Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Η Τουρκία θα στηρίξει τις υποψηφιότητες Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ-Ικανοποίηση εκφράζει η Δύση

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του τουρκικού βέτο, θα κάνει τη Συμμαχία “πιο ισχυρή και πιο ασφαλή”, δήλωσε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Είναι “μια φανταστική είδηση την ώρα που αρχίζουμε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ”, έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter.

Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία για να επιβεβαιώσουν την τουρκική υποστήριξη στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στους δημοσιογράφους.

Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.

Το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει “ισχυρή ώθηση” στην ενότητα της Δύσης, δηλώνει η Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία.

Η Τουρκία σταμάτησε να διαφωνεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκαίρως ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη. Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα σήμερα κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει “μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...

Τουρκία: 29 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη – Συνελήφθησαν έξι άτομα

Στους 29 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε έπειτα από...