Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Η τριμερής αποτελεί αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα – Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με κάθε ευκαιρία δείχνουν σαφέστατα την απόλυτη προτίμησή τους προς την Ελλάδα σε βάρος της Τουρκίας.

Η τριμερής δίνει ένα διπλωματικό ρόλο στην Ελλάδα και αν θέλετε συνιστά κι ένα αντιστάθμισμα στη μιζέρια που βιώνουμε στο εσωτερικό: τη μιζέρια των σκανδάλων, της διαπλοκής και της αδυναμίας διαχείρισης.

Η αμερικανική στήριξη προς τις χώρες που συμμετέχουν στην τριμερή και ιδιαίτερα προς της Ελλάδα είναι εμφανής εάν λάβουμε υπόψη μας:

-Την ημέρα της τριμερούς συνάντησης ένα αμερικανικό Β-52 υποηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό (με μέγιστη ταχύτητα 1.046 χλμ την ώρα) πέταξε στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, φθάνοντας μέχρι Κύπρο και σε πολλές φάσεις της πτήσης του, είχε συνεργασία με ελληνικά F-16.

Η πτήση αυτή του αμερικανικού «ιπτάμενου φρουρίου», όπως το ονομάζουν οι Αμερικανοί, γινόταν την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η τετραμερής στο Ισραήλ ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ με κύριο θέμα τους αγωγούς. Αποτελούσε, επίσης, και μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και αμερικανική επίδειξη ισχύος στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

-Πέραν όμως του αμερικανικού βομβαρδιστικού, κατέπλευσε τις προάλλες στη Σούδα και ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον υψώνει ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, χρησιμοποιώντας ως προπύργιο την Ελλάδα.

Η παρουσία του αμερικανού ΥΠΕΞ στη συνάντηση δίνει το στίγμα των νέων στρατηγικών συμμαχιών στην περιοχή και έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, με δεδομένη και την κλιμακούμενη κρίση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, με αιχμή τους S-400

Πηγές της κυβέρνησης, σημείωναν ότι η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι που, όπως παρατηρούν, αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Σημαντική η παρουσία του αμερικανού ΥΠΕΞ

Εκεί όπου είχαμε πλήρη στήριξη στους σχεδιασμούς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ από την Ουάσιγκτον, στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στην Ιερουσαλήμ. Η παρουσία Μάικ Πομπέο, συνοδεύτηκε από ισχυρά μηνύματα αναφορικά με την ανάγκη αναβάθμιση της ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και της μεταφοράς των φυσικών πόρων των τριών χωρών προς την Ευρώπη. Ανέφερε ότι Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι στην ασφάλεια και την ευημερία

Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία» στη έκτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ με κύριο θέμα τη προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μήνυμα στήριξης από τον Μάικ Πομπέο

Η τριμερής αποτελεί αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα

Μήνυμα στήριξης στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τις δηλώσεις του στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ, η Κύπρος και Ελλάδα είναι εταίροι μας στον τομέα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης κατά την κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες – Αλέξης Τσίπρας, Μπένζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης- και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, οι ΗΠΑ στέλνουν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας, πως «θα υπερασπιστούν» Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο από τις «εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή»:

«Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Pompeo υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας και να υπερασπιστεί τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση».Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχουμε βρεθεί μέσα στα πλαίσια των τριμερών. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των χωρών μας και η συνεργασία μας έγινε πιο δυνατή. Η συμμετοχή των ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Πομπέο σημαίνει ότι η χώρα υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία μας και την προσπάθεια για διάλογο και στα ενεργειακά, στην οικονομία αλλά και μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

«Η καθιέρωση του East Med μπορεί να διασφαλίσει το διάλογο και ανυπόμονο για εποικοδομητικές συνομιλίες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει πιστός εταίρος στην προσπάθεια για συνεργασία και πρόοδο στην περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι ΗΠΑ είναι σήμερα εδώ και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια», σχολίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η Τουρκία

Η τριμερής αποτελεί αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα

Οι εξελίξεις, φυσικά, δεν αφήνουν αδιάφορη την Τουρκία, η οποία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο πλαίσιο προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων που θα την κρατήσουν στο ενεργειακό παιχνίδι. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί σταθερά συνδιαχείριση των κοιτασμάτων, ενώ την ίδια στιγμή ενόψει και των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, στην Τουρκία εντείνει την επιθετική ρητορική του εναντίον Ελλάδας, Κύπρου και όχι μόνο, διανθίζοντάς τη με τα απαραίτητα στοιχεία εθνικισμού, προκειμένου να δείξει ότι η Αγκυρα είναι παρούσα στις εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του τούρκου προέδρου για την 104η επέτειο της μάχης των Δαρδανελλίων, στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην Κύπρο μάς δοκιμάζουν προσπαθώντας να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας. Μας δοκιμάζουν στο Αιγαίο προσπαθώντας να το μετατρέψουν σε θάλασσα απροσπέλαστη. Μας δοκιμάζουν προκαλώντας ταραχές στους δρόμους, κάνοντας απόπειρα πραξικοπήματος, κάνοντας συμμαχίες σκότους».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αναφορά του Ερντογάν στους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς, που είχαν πολεμήσει στη μάχη των Δαρδανελλίων, λέγοντας χαρακτηριστικά, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία: «Οι παππούδες σας ήρθαν εδώ και άλλοι γύρισαν με τα πόδια και άλλοι με φέρετρα. Αν έρθετε με τον ίδιο σκοπό, σας περιμένουμε. Θα σας φιλοξενήσουμε και εσάς όπως φιλοξενήσαμε τους παππούδες σας. Την Ισταμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε Κωνσταντινούπολη». Ή όταν βάφτισε «Ισλαμπολ» την Πόλη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Ρέντης: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στη δικογραφία – Ανατριχίλα από τις δολοφονικές επιθέσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι νέοι διάλογοι οπαδών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, και όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Οργανωμένο...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση...