Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Η υψηλή στρατηγική του ΓΕΕΘΑ και το Συνέδριο Αρχηγών του ΝΑΤΟ

Η υψηλή στρατηγική μιας χώρας υλοποιείται μέσω δύο βασικών αξόνων που είτε λειτουργούν παράλληλα είτε αυτόνομα, μεγιστοποιώντας τα γεωπολιτικά κέρδη και βεβαίως την αποτροπή.

Αυτοί δεν είναι άλλοι από τη σκληρή και την ήπια ισχύ, ο επιτυχής συνδυασμός των οποίων καταξιώνει μια χώρα στο διεθνές γίγνεσθαι. Η σκληρή ισχύς δεν χωρά παρερμηνείας και αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες από τον καιρό της ειρήνης προετοιμάζονται συστηματικά και εντατικά, προκειμένου να αντικρούσουν οποιονδήποτε επιβουλέα εποφθαλμιά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας.

Η ήπια ισχύς από την άλλη, συντελεί στην εκπλήρωση των πολιτικών σκοπών μιας χώρας με τρόπο μεθοδευμένο, πολυεπίπεδο και αποδοτικό. Ειδικότερα η ήπια ισχύς βρίσκει υψηλή απήχηση στη διεθνή κοινότητα και επιχαίρει κύρους και αξιοπιστίας όταν η χώρα που την εξασκεί σέβεται, εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και έχει ως οδηγό της στις διμερείς σχέσεις με τα όμορα κράτη τις αρχές καλής γειτονίας, με την καταφυγή στα όπλα να αποτελεί την έσχατη λύση.

Το ΓΕΕΘΑ πλήρως ενστερνιζόμενο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εξωστρέφειας και της στρατηγικής συνέργειας, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών σε στρατιωτικό επίπεδο οι οποίες προβάλλουν διεθνώς τη Χώρα μας και επισφραγίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναντίρρητη αλήθεια ότι η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και ασφαλές καταφύγιο, σε μια κατά τ’ άλλα συχνά «φουρτουνιασμένη» γεωπολιτική γειτονιά.

Οι πολυάριθμες κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με φίλους, συμμάχους και εταίρους ενισχύουν συνεχώς το πλέγμα ασφαλείας πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, συμπαρασύροντας με μορφή χιονοστιβάδας και άλλες χώρες που σπεύδουν να συμπράξουν στα κοινά σχήματα δημιουργώντας έτσι μια κουλτούρα συνεργασίας. Η Χώρα μας αποτελεί πλέον ξεκάθαρο σημείο αναφοράς και προπομπό συνεργασιών και συνεργειών σε στρατιωτικό επίπεδο οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, πλαισιούμενες από εκδηλώσεις και συνέδρια στρατηγικού χαρακτήρα, τα οποία αναβαθμίζουν κατακόρυφα το γεωπολιτικό ειδικό βάρος της Χώρας μας.

Μια τέτοια σημαίνουσα εκδήλωση αποτελεί ασφαλώς και η διοργάνωση του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, καθιστώντας τη Χώρα μας παγκόσμιο πόλο έλξης της στρατιωτικής κοινότητας και όχι μόνο. Η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, το ύπατο στρατιωτικό όργανο λήψεως αποφάσεων σε διασυμμαχικό επίπεδο, συνέρχεται παρουσία της ολομέλειας τρεις φορές τον χρόνο, εκ των οποίων οι δύο συνεδριάσεις διεξάγονται πάντα στις Βρυξέλλες και η τρίτη φιλοξενείται εκ περιτροπής από κράτος-μέλος της Συμμαχίας. Φέτος λοιπόν στη Συνάντηση της Αθήνας προσήλθαν ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR) Στρατηγός Todd Wolters, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού (SACT) Πτέραρχος Andre Lanata και οι Αρχηγοί Άμυνας των τριάντα συνολικά χωρών του ΝΑΤΟ όπως και οι Στρατιωτικοί Αντιπρόσωποί τους, με σκοπό να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της Συμμαχίας.

ΓΕΕΘΑ ΝΑΤΟ


Admiral Rob Bauer, the Chair of the NATO Military Committee and General Konstantinos Floros, Chief of Defence for Greece


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν ασφαλώς η παρατεινόμενη πολιτική αστάθεια στη Συρία, στη Λιβύη και στο Λίβανο και οι καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν, με τον κίνδυνο η επί πενήντα και πλέον χρόνια σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα να καταστεί προπύργιο αστάθειας και φυτώριο τρομοκρατίας να είναι παραπάνω από ορατός, εξωθώντας μια πιθανή αλλαγή πλεύσης στον προσανατολισμό και τη Στρατηγική της Συμμαχίας.

