Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
13.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Δεκεμβρίου (Audio)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1971...Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep...

Οι πρωταγωνιστές και ο “γόρδιος δεσμός” του εγχειρήματος σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία

Σε γόρδιο δεσμό έχει μετατραπεί το εγχείρημα του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους.

Με όλες τις εναλλακτικές ανοικτές, ακόμα και εκείνης των πρόωρων εκλογών και της κυβέρνησης μειοψηφίας, ο Πρόεδρος της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ έχει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο.

Το τι θα γίνει ωστόσο εξαρτάται και από τις διαθέσεις της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Προέδρου της σοσιαλδημοκρατίας (SPD) Μάρτιν Σούλτς και του ηγέτη των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι συνήθως ένας ανίσχυρος άρχων, διαθέτει ωστόσο κάποιες τυπικές αρμοδιότητες με βαρύνουσα σημασία στο σημερινό αδιέξοδο: Διορίζει τον καγκελάριο και μπορεί να διαλύσει τη βουλή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει δεδηλωμένη.
Η πρώτη αρμοδιότητα είχε ως σήμερα απόλυτα τυπικό χαρακτήρα. Πάντα ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος, μέσω ενός κυβερνητικού συνασπισμού, διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Τώρα ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κατά το σύνταγμα, αν ο υποψήφιος δεν έχει την δεδηλωμένη, αλλά διαθέτει σχετική πλειοψηφία, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου να διορίσει καγκελάριο μειοψηφίας (χωρίς να είναι απαραίτητη όπως στα καθ’ υμάς η ψήφος εμπιστοσύνης).

Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του κ. Στάινμάγιερ, αυτή η εναλλακτική δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού θα έχει προηγουμένως εξαντλήσει τις προσπάθειές του για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.
Νέες εκλογές δεν θέλει ο Πρόεδρος και το έχει διαμηνύσει ήδη σε όλους τους σημαντικούς παίκτες.

Ο Στάινμαγιερ έζησε στη σκιά της Μέρκελ δώδεκα χρόνια, επτά ως υπουργός της, τέσσερα χρόνια ως αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Στη σχέση τους, πάντα η Μέρκελ είχε τον τελευταίο λόγο.

Της χρωστάει την πιο ταπεινωτική ήττα που βίωσε ποτέ υποψήφιος καγκελάριος της σοσιαλδημοκρατίας – ως τον Μάρτιν Σουλτς. Ένας μικρόψυχος θα έβλεπε τη σημερινή κατάσταση σαν την τέλεια ευκαιρία να πάρει το αίμα του πίσω.

Οι κακές γλώσσες λένε πως ο Πρόεδρος και γκρινιάρης είναι και δεν ξεχνά. Ωστόσο, ο Σταινμάγιερ είναι πάνω από όλα άνθρωπος του καθήκοντος.

Ικανός είναι, χωρίς αμφιβολία. Ως δεξί χέρι του Σρέντερ είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «mach mal» (κάνε το). Εξαιρετικός διπλωμάτης ήταν από τη φύση του, πριν αναλάβει το Γερμανικό ΥΠΕΞ. Ξέρει από μέσα και απέξω την πολιτική σκηνή του Βερολίνου – ειδικά σε ότι αφορά το SPD μπορεί να τυλίξει τον Μάρτιν Σουλτς, που έλειπε χρόνια στις Βρυξέλλες, σε μια κόλλα χαρτί (πράγμα που έκανε την περασμένη Πέμπτη). Το προσωπικό του κίνητρο είναι να γράψει ιστορία, όπου θέλει να καταγραφεί θετικά.

Η καγκελάριος

Ως ένα βαθμό, οι επιδιώξεις της Άνγκελα Μέρκελ συμπίπτουν με εκείνες του Προέδρου. Η καγκελάριος έχει πολύ ισχυρό προσωπικό κίνητρο – θέλει να ολοκληρώσει την 4η θητεία της. Θα προτιμούσε με την συνέχεια του μεγάλου συνασπισμού και ελπίζει ότι ο Στάινμαγιερ θα μεταπείσει τους συντρόφους του, γι’ αυτό άλλωστε έδωσε στην προσπάθεια (στην πραγματικότητα δηλαδή στον Πρόεδρο) διορία τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο καγκελάριος μειοψηφίας η Μέρκελ δεν θέλει να γίνει. Ξέρει ότι οι εναλλασσόμενες πλειοψηφίες έχουν όρια και ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης. Και γνωρίζει ότι σε αυτές τις πλειοψηφίες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ακροδεξιό AfD που θα εισχωρήσει έτσι στα σαλόνια της κυβερνησιμότητας.

Αντ΄αυτού προτιμά τις νέες εκλογές. Αν η προσπάθεια του Στάινμάγιερ αποτύχει, η Μέρκελ πιστεύει ότι μπορεί να ξαναφέρει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στην πρώτη θέση, και καλύτερα από ότι στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Η σφοδρή κριτική που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός της, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην πολιτική που χάραξε για το προσφυγικό, δεν δείχνει να την πτοεί.

