Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

ΙΚΑ: Από Οκτώβριο και αναδρομικά η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις

Από τη συνταξιοδότηση του μηνός Οκτωβρίου, η οποία θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει το ΙΚΑ την επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις.

Με δεδομένο ότι η ισχύς του μέτρου είναι από την 1η Ιουλίου, σε εγκύκλιο του ΙΚΑ τονίζεται ότι «το ποσό δε της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016 θα παρακρατηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να παρακρατείται μαζί με την σύνταξη του μήνα Νοεμβρίου 2016».

Η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ, αναφέρεται σε μέτρο που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να προκαλέσει μικρές αυξήσεις (5-10 ευρώ) σε όσους λαμβάνουν μία κύρια σύνταξη, αφού στο εξής η παρακράτηση θα γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό της κύριας σύνταξης, έχοντας αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Για περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες της μίας, κύριες συντάξεις, τότε η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις δικαιούχων οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις, όπου θα σημειωθούν και μειώσεις, αφού θα προκύψει ποσοστό εισφοράς για συντάξεις που έως τώρα δεν επιβαρύνονταν.

Στην περίπτωση που συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη, αλλά και αποδοχές από μισθωτή εργασία, καταβάλλεται το προβλεπόμενο, ως ανωτέρω, ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνει, καθώς και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι συντάξεις επί των οποίων γίνεται η παρακράτηση, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

– Καταβαλλόμενες συντάξεις κατά την 12/5/2016, και για όσες εφαρμόζονται διατάξεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης προγενέστερες του ν.4387/2016: Ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου) επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωϊδρυματικού επιδόματος, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και πριν τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).

– Συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού του ν.4387/2016: Ως καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά 6% ορίζεται το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών (Εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης). Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επί των Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων του άρθρου 91, καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων της παρ.1, του άρθρου 10, του ν.4387/2016 δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης. Ομοίως, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ. Α.Σ.) δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου ασθένειας, σύμφωνα με την παρ.7, του άρθρου 9.

Τονίζεται επίσης ότι οι ανωτέρω διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος ή θανάτου (κύριας και επικουρικής ασφάλισης) καθώς και σε απασχολούμενους συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε φορείς εκτός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους οικείους Κανονισμούς των Ταμείων Υγείας που διατήρησαν αυτοτέλεια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι τα ποσά παρακρατούνται με την υποχρέωση χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Τέλος, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι από την 1/8/16-31/12/16 απαλλάσσονται από την παρακράτηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν πάνω από 30 ευρώ το μήνα από το ΕΚΑΣ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...

Μαύρο, εύφορο χώμα, γεμάτο ψάρια: Στο άγριο, ελληνικό νησί της πρωτόγονης ζωής, η τεχνολογία...

Ένας ιερός επίγειος παράδεισος Αν και η απόσταση που χωρίζει τα νησιά είτε από το λιμάνι της Ζακύνθου είτε από αυτά της δυτικής Πελοποννήσου είναι...

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε το ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά – Έως 2 δισ....

Στο 9ο «Our Ocean Conference» μίλησε το απόγευμα της Τρίτης (16/04) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε και ανακοίνωσε την εκκίνηση του ειδικού «Ταμείου Απανθρακοποίησης»...
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Ποιοι απεργούν, τι ώρα είναι οι πορείες

Πανελλαδική απεργία σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Νικητές και χαμένοι από την υποψηφιότητα Μπελέρη

Τι μένει, λοιπόν, ως συμπέρασμα από πολιτικό σκάκι που βλέπουμε να παίζεται τα τελευταία 24ωρα; Ότι «βγήκαν όλοι νικητές και ΄χάσαν όλοι οι άλλοι» που θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον  αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους 

Στο σπίτι τους, θα παραλαμβάνουν πλέον, τα ακριβά φάρμακα ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με σοβαρές...

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά τη διανομή  κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων

Το νέο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή και μαζί και το πιλοτικό πρόγραμμα...

ΕΦΚΑ: Αλλαγές στην ημερομηνία καταβολής των χρημάτων στις συντάξεις του Μαρτίου

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την...

Ξεκινά η αποστολή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ- Η διαδικασία

Τις λεπτομέρειες για την αποστολή κατ’ οίκον φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία...