Οίκος Fitch: Η αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι το β’ τρίμηνο του 2017

23
Fitch, Βουλή, μέτρα,

Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να έχει διάρκεια ακόμα και μέχρι το β’ τρίμηνο του 2017, τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο Fitch σε έκθεσή του για την Ελλάδα τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι κίνδυνοι για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος είναι ακόμη ισχυροί, καθώς η Κυβέρνηση δεν φαίνεται αποφασισμένη πλήρως να το καταστήσει κτήμα της».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, όμως βρίσκει αρκετά δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2017 και το 2018, πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα;

Ο οίκος Fitch βάζει πρώτο και μεγαλύτερο το πρόβλημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», τα οποία παραμένουν στο 45% των δανειακών χορηγήσεων.

Διαβάστε επίσης:  FT: Σχέδια Ε.Ε. για ενίσχυση Ελλάδας και Ισπανίας αντί της Ανατ. Ευρώπης

Ρέγκλινγκ: Η συμφωνία είναι σαφής και δεν αλλάζει

Μήνυμα προς την Αθήνα απέστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα. Κατά τη συνέντευξή του ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η συμφωνία είναι σαφής και πρόσθεσε πως δεν βρίσκει το λόγο να αλλάξει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω απ’ το 3,5% του ΑΕΠ απ’ το 2018.

Η συμφωνία δεν αλλάζει, διεμήνυσε ο κ. Ρέγκλινγκ συμπληρώνοντας:

Ο στόχος για 3,5% συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο. Η συμφωνία είναι πολύ σαφής. Δεν βλέπω να υπάρχει καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία και δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητήσει τη συμφωνία του περασμένου χρόνου