Οι Τούρκοι βάζουν “λουκέτο” στη Παναγία Σουμελά

382
ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ - Παναγία Σουμελά: Ανακαλύφθηκε άγνωστο παρεκκλήσιο κατά τις εργασίες αναπαλαίωσης

Έπειτα από πέντε χρόνια λειτουργίας το τουρκικό κράτος αποφάσισε το επ’ αόριστον «λουκέτο» της ιστορικής Μονής απογοητεύοντας χιλιάδες Πόντιους και Έλληνες ανά τον κόσμο, αφού η σχετική άδεια ανακλήθηκε.

Σύμφωνα με το το dogma.gr η αιτιολογία που προέβαλαν οι τουρκικές αρχές αναφορικά με το κλείσμο της ιστορικής Μονής ήταν προβλήματα στατικότητας , μια δικαιολογία βεβαια που δεν έπεισε αρκετά τους κύκλους του Πατριαρχείου, αλλά και τους εκπροσώπους του ποντιακού ελληνισμού θεωρώντας την προσχηματική, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ ξανά η λειτουργία της Μονής.

Τον Ιούνιο του 2010, η Άγκυρα έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην Τραπεζούντα τις ημέρες αυτές.

Διαβάστε επίσης:  ΑΠΟΨΗ: Ντροπή σας ΑΘΛΙΟΙ...

Η άδεια να ανοίγει η Μονή για μία ημέρα το χρόνο ήταν διαρκής καθώς δεν είχε χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, στο τέλος Μαΐου οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ανακαλείται η άδεια, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζουν εάν η ανάκληση θα ισχύσει μόνον για φέτος.