Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
31.4 C
Athens

Ίχνη εμπρηστών στην πυρκαγιά της Βούλας: ντοκουμέντα

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τη δεύτερη φωτιά που ξέσπασε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την αρχική εστία.

Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού έχει στα χέρια του το Πυροσβεστικό Σώμα, στο πλαίσιο διερεύνησης των αιτιών της φωτιάς που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο σε Γλυφάδα και Βούλα, καταστρέφοντας περίπου 4.300 στρέμματα δασικής έκτασης και απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Τα στοιχεία και οι αποκαλυπτικές εικόνες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας  αφορούν μια δεύτερη εστία φωτιάς, λίγη ώρα μετά την αρχική πυρκαγιά. Η πρώτη εστία ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα και η φωτιά έφτασε μέχρι το Πανόραμα της Βούλας, θέτοντας σε πύρινο κλοιό τα σπίτια της περιοχής και ενεργοποιώντας σχέδιο εκκένωσης των κατοίκων.

Ενώ οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, ακούστηκε πως η φωτιά επεκτάθηκε, με κατεύθυνση προς τη Βάρη και τη Σχολή Ευελπίδων. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, δεν επρόκειτο για επέκταση της αρχικής πυρκαγιάς, αλλά για μια νέα εστία, η οποία στην κυριολεξία ξεπήδησε από το πουθενά, στην πίσω πλευρά του Υμηττού, με κατεύθυνση προς τη Βάρη. Σημειώνεται πως η νέα εστία εντοπίστηκε στη θέση «Κρεμαστός Λαγός» και απείχε σχεδόν τρία χιλιόμετρα από το σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα.

Αυτό το νέο μέτωπο προκάλεσε διάσπαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, που εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να σώσουν περιουσίες και ζωές στο Πανόραμα της Βούλας. Η αρχική εκτίμηση είναι ότι πιθανώς να οφείλεται σε εμπρηστική ενέργεια. Για τον λόγο αυτόν, ο ίδιος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αλέξης Ράπανος, έδωσε άμεσα εντολή στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να πραγματοποιήσει ενδελεχείς έρευνες στο σημείο όπου ξέσπασε το δεύτερο περίεργο μέτωπο πυρκαγιάς.

Η περιπολία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό το νέο μέτωπο φωτιάς έγινε αντιληπτό από τον διοικητή της Πυροσβεστικής στη Βουλιαγμένη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, καθώς πραγματοποιούσε περιπολία με υπηρεσιακό αυτοκίνητο στους δασικούς δρόμους του Υμηττού, περιμετρικά των περιοχών στις οποίες εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο. Τέτοιες περιπολίες πραγματοποιούνται συχνά από τους πυροσβέστες, ώστε να γίνεται εκτίμηση της έκτασης που έχει λάβει μια πυρκαγιά.

Ξαφνικά, σε μια απόσταση σχεδόν τριών χιλιομέτρων από το βασικό μέτωπο της φωτιάς, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής είδε μπροστά του να ξεπηδούν φλόγες σε ένα ιδιαίτερα δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση, στη θέση «Κρεμαστός Λαγός». Λόγω της έντασης αλλά και της φοράς του ανέμου, η φωτιά είχε ήδη λάβει κατεύθυνση σε ευθεία γραμμή, προς τις εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων.

Αγωνιώδεις στιγμές

Οι στιγμές ήταν πραγματικά κρίσιμες, καθώς εκείνη την ώρα το Πυροσβεστικό Σώμα, η ΕΛ.ΑΣ., οι εθελοντές πυροσβέστες, αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου έδιναν αγώνα ενάντια στον χρόνο προκειμένου να εκκενώσουν μια περιοχή 4.000 κατοίκων και παράλληλα να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο στο Πανόραμα της Βούλας, το οποίο ήδη μαινόταν σε αστική αλλά κατάφυτη περιοχή.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν σύνθετη και αρκετά δύσκολη ως προς τη διαχείρισή της, καθώς πρώτο μέλημα των εμπλεκομένων στην κατάσβεση ήταν η προστασία της ζωής και βέβαια της περιουσίας των πολιτών και των κατοίκων της περιοχής. Αμέσως μόλις ο διοικητής της Πυροσβεστικής αντελήφθη αυτό το νέο, ιδιαιτέρως επικίνδυνο -λόγω της μορφολογίας της περιοχής- μέτωπο, ενημέρωσε τόσο τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και το Κέντρο Επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μια νέα κινητοποίηση δυνάμεων, αυτή τη φορά σε εντελώς διαφορετικό σημείο, ώστε να αντιμετωπιστεί η πύρινη απειλή.

Συμπεράσματα

Όταν πια και τα δύο μέτωπα είχαν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος «επιστράτευσαν» τους χάρτες προκειμένου να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αρχικό μέτωπο της πυρκαγιάς, που έφτασε μέχρι το Πανόραμα της Βούλας, ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα σε σημείο όπου βρίσκεται υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που όμως αρνείται ο οργανισμός. Οι φλόγες ενισχύθηκαν από τον δυνατό άνεμο, ο οποίος έπνεε στην περιοχή με ριπές που ξεπερνούσαν ακόμα και τα 8 Μποφόρ σε ισχύ.

