτη σκληρή αλήθεια ζωής: Αν νομίζεις ότι η ζωή σου έχει τελματώσει, το λάθος είναι...

Κι όμως αυτή ήταν ερ@τική ζωή των ηρώων του 1821! – Ποιοι ήταν οι «άτακτοι» και γυναικάδες και ποιοι… πιστοί σύζυγοι;

H μια πλευρά του εθνικού ξεσηκωμού το 1821, αυτή που όλοι διδασκόμαστε στα σχολικά...

Η αμαρτία έχει μέσα της ζωή που λέγεται ηδονή και η μετάνοια έχει ζωή που λέγεται Πνεύμα Άγιο

– Τα πολλά δάκρυα, που δεν είναι δάκρυα μετανοίας (συναισθηματικά δάκρυα), αντί να θεραπεύσουν...

Τι θα πάρουμε μαζί μας στην άλλη ζωή

Αναρωτιόμαστε άραγε ποια είναι τα πολύτιμα στη ζωή μας; Ο Μέγας Αντώνιος, ασκητής του...