Σημαντικό όμως μέρος της ατζέντας κατέλαβε η συζήτηση και οι προωθούμενες θεσμικές πρωτοβουλίες που οδηγούν το ΝΑΤΟ στη σύγχρονη εποχή με βασικό στόχο τη διατήρηση της τεχνολογικής και στρατιωτικής υπεροχής έναντι των αντιπάλων του. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030» έθεσε το στρατηγικό πλαίσιο δομικού ανασχηματισμού της Συμμαχίας προκειμένου οι μηχανισμοί της, τόσο οι στρατιωτικοί όσο και αυτοί της διαχείρισης κρίσεων, να μπορούν να προσαρμοστούν σε νεοεμφανιζόμενες και πολλές φορές ασύμμετρου χαρακτήρα και τρόπου εκδήλωσης απειλές.

Το ΓΕΕΘΑ πέραν του ρόλου του οικοδεσπότη της Συνόδου, συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δρομολογούμενες εργασίες του Συνεδρίου επηρεάζοντας και συνδιαμορφώνοντας τα τελικά συμπεράσματα τα οποία έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες και προβληματισμούς του ΝΑΤΟ. Και σε επίπεδο διμερών σχέσεων όμως, η προσήλωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην προώθηση και εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας συνετέλεσε στην επέκταση και ενίσχυση των ήδη υφισταμένων συνεργασιών και στη δημιουργία νέων με Σύμμαχες χώρες. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η διμερής συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του Στρατηγό Milley στο περιθώριο της Συνόδου, η οποία επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την ταύτιση των ελληνοαμερικανικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και σηματοδότησε την περαιτέρω ενίσχυση των συνεργειών των δύο χωρών.

Η άψογη διοργάνωση του συνεδρίου όπως καταμαρτυρείται από όλους τους ξένους επισήμους απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις με άριστο και επαγγελματικό τρόπο. «Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά» και σε μία τόσου υψηλού κύρους Σύνοδο, και οι λεπτομέρειες είναι πολλές με την άψογη διαχείρισή τους να απαιτεί προσπάθεια και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που ήταν εμφανής από τα πρώτα λεπτά της Συνόδου και χαρακτήρισαν την όλη διοργάνωση αν κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά συστηματικά και μεθοδικά, η Ελλάδα εδραιώνει το ρόλο της σταθεροποιητικής δύναμης τόσο εντός των κόλπων της Συμμαχίας όσο και εκτός αυτής. Η Χώρα μας δεν αποτελεί παθητικό ακροατή των εξελίξεων αλλά δίνει το δυναμικό παρόν στα διεθνή τεκταινόμενα ως διαμορφωτής αυτών. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην προσέγγιση του Αραβικού κόσμου με τη Δύση, ρίχνοντας γέφυρες και συντελώντας όσο καμία άλλη χώρα στην περιοχή, στις προσπάθειες για την εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η συσπείρωση των κρατών γύρω από το Διεθνές Δίκαιο και τον αλληλοσεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας ενοχλεί κάποιους που θεωρούν ότι το δίκαιο είναι μία αξία που διαμορφώνεται με τις απειλές και την ισχύ των όπλων.

Ωστόσο, η θεώρηση που έχει διαμορφωθεί στο ΓΕΕΘΑ είναι ότι “οι χώρες που οραματίζονται αυτοκρατορίες και ανακαλύπτουν εχθρούς παντού γύρω τους πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας αποτελούν το θεματοφύλακα της ειρήνης, διαθέτουν την αξιοπιστία, την ετοιμότητα, τις δυνατότητες αλλά και τα μέσα να εξασκήσουν τη σκληρή ισχύ τους, όπου και όποτε απαιτηθεί. Επομένως, όσοι κάνουν το λάθος να θεωρήσουν ότι η επιλογή εξάσκησης της ήπιας ισχύος από την πλευρά μας συνεπάγεται αδυναμία ή φόβο εξάσκησης της σκληρής μορφής της, «πλανώνται πλάνην οικτράν»”.
Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβούν στην Ελλάδα όσα έγιναν την προηγούμενη δεκαετία

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε σήμερα το 15ο Συνέδριο της ΝΔ,...

15ο Συνέδριο ΝΔ: Αυλαία με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη – «Ισχυρή εντολή και στις ευρωεκλογές»

Ισχυρή εντολή αναμένεται να ζητήσει εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή (07/04)...

Συνέδριο ΝΔ – Μητσοτάκης: Έχω ισχυρή εντολή να οδηγήσω την Ελλάδα εκεί που της αξίζει

Απέναντί μας βρίσκεται ένας εισαγόμενος αρχηγός που προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς μιλώντας...

Με ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη ξεκινούν οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ, 50 χρόνια από την ίδρυσή της (βίντεο)

Με στόχο να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας, στην τελική ευθεία για...