Όταν έφτασε στο Πανόραμα της Βούλας, η φωτιά επεκτάθηκε σε αστικό περιβάλλον με πυκνή χαμηλή βλάστηση και πεύκα. Το δεύτερο μέτωπο εντοπίστηκε στη θέση «Κρεμαστός Λαγός», σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το αρχικό μέτωπο της πυρκαγιάς και μάλιστα σε δύσβατο σημείο, από αιτία που επισήμως δεν έχει διευκρινιστεί.

Όταν πλέον οι φωτιές είχαν σβήσει, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έφτασε μέχρι το σημείο όπου εντοπίστηκε η δεύτερη εστία πυρκαγιάς και πραγματοποίησε έρευνες, χωρίς όμως να εντοπίσει ίχνη κάποιου εμπρηστικού μηχανισμού.

Άλλωστε, όπως λένε οι ειδικοί, τα εγκλήματα εμπρησμού από πρόθεση είναι δύσκολο να διαλευκανθούν, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες αρκεί κανείς να έχει απλά έναν αναπτήρα για να βάλει φωτιά στα ξερά χόρτα μιας δασικής περιοχής. Ακόμα και στην περίπτωση τοποθέτησης μηχανισμού, όμως, αυτός είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Τις περισσότερες φορές ο εμπρηστικός μηχανισμός κατασκευάζεται με πολύ απλά μέσα, π.χ. σπίρτα, αντικουνουπικά «φιδάκια» ή βαμβάκι, υλικά που συνήθως εξαφανίζονται από τη φωτιά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν ομοιότητες με τα αίτια της πρώτης φωτιάς, καθώς στη θέση «Κρεμαστός Λαγός» δεν υπάρχουν καλώδια, πυλώνες ή άλλες εγκαταστάσεις του δικτύου ηλεκτρισμού. Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο που εξετάζεται σοβαρά πλέον για το ξέσπασμα αυτού του δεύτερου επικίνδυνου πύρινου μετώπου είναι να το πυροδότησε ανθρώπινο χέρι, με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα.

Αυτή η δύσκολη και «διπλή» πυρκαγιά αποτέλεσε το πρώτο δυνατό τεστ για την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος στη φετινή αντιπυρική περίοδο. Η αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε το πρώτο πυροσβεστικό όχημα στον σταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ άμεση ήταν και η ενεργοποίηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ωστόσο, αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο στη νότια πλευρά του Υμηττού ίσως να μπορεί να θεωρηθεί και ως μια καλή δοκιμή για το πώς μπορούν οι ελληνικές Αρχές να αντιμετωπίσουν και την ασύμμετρη απειλή των εμπρηστών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Καλλιάνος αναμένειο 40°C για την Τρίτη

Το φετινό καλοκαίρι – Οι καύσωνες και τα μελτέμια

Κλιματιστικά και ανεμιστήρες δούλευαν όλη μέρα και όλη νύχτα, ιδιαίτερα την περασμένη Πέμπτη, σε πολλές συνοικίες της Αθήνας. Το ελαφρύ αεράκι έκανε την κατάσταση...

Γιός σακάτεψε την μητέρα του-«Να ψοφήσεις, θα σε θάψω παλιόγρια»

Τον δρόμο για τις φυλακές Λάρισας θα πάρει ένας 41χρονος Βολιώτης, που αποφυλακίστηκε προ μερικών μηνών εκτίοντας ποινή για ληστεία και ναρκωτικά, που κρίθηκε...

Μαίνεται η φωτιά στο Άγιο Όρος- Δεν κινδυνεύουν μοναστήρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής (24/6), από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δύσβατη δασική περιοχή, στην τοποθεσία Άγιος...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Σάββατο 25 Ιουνίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λίβιος, Λίβας, Λιβύη, Έρως, Έρωτας, Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα,...

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις από το μεσημέρι με τοπικές...

Επιχείρηση διάσωσης για ζευγάρι περιπατητών – Σώα η γυναίκα, αγνοείται ο σύζυγός της

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής (24/06) στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για περιπατητές που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση ενώ βρίσκονταν στο μονοπάτι Ε4 μεταξύ Αγίας...

Τροπολογία για το “πάγωμα” της ρήτρας αναπροσαρμογής

Την μη εφαρμογή, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, της χρέωσης ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέα Μάκρη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς

Διακόπηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της πυρκαγιάς σε δασική έκταση...

Πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν λίγη ώρα σε δασική έκταση στην περιοχή  Ντάρδιζα  Αχαρνών Αττικής στους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1922... Η ελληνική και η αρμενική συνοικία της Σμύρνης καταστρέφονται από πυρκαγιά...

Βίλια: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά προς το Πεδίο Βολής Μεγάρων – Έχουν καεί σπίτια και αποθήκες εκτός οικισμών

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, η οποία εκτός των άλλων έχει...