Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
22.2 C
Athens

Η τιμή του σιταριού στα …ύψη!

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτοξεύτηκαν σήμερα οι τιμές του σιταριού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης το 2008.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ελλείψεις στα τρόφιμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο κατέγραψαν αρχικά άνοδο κατά 5,4% στα 13,63 δολάρια ανά μπούσελ. Στη συνέχεια εκδηλώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών με αποτέλεσμα να καταγράφεται πτώση κατά 7,1%.

«Θα υπάρξει ένα σημείο εδώ στο οποίο θα τελειώσει αυτή η πίεση, η τιμή δεν μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει για πάντα», δήλωσε ο Tobin Gorey, στρατηγικός αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia. Ωστόσο, «τα ζητήματα που οδήγησαν τις τιμές σε πολύ υψηλά εξακολουθούν να υπάρχουν και πιθανότατα δεν εξαφανίζονται πολύ γρήγορα».

Από τα χωράφια μέχρι τα εργοστάσια επεξεργασίας και τα λιμάνια, η ρωσική εισβολή έχει φέρει τη γεωργία στην Ουκρανία σε αδιέξοδο. Η φύτευση και η συγκομιδή φέτος απειλούνται, καθώς οι σπόροι και τα λιπάσματα βρίσκονται σε έλλειψη και οι αγρότες είναι στα μέτωπα του πολέμου λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν κανονικά οι γεωργικές εργασίες για την άνοιξη.

Η Ουκρανία και η Ρωσία όχι μόνο προμηθεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων φορτίων σιταριού, αλλά είναι επίσης σημαντικοί εξαγωγείς καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιέλαιου. Το καλαμπόκι διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, ενώ το σογιέλαιο και το φοινικέλαιο έχουν σημειώσει ρεκόρ.

Πληθωρισμός τροφίμων

Το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων έχει ήδη σημειώσει ρεκόρ και η άνοδος των τιμών των σιτηρών και του μαγειρικού λαδιού από την εισβολή της Ρωσίας απλώς θα τους οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους στην πείνα και ενισχύοντας τις κρατικές δαπάνες για επιδοτήσεις τροφίμων.

Η άνοδος των τιμών έχει προκαλέσει ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια και ξυπνά μνήμες πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι αυξήσεις των τιμών οδήγησαν σε εξεγέρσεις για τα τρόφιμα σε περισσότερες από 30 χώρες.

Τόσο το σιτάρι όσο και το ρύζι, τα δύο κορυφαία προϊόντα διατροφής, εκτινάχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε επίπεδα ρεκόρ εκείνης της εποχής. Φέτος, ενώ το σιτάρι έχει εκτοξευθεί στα ύψη, το ρύζι είναι πιο συγκρατημένο και βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Αυτό θα βοηθήσει τους καταναλωτές στην Ασία όπου το ρύζι είναι συχνά πιο δημοφιλές από το σιτάρι.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας των G7 για την επισιτιστική ασφάλεια

Ψηφιακή σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G7,  διοργανώνει την Παρασκευή η Γερμανία, προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος που έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και το πώς μπορούν να σταθεροποιηθούν οι αγορές τροφίμων, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

«Η προμήθεια ζωοτροφών στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασφαλής, όμως μπορούν να αναμένονται μεγάλες ελλείψεις σε ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ — ειδικά εκεί όπου καταγράφονται ήδη ελλείψεις σήμερα, εξαιτίας προβλημάτων όπως η ξηρασία», σημείωσε ο Τζεμ Έζντεμιρ, ο γερμανός υπουργός Γεωργίας.

Αυξήσεις τιμών και στις ανεπτυγμένες χώρες

«Οι αυξήσεις τιμών των αγροτικών προϊόντων δεν μπορούν να αποκλειστούν ούτε στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες», πρόσθεσε.

Κινήσεις προστατευτισμού

Μέσα στο κλίμα αυτό έρχονται να προστεθούν και τα επίσης ανησυχητικά μηνύματα προστατευτισμού, καθώς πολλές χώρες αποφασίζουν να διακόψουν τις εξαγωγές και να κρατήσουν τις όποιες ποσότητες παράγουν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Για παράδειγμα η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών.

Επίσης, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν δρομολογήσει ένα μερικό περιορισμό, καθυστερώντας εσκεμμένα τη διαδικασία της εξαγωγής σιτηρών. Αν και ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Αντριάν Σεσνόιου υποστήριξε πως η χώρα έχει αρκετά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου, οπότε για την ώρα τουλάχιστον δεν θα προχωρήσει σε μπλόκο των εξαγωγών.

Εξάλλου, και η ίδια Ουκρανία, εν μέσω πολέμου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές σειράς γεωργικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού έκανε ληστείες σε τράπεζες στα… ρεπό του

Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ο 41χρονος ληστής τραπεζώνΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας τον είχαν βάλει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο και μάλιστα είχαν συστήσει ειδικό...

Η φωτογραφία της ημέρας: Τραυματισμένο αγόρι παίζει με περιστέρια στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Τραυματισμένο αγόρι παίζει με περιστέρια στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» 25 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1818: Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση ανθρώπινου αίματος, στο νοσοκομείο Guy Hospital του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσού.

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα

Καιρός με ηλιοφάνεια και νέα άνοδος της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Περιορισμένη τοπικά ορατότητα ή ομίχλες τη νύχτα και...

Επιδόματα έως 1.114 ευρώ: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία για τις αιτήσεις

«Τρέχουν» οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν στα εποχικά επιδόματα της ΔΥΠΑ, τα οποία ξεκινούν από 557,38 ευρώ και φτάνουν έως και...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, βουλευτικές εκλογές, 1932,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Σεπτεμβρίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1932.... Στην Ελλάδα, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική, που οδηγούν σε ουσιαστική ισοπαλία των δύο μεγάλων κομμάτων, του Λαϊκού και των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,216ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία – Οριστικό το deal: Η Ελλάδα θα παραχωρήσει 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 – Το αντάλλαγμα των Γερμανών

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε στο Βερολίνο ότι μια συμφωνία για...

Ευρωμπάσκετ 2022: Η Ελλάδα “πάτησε” και την Ουκρανία

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι ασταμάτητος, σπάζοντας ατομικό ρεκόρ με την "γαλανόλευκη" η...

Ουκρανία: Η Βρετανία στέλνει 6 υποβρύχια drones σχεδιασμένα για τον εντοπισμό θαλάσσιων ναρκών

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι θα διαθέσει έξι υποβρύχια drones...

Μόνο 55 χώρες σε σύνολο 193 ψήφισαν κατά της Ρωσίας για την επέμβαση στην Ουκρανία

Το «μεγάλο αντι-ρωσικό μέτωπο», που ήθελαν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν καταρρέει...