Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Η πρόταση της Αθήνας για τα F-35 – Τα μαχητικά νέας γενιάς στο τραπέζι των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Με σημαντικούς φακέλους που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον τομέα των εξοπλιστικών, ακόμα και την προμήθεια μαχητικών F-35, προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο.

Σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, η Αθήνα θα επιδιώξει αυτό να αποτυπωθεί και στην πράξη. Αλλωστε, η χώρα μας έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, με το γεωπολιτικό παιχνίδι να εξελίσσεται μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο ενδιάμεσο, μάλιστα, έχει ψηφιστεί και η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, που ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τη θέση της χώρας μας. Η επίσκεψη αυτή, ωστόσο, πραγματοποιείται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και η ελληνική πλευρά όχι μόνο θα αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά θα επιδιώξει να έχει και εξοπλιστικά οφέλη, την ώρα που η Τουρκία ζητά εδώ και καιρό να αγοράσει 40 νέα μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει 80 από τα ήδη υπάρχοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα όχι μόνο αναμένεται να εκφράσει τις αντιρρήσεις της στο ενδεχόμενο πώλησης νέων αμερικανικών εξοπλισμών στην Τουρκία, αλλά θα ζητήσει να συμμετάσχει στη γραμμή παραγωγής των F-35 και σε δεύτερο χρόνο να προμηθευτεί μια μοίρα αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συμμετάσχει η χώρα μας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αναλαμβάνοντας την παραγωγή τμήματος του αεροσκάφους που θα κατασκευάζεται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Αυτό, πέρα από τη σημειολογία και την ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν «τρέξει» ένα προσχέδιο το οποίο μπορεί να τεθεί στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον. Άλλωστε, η ΕΑΒ συμμετέχει ήδη στην παραγωγή τμημάτων των αεροσκαφών F-16 (κατασκευάζει τμήμα της ατράκτου και τους πίσω αεραγωγούς) για λογαριασμό της Lockheed Martin, της εταιρείας που κατασκευάζει τα F-35.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για τις κινήσεις της Τουρκίας, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει χάρτες με τις παραβιάσεις των Τούρκων και το πώς κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, με την Αθήνα να τονίζει πως η αντίθεση στον αναθεωρητισμό πρέπει να ισχύει για όλους.

Πάνω εκεί αναμένεται να «πατήσει» η ελληνική πλευρά για τα δικά της αιτήματα, επισημαίνοντας πως οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν και θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Αν επιτευχθεί ο στόχος της συμπαραγωγής των F-35, τότε μπορεί να ανοίξει ακόμα πιο εύκολα και η συζήτηση για την απόκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών. Σε αυτή τη φάση, η ενδεχόμενη εκκίνηση των συζητήσεων για τα αμερικανικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, είτε σε επίπεδο παραγωγής είτε σε επίπεδο προμήθειας, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα διαπραγματευτικό όπλο για την ελληνική πλευρά στο power game με την Τουρκία, η οποία θέλει να αγοράσει 40 F-16 νέου τύπου. Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν θα είναι εύκολο να «παγώσει» το φλερτ των Αμερικανών με τους Τούρκους -που αναβάθμισαν τον ρόλο τους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία- όσον αφορά τα εξοπλιστικά, η Αθήνα, στο ενδιάμεσο, θα επιδιώξει να έχει τα μέγιστα οφέλη σε αυτό το κομμάτι.

Το Πεντάγωνο έχει βάλει στο μάτι πλεονάζον αμερικανικό στρατιωτικό υλικό και μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις λόγω και της παρουσίας του Ν. Παναγιωτόπουλου στην Ουάσινγκτον. Οσον αφορά τα F-35, προκειμένου να προχωρήσει μια παραγγελία χρειάζεται προεργασία και αρκετός χρόνος.

Συγκεκριμένα μια περίοδος μετάβασης (συνήθως πέντε χρόνια) που αφορά την οριστικοποίηση της παραγγελίας, την κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών, την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων, τη δημιουργία ειδικής βάσης και υποδομής, αλλά και την εκπαίδευση τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο χρόνος αυτός, όμως, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να επιταχυνθεί.

Σε αυτό συμβάλλει και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου Μενέντεζ για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ από την αμερικανική Γερουσία τον περασμένο Δεκέμβριο, που ουσιαστικά δίνει προτεραιότητα στην Ελλάδα για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να τα αγοράσει. Μάλιστα, προβλέπεται και η παροχή δανείων, τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Τα συγκεκριμένα δάνεια μπορούν να αποτελέσουν το «κλειδί» για ενδεχόμενη προμήθεια F-35, αφού η Αθήνα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ευνοϊκούς οικονομικούς όρους για να κάνει την οποία κίνηση για την περαιτέρω θωράκιση της χώρας. Αλλωστε, το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ενισχυθεί με τα γαλλικά Rafale και μια τυχόν απόκτηση των αόρατων F-35 θα έδινε στην Ελλάδα απόλυτη κυριαρχία στους ουρανούς, ενώ ταυτόχρονα θα ενίσχυε και την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το...

Με τον ήλιο και τον άνεμο δωρεάν γιατί είναι τόσο ακριβή η στροφή στις ΑΠΕ

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θέσεις ως στόχο την προώθηση της πράσινης ενέργειας...

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση...