Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Η τροφή που δε θα μας αφήσει να ξεχάσουμε

Ένα ακόμα συστατικό της διατροφής μας που δε λείπει ποτέ από τη χωριάτικη σαλάτα ή από ένα φαγητό κατσαρόλας, αποτελεί σύμμαχο στη μάχη κατά της γνωστικής εξασθένισης.

Ανακαλύψτε σε ποιο δημοφιλές συστατικό της μεσογειακής κουζίνας αναφερόμαστε.

Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας στη διατροφή των λαών της Μεσογείου φαίνεται πως, εκτός από την καρδιά, ευνοεί και την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Νέα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι η συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου, προφυλάσσει τη μνήμη και την διαδικασία της μάθησης, ενώ μειώνει και τον σχηματισμό πλακών β-αμυλοειδούς από τους πιο χαρακτηριστικούς δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, δημοσιευμένη στο Annals of Clinical and Translational Neurology, όχι μόνο απέδειξε τις θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου ενάντια στη γνωστική εξασθένιση, αλλά και τους μηχανισμούς που συμβάλλουν σε αυτή τη δράση, μέσα από πειράματα σε ποντίκια:Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, δημοσιευμένη στο Annals of Clinical and Translational Neurology, όχι μόνο απέδειξε τις θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου ενάντια στη γνωστική εξασθένιση, αλλά και τους μηχανισμούς που συμβάλλουν σε αυτή τη δράση, μέσα από πειράματα σε ποντίκια:

«Διαπιστώσαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου αλλά η πιο σημαντική διεργασία είναι ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία γνωστή ως αυτοφαγία» εξηγεί ο ανώτερος ερευνητής Domenico Praticò, Καθηγητής στα Τμήματα Φαρμακολογίας και Μικροβιολογίας και στο Κέντρο Μεταφραστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Temple.

Η αυτοφαγία περιγράφεται ως μια διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα ανακυκλώνουν τα κατεστραμμένα συστατικά τους, «τρώγοντας» ένα κομμάτι του εαυτού τους, απομακρύνοντας τοξίνες, όπως οι αμυλοειδείς πλάκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν λοιπόν πως όταν στην διατροφή των ποντικιών προστέθηκε το ελαιόλαδο, τα ποντίκια εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα αυτοφαγίας και μειωμένα επίπεδα των αμυλοειδών πλακών.

Το ερευνητικό μοντέλο 

Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάδειξη της συσχέτισης άνοιας και ελαιολάδου είναι ένα ήδη γνωστό και εφαρμοσμένο μοντέλο γνωστό και ως τριπλό διαγονιδιακό μοντέλο, κατά το οποίο τα ζώα εμφανίζουν τρία βασικά χαρακτηριστικά της νόσου: την εξασθένηση της μνήμης, την παραγωγή αμυλοειδούς και τα νευροϊνιδιακά πλέγματα ταυ πρωτεϊνης.

Στη μια ομάδα των ποντικιών έγινε η προσθήκη του ελαιολάδου στη διατροφή τους όταν τα ποντίκια ήταν στην ηλικία των 6 μηνών πριν την εμφάνιση της νόσου Αλτχάιμερ.

Αν και αρχικά δεν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες, όταν τα ποντίκια έφτασαν την ηλικία των 9 μηνών και έκλεισαν ένα χρόνο ζωής, οι επιδόσεις τους σε τεστ μάθησης και μνήμης ήταν σαφώς καλύτερες σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν τράφηκαν με ελαιόλαδο.

Επιπλέον, οι μετέπειτα μελέτες του φλοιού του εγκεφάλου ανέδειξαν ότι οι συνάψεις, δηλαδή η συνδεσιμότητα μεταξύ των νευρώνων, παρέμειναν ακέραιες στα συγκεκριμένα ποντίκια, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ενεργοποίηση της αυτοφαγίας των νευρικών κυττάρων.

Πηγή: ygeiamou

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Κακάο: Γιατί να το βάλουμε στο καφέ μας

Οι περισσότεροι από εμάς κάθε πρωί πραγματικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τον πρώτο καφέ της ημέρας. Βέβαια, πολλοί, μαζί κι εγώ, δεν σταματάμε σε...

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Η άνοια...

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας ροφήματα; – Εσείς το γνωρίζατε;

Θέλετε να μάθετε ποιο ρόφημα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Ο καφές είτε ελληνικός, είτε στιγμιαίος ή εσπρέσο δεν έχει θερμίδες,...
Διατροφή, συστατικά, τριγλυκερίδια,

Τα συστατικά της διατροφής που “ευθύνονται” για τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σε τι μπορεί...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε...

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shahid...

Οι 10 καλύτερες τροφές που βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση

Ψάχνετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης; Εδώ είναι 10 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας: 1. Λεμόνια Πέραν του ότι είναι γεμάτα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το βιάγκρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Ένα φάρμακο διάσημο για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε σύντομα να συνιστάται...

Αλτσχάιμερ: Νέα εποχή στη διάγνωση της νόσου – Πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Ξεκίνησε πρόσφατα και στην Ελλάδα η διάθεση ενός πρωτοποριακού ραδιοφαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται ως...

Αλτσχάιμερ: Συνδέεται με το κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές

Μια μελέτη βρήκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και της καθημερινής...

Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελληνικό ελαιόλαδο για τις προστατευτικές του ιδιότητες στο Αλτσχάιμερ

Τρία πανεπιστήμια της Αμερικής, Auburn, Τemple και Yale School of Public Health διενεργούν κλινική...