Η βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ

36
Η Ελλάδα, η Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ: 8 κρίσιμες απαντήσεις για την επόμενη μέρα

Η βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Οι διαφορές ως προς την αντιμετώπιση και την επίλυση του ζητήματος ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ταμείο είναι ξεκάθαρες, όπως και τα μηνύματα που στέλνουν κορυφαία στελέχη όλων των οργανισμών.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο κος Τσακαλώτος χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική την εναντίωση της Γερμανίας στην ελάφρυνση χρέους, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με την απαίτησή της για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης.

Τη Δευτέρα εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το Euro Working Group προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν όλα πάνε καλά η συμφωνία θα επικυρωθεί λίγες ώρες αργότερα από τους υπουργούς Οικονομικών του EuroGroup .

Ωστόσο τηλεγράφημα του Ρόιτερς που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, είναι πιθανόν, να μην αποφασιστεί η εκταμίευση του συνόλου της δόσης, αλλά μόνο το 1,7 δισ. που προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Πoλ Τόμσεν

Για ελλείμματα στον ασφαλιστικό τομέα και προβλήματα στο φορολογικό σύστημα μίλησε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Σε συνέντευξή του από την Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που εμποδίζει το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα και επεσήμανε ότι θα υποστήριζε ένα Πρόγραμμα εάν τα πλεονάσματα μειώνονταν μεσοπρόθεσμα στο 1,5% του ΑΕΠ. Επίσης διέψευσε τις πληροφορίες ότι έστειλε επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία εισηγείται την αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:  Πάτρα: Περίπου πέντε ώρες διήρκεσε η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση

Τζακ Λιού

Να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτησε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού. Τόνισε ότι πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία στιγμή που θα περιγράφεται ξανά ως ελληνική κρίση. “Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο” κατέληξε ο κος Λιού.

 

Γιάννης Στουρνάρας

“H Ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει ρεαλιστική δράση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως η ίδια έχει δεσμευτεί από το Νοέμβριο του 2012” τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Αssociated Press. Ο κος Στουρνάρας διεμήνυσε ότι η Ελλάδα απέχει ακόμα από την επάνοδό της στις αγορές, την οποία συνέδεσε με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και την επίτευξη προόδου στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.