Η συμφωνία των Πρεσπών “διχάζει” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

...και πυροδοτεί σενάρια εκλογών τον Φεβρουάριο

17
Την Δευτέρα η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου

Συνεχίζεται η αψιμαχία των δύο κυβερνητικών εταίρων σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Θεόδωρο Τοσουνίδη.

Βέβαιος ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια θα εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα περάσει και από την ελληνική Βουλή εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χθες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ.

Ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί «από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές», επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, αλλά και επισημοποιώντας ότι η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στις ψήφους που μπορεί να βρει εκτός ΑΝΕΛ για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ. Προσπαθώντας να ξεχάσει ο ίδιος αλλά και ο ελληνικός λαός τις πρόσφατες δημόσιες διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου που έλεγε «έχω εμπιστοσύνη στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Τοσουνίδης, σε εμφανή ειρωνικό τόνο, ισχυρίστηκε για τον υπουργό Εξωτερικών ότι επειδή δεν είναι βουλευτής, δεν γνωρίζει τις διαδικασίες της Βουλής.

«Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία», δήλωσε ο κ. Τοσουνίδης. Κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την κριτική του κατά του κ. Κοτζιά, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχολίασε: «Οσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από τον λαό. Κρίμα».

Ωστόσο ο κ. Τοσουνίδης επανέφερε το θέμα σήμερα μιλώντας στο ΑΝΤ1 όπου ανέφερε: «Με σεβασμό και προσοχή όλοι μας, όσοι μετέχουμε σε μία συγκυβέρνηση, θα πρέπει να φερόμαστε και να τοποθετούμαστε. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κοτζιάς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι στην καρέκλα που κάθεται, την υπουργική, το οφείλει στους ΑΝΕΛ.

Διαβάστε επίσης:  Ξεκινούν από 24/8 οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για το Αιγαίο;

Θα πρέπει λοιπόν, όταν προσεγγίζει προβλήματα, όταν θέλει να κάνει προβλέψεις στα όρια της μαντείας, να είναι πολύ προσεκτικός, άλλωστε είναι ένας πολιτικός που ποτέ δεν δοκιμάστηκε στον στίβο της πολιτικής ζητώντας τον σταυρό προτίμησης από τους Έλληνες ψηφοφόρους

Κανένας δεν μπορεί επειδή το επιθυμεί ο ίδιος να βγάλει τους ΑΝΕΛ εκτός παιχνιδιού.

Ολοι – ειδικά οι προβεβλημένοι και κορυφαίοι πολιτικοί – όπως ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Μητσοτάκης, που παραδίδουν το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια, θα πρέπει πάρα πολύ σοβαρά να το ξανασκεφτούν γτ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την επιθυμία ενός ολόκληρου λαού

Θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο με αυτή την κυβέρνηση, μέχρι τη στιγμή που θα χτυπήσει την πόρτα του ελληνικού κοινοβουλίου μία συμφωνία».

Εναυσμα για το νεότερο επεισόδιο μεταξύ των δύο εταίρων έδωσε χθεσινή τοποθέτηση του κ. Κοτζιά, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, εκτίμησε ότι «η πλειοψηφία για την έγκριση αυτής της συμφωνίας υπάρχει. Είναι και δεδηλωμένη δημόσια από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα Ποτάμι και από πολλούς μεμονωμένους βουλευτές».

Ακολούθησε επιθετική απάντηση του εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων:
«Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία. Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα», ανέφερε ο κ.Τοσουνίδης.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε μέσω συνεργατών του, οι οποίοι επισήμαιναν ότι «την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας»