Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
30.4 C
Athens

Η συχνή λήψη τριών τροφών που περιέχουν νιτρώδη άλατα συνδέεται με 60% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν νιτρώδη θα μπορούσε να συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο μελετούν τον καρκίνο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους θανάτους, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής. Οι υγειονομικοί φορείς συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην υγιεινή ζωή, υποδηλώνοντας ότι η αποχή από ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποφυγή ορισμένων μορφών καρκίνου. Τρόφιμα που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα πρόσθετων νιτρωδών, όπως το μαγειρεμένο μπέικον, το παστό κρέας και οι γαρίδες, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ...χτυπάει την πόρτα σε 10.000 Έλληνες κάθε χρόνο

Η σύνδεση του καρκίνου με την κατανάλωση νιτρώδων αλάτων

Η γαλλική μελέτη σε περισσότερα από 100.00 άτομα διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά νιτρικά άλατα είχαν σχεδόν 25% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη, ωστόσο, ήταν σχεδόν 60% υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν τακτικά προϊόντα διατροφής που περιέχουν νιτρώδη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα υγείας Univadis, δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ των φυσικών νιτρικών ή νιτρωδών αλάτων και της ανάπτυξης καρκίνου.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα συντηρητικά μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενώσεων N-nitroso, οι οποίες έχουν πιθανή καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν την έκθεση σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων σύνθεσης τροφίμων, καθώς και τις εμπορικές ονομασίες και τις μάρκες των βιομηχανικών προϊόντων.

Η έκθεση και στα δύο πρόσθετα τροφίμων αξιολογήθηκε με βάση την κατανάλωση των συμμετεχόντων για 24 ώρες.

Τα νιτρώδη και ο καρκίνος

Τα νιτρώδη έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο αρκετών καρκίνων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κατανάλωση των προσθέτων υπό συνθήκες χωρίς έκθεση σε αντιοξειδωτικά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων N-nitroso.

Οι ενώσεις είναι χημικές προσμείξεις που σχηματίζονται κατά την παρασκευή ορισμένων τροφίμων, όπως το μπέικον, το τυρί, τα αλλαντικά και το ψάρι.

Κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η θερμοκρασία και ο χρόνος ή το pH, οι χημικές ουσίες προκύπτουν από μια αντίδραση ορισμένων ενώσεων όπως τα νιτρώδη άλατα.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων, εξηγεί: «Είναι δυνατό να υπάρχουν ενώσεις Ν- nitroso σε τρόφιμα που χρησιμοποιούν νιτρώδη άλατα για συντήρηση και χρωματισμό».

Μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από την Premier Analytical Services για το ερευνητικό πρόγραμμα «χημικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές» είχε ως στόχο να εντοπίσει ποια τρόφιμα περιείχαν τις υψηλότερες ποσότητες ενώσεων N-nitroso.

Δείγματα τροφίμων που περιείχαν τα υψηλότερα επίπεδα της μόλυνσης ήταν το μαγειρεμένο μπέικον,τα αλλαντικά και οι γαρίδες.

Το μη καπνιστό μπέικον περιείχε χαμηλότερα επίπεδα της ένωσης, με ακόμη χαμηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο τυρί, τις μπύρες, τις σάλτσες και τις σούπες, καθώς και τα περισσότερα αποξηραμένα προϊόντα, τα τουρσιά και τις σάλτσες σόγιας.

Περίπου το 80% των διατροφικών νιτρικών προέρχεται από την κατανάλωση λαχανικών, με πηγές νιτρωδών όπως λαχανικά, φρούτα και επεξεργασμένα κρέατα.

Ενώ τα νιτρώδη πρόσθετα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, τα νιτρώδη που απαντώνται στη φύση συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι παρέχουν επαρκή προστασία έναντι ορισμένων καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Στην πρόσθετη μορφή τους, τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται κυρίως για τη χρωστική, αντιμικροβιακή και αρωματική τους δράση σε διάφορα είδη κρέατος, ψαριών και τυροκομικών προϊόντων.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά η γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος της νόσου δεν αυξήθηκε σημαντικά ούτε από τα νιτρώδη ούτε από νιτρικά άλατα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το θυμάρι σώζει ζωές: Δείτε πώς σκοτώνει τα μικρόβια σε λιγότερο από μία ώρα

Έχει την δύναμη να εξολοθρεύει τα μικρόβια εντός του χρονικού διαστήματος των εξήντα (60) λεπτών! Οι κρητικοί από πολύ παλιά με θυμάρι έτριβαν τα ούλα...

Η μακροζωία βρίσκεται σε ένα κομμάτι τυρί δείχνει νέα έρευνα

Οι επιστήμονες πλέον, σας προτρέπουν να καταναλώσετε τυρί για μια πιο ψυχικά υγιή, χαρούμενη και μεγαλύτερη ζωή. Όχι δεν πρόκειται για κάποιου είδους αστείο, πρόκειται...

Το αρχαιότερο φυτό είναι το ελιξίριο όλων των παθήσεων!

Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά στη γη. Η επιστημονική του ονομασία είναι ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Οι καρποί του μοιάζουν με...
Τι πίνουν οι Γαλλίδες για να μην έχουν πρησμένο στομάχι

Οι 8 πιο συνηθισμένοι μύθοι για τις δίαιτες καταρρίπτονται -Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Το να διαλέγουμε και να ακολουθούμε μια διατροφή που είναι θρεπτική και ισορροπημένη είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω...

Τροφές που καταπολεμούν τις ασθένειες

Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Οι ερευνητές ανά τον κόσμο ανακαλύπτουν πως τα αβγά, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά...

Έτρωγε μπρόκολο,πορτοκάλια και τυρί- Δείτε τι έγινε μετά από ένα μήνα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που δίνουν μια ολόκληρη περιουσία στους οδοντιάτρους, για να αποκτήσουν λαμπερό χαμόγελο και κατάλευκα δόντια. Το μυστικό όμως, δεν κρύβεται μέσα...
σκόρδο, υπερτροφές,

Τα “θαυματουργά” λαχανικά – Σκόρδο και κρεμμύδι

Μια σαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα φαγητό με λίγο σκόρδο αποτελούν μέρος της... Ελληνικής κουζίνας. Άραγε κατά πόσο είναι γνωστές οι φαρμακευτικές δράσεις του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πέθανε σε ηλικία 53 ετών η Σάνεν Ντόχερτι

Μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο πέθανε η διάσημη ηθοποιός Σάνεν Ντόχερτι μόλις...

Ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου του ήπατος

Ο εντοπισμός ενός συνόλου μικροπρωτεϊνών που παράγονται σε όγκους του ήπατος θα μπορούσε να...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ξεκινούν τα δωρεάν self test -Ποιους αφορά

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της δράσης «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο...

Μελέτη: Aυξάνεται o κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Δημοσιεύτηκε η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους...