Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
33.1 C
Athens

Η τρομοκρατία των trolls: Πώς δρουν οι “κουκουλοφόροι” του διαδικτύου

Η δράση των trolls στα κοινωνικά δίκτυα προκαλεί την κινητοποίηση της Δικαιοσύνης.

Η δράση των «κουκουλοφόρων» του διαδικτύου. Καλούν σε ένοπλες εισβολές σε δημόσια κτίρια, συκοφαντούν και προπαγανδίζουν τη φυσική εξόντωση δημοσίων προσώπων. Περισσότερες από 800 επώνυμες καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τι αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά της η ειδική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τις επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης από ύποπτους λογαριασμούς στα social media.

Την κινητοποίηση της Δικαιοσύνης προκαλεί η δράση των trolls στα κοινωνικά δίκτυα, που έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν από απλούς πολίτες να εισβάλλουν σε δημόσια κτίρια και να προχωρούν σε οργανωμένες βιαιοπραγίες εις βάρος δημοσίων προσώπων.

Οι ακραίες μορφές έκφρασης από ανώνυμα «προφίλ» αποτελούν αντικείμενο έρευνας και συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο, στη χώρα μας, το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, ομάδες από «κουκουλοφόρους» του ελληνικού κυβερνοχώρου φέρεται να έχουν προχωρήσει στη διάπραξη πολύ σοβαρών αξιόποινων πράξεων, εξαπολύοντας ακόμα και απειλές κατά της ζωής.

Το ζήτημα λαμβάνει πλέον και πολιτική διάσταση, μετά και τη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που κατέθεσε η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Ανώνυμοι χρήστες στο Twitter, συνδυάζοντας ψέματα, θεωρίες συνωμοσίας, ρίχνοντας λάσπη κατά πάντων και κυρίως των θεσμών, προτρέπουν σε βία, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία για την εμετική καμπάνια τους τα ασυνόδευτα», δήλωσε η κυρία Αγαπηδάκη το μεσημέρι της Πέμπτης.

Λίγη ώρα μετά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το θέμα στη Βουλή, απευθύνοντας ερώτηση για την εικόνα που έχει η κυβέρνηση όσον αφορά τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Την ίδια ημέρα που η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας τα ψέματα και τις συκοφαντίες των ίδιων σκοτεινών κύκλων, καταθέτει ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξαφανίζει προσφυγόπουλα με λαθροχειρίες», δήλωσε ο Γ. Οικονόμου.

Τεράστια πρόστιμα σε trolls και social media αν δεν αφαιρούν εγκαίρως υλικό κακοποίησης φέρνει νόμος στην Αυστραλία | LiFO

 «Εγκληματική οργάνωση»

Πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης, η δράση των trolls τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των Αρχών, καθώς φαίνεται ότι συγκεκριμένα ανώνυμα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν εντός ενός οργανωμένου εγκληματικού πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο έχει τρία βασικά σημεία.

Γίνεται λόγος για χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης που κρύβεται πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς, για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά και για προτροπή άσκησης βίας σε βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών.

Εν ολίγοις, ζητείται η διερεύνηση της συστηματικής επιχείρησης διασποράς ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, η οποία εκτυλίσσεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο Τwitter από ανώνυμους χρήστες και εργαλειοποιεί με βάναυσο τρόπο τα ασυνόδευτα ανήλικα, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από ανώνυμους λογαριασμούς στο διαδίκτυο υποστήριξε ότι συνολικά 1.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν χαθεί και έχουν δοθεί στο εξωτερικό σε παιδόφιλους.

Μέσα σε όλο αυτό το αφήγημα ενέπλεξαν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, την αρμόδια Ειδική Γραμματεία, υπουργεία και ΜΚΟ. Μάλιστα, για να ενισχύσουν όλες αυτές τις ψευδείς ειδήσεις, τα trolls υποστήριξαν πως για τον λόγο αυτόν το Μέγαρο Μαξίμου είχε αρχικά υπό τη δικαιοδοσία του τα ασυνόδευτα, πριν συσταθεί η Ειδική Γραμματεία με ολοκληρωμένη δομή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι επιτήδειοι αυτοί, κρυμμένοι πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς, με συνεχείς αναρτήσεις, καλούσαν σε εξέγερση στο Σύνταγμα και σε ένοπλη εισβολή στη Βουλή, ενώ παράλληλα προέτρεπαν σε χρήση βίας εναντίον κυβερνητικών στελεχών.

Μαζί με τη μηνυτήρια αναφορά, στον Αρειο Πάγο κατατέθηκαν και συγκεκριμένες αναρτήσεις, που ειδικά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μία από αυτές τις αναρτήσεις γίνεται λόγος για την πρόσφατη απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να ανασταλεί η λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

Ως αντίδραση για την απόφαση αυτή, οι αναρτήσεις καλούσαν τους πρόσφυγες να ξεσηκωθούν και να εισβάλουν στο δημαρχείο της Αθήνας.

Αυτό, βέβαια, είναι μόνο ένα δείγμα από αντίστοιχες αναρτήσεις που έχουν γίνει από συγκεκριμένους λογαριασμούς στο Twitter.

Χρησιμοποιώντας εμετικές εκφράσεις, τα trolls, που πλέον ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, αναρτούν τα ίδια σχόλια, που βρίθουν από συκοφαντίες και προτρέπουν σε βία. Αντίστοιχες αναρτήσεις έγιναν ακόμα και την ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σάλος με τις απαντήσεις που δίνει το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της Google

Την περασμένη εβδομάδα, η Google παρουσίασε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη μηχανή αναζήτησής της τα τελευταία 25 χρόνια, στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τη Microsoft...

Αυτοί είναι οι 10 πιο συνηθισμένοι τετραψήφιοι αριθμοί PIN – Κινδυνεύετε από κυβερνοεπίθεση;

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να επιλέξουν και να θυμηθούν έναν κωδικό πρόσβασης, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τετραψήφιο PIN . Αλλά αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε...

Δυνατότητα να καταγγέλλουν παραβίαση των δικαιωμάτων τους στο Διαδίκτυο θα έχουν οι πολίτες

Τη δυνατότητα να καταγγείλουν περιπτώσεις παραπληροφόρησης, παράνομου, επιβλαβούς περιεχομένου, αγαθών ή υπηρεσιών έχουν στη διάθεσή τους οι χρήστες του Διαδικτύου.  Η προστασία των δικαιωμάτων τους αποτελεί προτεραιότητα του νομοσχέδιου...
Νίκολα Τέσλα, ηλεκτρική γεννήτρια,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 Μαΐου ο Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1890.... Ο Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια. Ο Νίκολα Τέσλα (σερβι­κά: Никола Тесла, Nikola Tesla, 10 Ιουλίου 1856 - 7 Ιανουαρίου 1943) ήταν Σερβοαμερικανός εφευρέτης και μηχανικός. Ανακάλυψε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο,...
ΟΑΕΔ - Google: Αιτήσεις για 1.500 επιπλέον θέσεις εργασίας

Google: Έξι φράσεις που απαγορεύεται να αναζητήσετε

Στις μέρες μας, ψάχνουμε στη Google σχεδόν τα πάντα. Δεν μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα κάποιου πράγματος; Γκουγκλάρετέ το. Ψάχνετε έναν αριθμό τηλεφώνου; Γκουγκλάρετέ...

Deepfake: Συναγερμός στις Αρχές για το νέο είδος διαδικτυακής απάτης με τη βοήθεια της...

Η αντικατάσταση προσώπου, σώματος και φωνής στα βίντεο ξεκίνησε ως πλάκα και εξελίσσεται σε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο Η τεχνολογία, εκτός από τις θετικές επιπτώσεις...

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο, στο οποίο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στη φυλακή το πρώην ηγετικό στέλεχος των “Πυρήνων” – Πώς πέρασε από την τρομοκρατία στο οργανωμένο έγκλημα

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και ενός μήνα χωρίς αναστολή καταδικάστηκε το πρώην ηγετικό...

Αβάσιμες και αναληθείς οι τουρκικές κατηγορίες περί δήθεν υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα

Απορρίπτει η Αθήνα στο σύνολό τους ως αβάσιμες και αναληθείς τις πρόσφατες κατηγορίες της...

Η «τρομοκρατία» των trolls: «Δολοφονίες χαρακτήρων» με 100 ευρώ

Τα trolls του διαδικτύου λειτουργούν είτε συντονισμένα εναντίον του ψηφιακού θύματός τους, είτε μεμονωμένα,...

Τουρκία: Εντάλματα για 224 ύποπτους για τρομοκρατία

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 224 υπόπτων για τρομοκρατία εξέδωσαν την Παρασκευή εισαγγελείς στην Τουρκία. Οι...