Ιερά Σύνοδος: «Ανοιχτοί μόνο για τους ιερείς οι ναοί»

6
Ιερά Σύνοδος: «Ανοιχτοί μόνο για τους ιερείς οι ναοί»

Κλειστές θα είναι τελικά οι εκκλησίες για τους πιστούς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς όπως αναφέρουν σε διευκρινιστική εγκύκλιο οι Μητροπολίτες, οι δύο ώρες που θα είναι ανοιχτοί οι ναοί δεν αφορά στους πιστούς αλλά στο προσωπικό της εκκλησίας και τους ιερείς.

«Η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία, οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς» διευκρίνισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το εγκύκλιο σημείωμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το οποίο οι ναοί θα ήταν ανοικτοί για 2 ώρες μετά τις πρωινές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και για 6 ώρες την Μεγάλη Παρασκευή. Το άνοιγμα των θυρών των ιερών ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα που προβλέπεται στη σχετική εγκύλιο «αφορά τους ιερείς και το προσωπικό» των ναών, πρόσθεσε ο κ. Ιερόθεος.

«Η υπ’αριθ. 3018/7.4.2020 εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δ δύναται να “νομοθετήσει” αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας» επισημαίνεται στην διευκρινιστική ανακοίνωση του μητροπολίτη.

Διαβάστε επίσης:  Ο Κορωνοϊός δύει, ο Τσιόδρας φεύγει…

Ο κ. Ιερόθεος τονίζει πως πέρα απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει παράλληλα όλους τους πιστούς «να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’οίκον προσευχή».

Πάντως από το απόγευμα της Τετάρτης είχε δημιουργηθεί σύγχυση καθώς σύμφωνα με παράγραφο της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου, οι ναοί θα ήταν ανοιχτοί τη Μεγάλη Εβδομάδα, από τις 11:00 έως τις 13:00 και τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 17:00. Εκκλήσιαστικοί κύκλοι ανέφεραν ότι και οι πιστοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν, κάτι που προφανώς στην πορεία αναθεωρήθηκε, έπειτα από τις αντιδράσεις.