Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Η συχνή λήψη τριών τροφών που περιέχουν νιτρώδη άλατα συνδέεται με 60% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν νιτρώδη θα μπορούσε να συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ερευνητές σε όλο τον κόσμο μελετούν τον καρκίνο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους θανάτους, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής. Οι υγειονομικοί φορείς συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην υγιεινή ζωή, υποδηλώνοντας ότι η αποχή από ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποφυγή ορισμένων μορφών καρκίνου. Τρόφιμα που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα πρόσθετων νιτρωδών, όπως το μαγειρεμένο μπέικον, το παστό κρέας και οι γαρίδες, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ...χτυπάει την πόρτα σε 10.000 Έλληνες κάθε χρόνο

Η σύνδεση του καρκίνου με την κατανάλωση νιτρώδων αλάτων

Η γαλλική μελέτη σε περισσότερα από 100.00 άτομα διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά νιτρικά άλατα είχαν σχεδόν 25% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη, ωστόσο, ήταν σχεδόν 60% υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν τακτικά προϊόντα διατροφής που περιέχουν νιτρώδη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα υγείας Univadis, δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ των φυσικών νιτρικών ή νιτρωδών αλάτων και της ανάπτυξης καρκίνου.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα συντηρητικά μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενώσεων N-nitroso, οι οποίες έχουν πιθανή καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν την έκθεση σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων σύνθεσης τροφίμων, καθώς και τις εμπορικές ονομασίες και τις μάρκες των βιομηχανικών προϊόντων.

Η έκθεση και στα δύο πρόσθετα τροφίμων αξιολογήθηκε με βάση την κατανάλωση των συμμετεχόντων για 24 ώρες.

Τα νιτρώδη και ο καρκίνος

Τα νιτρώδη έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο αρκετών καρκίνων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κατανάλωση των προσθέτων υπό συνθήκες χωρίς έκθεση σε αντιοξειδωτικά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων N-nitroso.

Οι ενώσεις είναι χημικές προσμείξεις που σχηματίζονται κατά την παρασκευή ορισμένων τροφίμων, όπως το μπέικον, το τυρί, τα αλλαντικά και το ψάρι.

Κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η θερμοκρασία και ο χρόνος ή το pH, οι χημικές ουσίες προκύπτουν από μια αντίδραση ορισμένων ενώσεων όπως τα νιτρώδη άλατα.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων, εξηγεί: «Είναι δυνατό να υπάρχουν ενώσεις Ν- nitroso σε τρόφιμα που χρησιμοποιούν νιτρώδη άλατα για συντήρηση και χρωματισμό».

Μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από την Premier Analytical Services για το ερευνητικό πρόγραμμα «χημικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές» είχε ως στόχο να εντοπίσει ποια τρόφιμα περιείχαν τις υψηλότερες ποσότητες ενώσεων N-nitroso.

Δείγματα τροφίμων που περιείχαν τα υψηλότερα επίπεδα της μόλυνσης ήταν το μαγειρεμένο μπέικον,τα αλλαντικά και οι γαρίδες.

Το μη καπνιστό μπέικον περιείχε χαμηλότερα επίπεδα της ένωσης, με ακόμη χαμηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο τυρί, τις μπύρες, τις σάλτσες και τις σούπες, καθώς και τα περισσότερα αποξηραμένα προϊόντα, τα τουρσιά και τις σάλτσες σόγιας.

Περίπου το 80% των διατροφικών νιτρικών προέρχεται από την κατανάλωση λαχανικών, με πηγές νιτρωδών όπως λαχανικά, φρούτα και επεξεργασμένα κρέατα.

Ενώ τα νιτρώδη πρόσθετα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, τα νιτρώδη που απαντώνται στη φύση συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι παρέχουν επαρκή προστασία έναντι ορισμένων καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Στην πρόσθετη μορφή τους, τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται κυρίως για τη χρωστική, αντιμικροβιακή και αρωματική τους δράση σε διάφορα είδη κρέατος, ψαριών και τυροκομικών προϊόντων.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά η γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος της νόσου δεν αυξήθηκε σημαντικά ούτε από τα νιτρώδη ούτε από νιτρικά άλατα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χάσε 3 κιλά σε έναν μήνα χωρίς δίαιτα!

Είναι εκείνο το αγαπημένο σου τζιν που θέλεις να το φορέσεις! Εκείνο το άτιμο που περιμένει στην ντουλάπα για τις φθινοπωρινές σου εξόδους,αλλά σου...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη. Ήδη από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί αναγνώρισαν τη...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που (δεν πρέπει) κάνουμε σε μία σχέση

Για ανεβασμένη ερωτική διάθεση κάντε πέντε αλλαγές στη διατροφή σας!

Η σεξουαλική λειτουργία εξαρτάται από ποικίλες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα των ορμονών, η κυκλοφορία του αίματος και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του...

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που...

Η δίαιτα του δρόμου – Δραστικά αποτελέσματα ακόμη και στους πιο … πολυάσχολους

Αυτή η δίαιτα αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που περνάς την μισή και παραπάνω ημέρα σου στο δρόμο. Αδυνάτισμα με πολλαπλές επιλογές σνακ,...

Mπακαλιάρος σκορδαλιά: Η Θρεπτική αξία του

Παραδοσιακό έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Οι περισσότεροι από...

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση...

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται...

Ηνωμένο Βασίλειο: Η πρώτη εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Μια ήπια επιστροφή στη δημόσια σφαίρα επιχείρηση ο βασιλιάς Κάρολος που έδωσε το παρών στην πασχαλινή...

Κάρολος – Σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο: “Του δίνουν δύο χρόνια ζωής”

Σοκ έχει προκαλέσει στους βρετανούς δημοσίευμα του «In Touch» το οποίο αναφέρει πως ο...