Ο Μάρτιν Σουλτς

Την Κυριακή το βράδυ, όταν κατέρρευσε ο συνασπισμός Τζαμάικα, η πρώτη – αμήχανη – αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς ήταν να επιμείνει στη γραμμή που είχε χαράξει αμέσως μετά την εκλογική ήττα, για να συσπειρώσει το κόμμα του και να παραμείνει στη θέση του – δηλαδή την άρνηση κυβερνητικής συμμετοχής. Χωρίς ενθουσιασμό, το SPD τον ακολούθησε, ωστόσο η αντίδραση δεν άργησε να έρθει.

Η δεξιά πτέρυγα ξεσηκώθηκε κατά την «ανεύθυνης» άρνησης του για διαβουλεύσεις με το CDU και η αριστερή του διεμήνυσε, πως σε περίπτωση νέων εκλογών το κόμμα θα πάει με άλλον υποψήφιο καγκελάριο, κάτι που στα σοσιαλδημοκρατικά ήθη σημαίνει και με άλλο πρόεδρο. Ο Σουλτς κατάλαβε, πως η άρνηση επιτάχυνε το τέλος του και άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο Στάινμάγιερ τον έπεισε – ή του επέβαλλε – να δεχτεί τις διαβουλεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ωστόσο αυτό δεν προδικάζει τίποτε, στην άποψη του κατά της συγκυβέρνησης έχει ισχυρούς συμμάχους. Όμως ο Σουλτς έχει καταφέρει να οδηγήσει τον εαυτό του σε αδιέξοδο. Πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση για να παραμείνει πρόεδρος, την μόνη επιλογή του ωστόσο για να μην ξεφτιλιστεί (κυβέρνηση μειοψηφίας) δεν την δέχεται η Μέρκελ.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ

Το ότι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν με ευθύνη του FDP ήταν κάτι που αιφνιδίασε τους γνώστες της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Στο κάτω κάτω, οι Φιλελεύθεροι κυβέρνησαν από το 1949 τη Γερμανία 46 χρόνια και από αυτά τα 33 σε συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ο Λίντνερ απέδωσε την ευθύνη στην αρνητική στάση των Πρασίνων, μίλησε όμως και για «έλλειμμα εμπιστοσύνης», κάτι που απευθύνεται ευθέως στη Μέρκελ. Η πραγματικότητα είναι ότι ανάμεσα στη Μέρκελ (που ενηλικιώθηκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία) και το κόμμα που εκπροσωπεί τους ελευθεριάζοντες μικρομεσαίους καπιταλιστές της πρώην Δυτικής Γερμανίας υφίσταται ένα πολιτιστικό χάσμα.

Οι Φιλελεύθεροι υποπτεύονται, ότι η Μέρκελ τους ήθελε μόνο ως συμπλήρωμα σε μια συμμαχία με τους Πράσινους και γι’ αυτό δεν παρενέβη στις διαπραγματεύσεις.
Όπως και να έχει το πράγμα, το ρίσκο δείχνει να βγαίνει στον Λίντνερ, το FDP σκαρφάλωσε στο 12%. Ο επικεφαλής του FDP τάσσεται αναφανδόν υπέρ μιας νέας προσφυγής στις κάλπες και δεν θα στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας. Για να τα πράγματα πιο περίπλοκα μάλιστα, απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε συνασπισμό τύπου Τζαμάικα, και έπειτα από νέες εκλογές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Μαντλίν: "Θα απαγγελθούν κατηγορίες στον βασικό ύποπτο"

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Μαντλίν: “Θα απαγγελθούν κατηγορίες στον βασικό ύποπτο”

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Μαντλίν Μακάν που εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2007 από το θέρετρο Πράια ντα Λουζ στην...
Τα Χριστούγεννα με κορωνοϊό στην Ευρώπη

Τα Χριστούγεννα με κορωνοϊό στην Ευρώπη

Διαφορετικά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για την Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τη χρυσή τομή, ώστε να αποτρέψουν την περαιτέρω...

Αποκάλυψη Ομπάμα: Επιβεβαίωσε ότι ξέρει όλη την αλήθεια γύρω από τα UFO

Ο 44ος Αμερικανός πρώην πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης της Δευτέρας με τον οικοδεσπότη «Late Show» Stephen Colbert, ότι...
Η Interpol προειδοποιεί: Τα εμβόλια για Covid-19 πιθανόν να γίνουν στόχος των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος

Η Interpol προειδοποιεί: Τα εμβόλια για Covid-19 πιθανόν να γίνουν στόχος των δικτύων του...

Η Interpol προειδοποιεί ότι δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανόν να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς και ότι θα...

Ελληνίδα, η νέα γ.γ. στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η ορκωμοσία της κ. Τσίρλη χθες. Είχε εκλεγεί γραμματέας του ΕΔΔΑ στις 7 Σεπτεμβρίου από την ολομέλεια του δικαστηρίου.

Κορονοϊός: Εγκρίθηκε για χρήση στη Βρετανία το εμβόλιο των Pfizer- BioNTech

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα...
σαν σήμερα, Φιντέλ Κάστρο, Τσε Γκεβάρα, Κούβα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1956...Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε πεζόδρομο – 4 νεκροί και δέκα τραυματίες

Αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα σε πεζόδρομο στην πόλη Τριερ της Γερμανίας.

Γερμανία: Νέο ρεκόρ 21.506 μολύνσεων από τον κορωνοϊό

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 21.506...

Γερμανία-κορωνοϊός: 17.214 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή