Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τον απολογισμό της επίσκεψης στην Κίνα

83
Κούβα, Αλέξης,

Θετικός ο απολογισμός της ελληνικής αποστολής από την επίσκεψη στην Κίνα. Κυβερνητικές πήγες μεταφέρουν ένα πολύ καλό κλίμα, λέγοντας ότι υπάρχει θετική οπτική για τις ελληνικές προτάσεις.

Διατυπώθηκε ακόμη η άποψη ότι «με τη συμφωνία με την COSCO για το λιμάνι ανοίγει ένας νέος κύκλος διευρυμένος και αναβαθμισμένης συνεργασίας». Ότι υπάρχει δηλαδή μια νέα ατζέντα στο τραπέζι των σινοκινεζικών σχέσεων για την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις επαφές των δυο πρωθυπουργών στο γεύμα συζητήθηκαν έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις:

1) Επενδύσεις Θριάσιο ναυπηγεία Καστέλι τράπεζες.

– Συμμετοχή στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι.

– Εξέταση Κινεζικής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

2) Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

3) Διεύρυνση Των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

4) Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην
Ελλάδα.

5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απευθείας πτήση Πεκίνο Αθήνα.

6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί, μάλιστα μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των θεμάτων αυτων που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Πρωθυπουργό, ο φορέας του υπουργείου Οικονομίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών, Enterprise Greece, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο φορέα της Κίνας (China Council for the Promotion of InternationalTrade), διοργάνωσαν σινοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ για την ενίσχυση της συνεργασίας στη ναυτιλία με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης (China- Greece MaritimeCooperation Forum to Fuel
Growth).

Στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε τις δυνατότητες που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία μέσω της συνεργασίας με την Κίνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές που δημιουργούνται στους κλάδους των υποδομών και του τουρισμού. Ο υπουργός υπέγραψε, μάλιστα, συμφωνία για τριετές κοινό πρόγραμμα δράσης με την κινεζική Εθνική Διοίκηση Τουρισμού.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

1. Αμοιβαία τουριστική προβολή των δύο χωρών.
2. Συνεργασία, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στο πεδίο ειδικών μορφών τουρισμού, όπως στον πολιτιστικό, γαμήλιο, ιατρικό & ευεξίας, συνεδριακό.
3. Συνεργασία στον τομέα της αμοιβαίας προώθησης του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού τουρισμού, με σκοπό την αμοιβαία προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στις δύο χώρες.
4. Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, μέσω της αμοιβαίας διοργάνωσης εντατικών μαθημάτων ελληνικής και κινεζικής γλώσσας για τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου.
5. Αμοιβαία ενημέρωση για τα ισχύοντα επενδυτικά προγράμματα, αλλά και τα κίνητρα για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο του τουρισμού.
6. Δρομολογείται η έναρξη απευθείας τακτικών και έκτακτων πτήσεων μεταξύ Αθήνας-Πεκίνου.
7. Ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου

Στο πλαίσιο του φόρουμ τα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που συντόνισε το EnterpriseGreece (συμμετέχουν περίπου 45 επιχειρηματίες,προερχόμενοι κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας, ναυτιλίας, ενέργειας, τουρισμού, υγείας, των καλλυντικών,της αγροδιατροφής
και μηχανολογικό εξοπλισμού), πραγματοποίησαν ομιλίες-παρουσιάσεις, καθώς και περίπου 150 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις με Κινέζους επιχειρηματίες. Στο φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 300 Κινέζοι επιχειρηματίες.

Παρουσία του κ. Σταθάκη, του Κινέζου υπουργού, αρμόδιου για θέματα ναυτιλίας, Wang Hong και των επικεφαλής των οργανισμών προώθηση εξωστρέφειας των δύο χωρών, Χρήστου Στάικου και Jing Zengwei, υπογράφηκαν 8 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, που αφορούν στην ενίσχυση της σινοελληνικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, των ακινήτων, του εμπορίου και της τεχνολογίας:

. Beijing Kai Xin Rong Investment Co., Ltd. Bin Tian Hui Ge (Beijing)
Investment Consulting Co., Ltd μια την εταιρεία Kaperoni BFG S.A.
. Shing Kee Godown Logistics με την KaperoniBFG
. DOPPLER με την Sichuan Chuan Kai Industrial Group Co Ltd (CCK)
. SINO-GREEK TOPOLIVE INTERNATIONAL TRADING CO LTD με την ελληνική WORLD
EXCELLENT PRODUCTS S A
. Και τέσσερις συμφωνίες που υπογράφει η ελληνική εταιρεία Nanophos

Στην Απαγορευμένη Πόλη ο Τσίπρας

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Στη συνέχεια, εγκαινίασε το μικτό εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας της Κρήτης με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Κίνας, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του λέιζερ γίνεται αναστήλωση των μνημείων στην Απαγορευμένη Πόλη.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του μεικτού εργαστηρίου αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας.