Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων και ο λογαριασμός που έρχεται

26

Μία νέα αγορά που στήνεται γύρω από τα ακίνητα έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και σε εμπλεκόμενους με την αγορά. Tο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας αποτελεί αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου το οποίο τελικά θεσμοθετήθηκε το 2011, ωστόσο επανέρχεται στο προσκήνιο με την εφαρμογή του, αλλά και τις επιβαρύνσεις που φέρνει για την κατοχή, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου δημιουργούν μια νέα αγορά για τους μηχανικούς, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης εκτίμησε ότι το κόστος θα είναι στα 50 ευρώ για κάθε διαμέρισμα, προκαλώντας αυτή τη φορά τις αντιδράσεις των μηχανικών. Ωστόσο η θέση των μηχανικών είναι διαφορετική και κάνουν λόγο για ιστορική αλλαγή εκσυγχρονισμού προς όφελος των πολιτών.

Αναμφισβήτητα τα νέα βάρη που έρχονται να προστεθούν στα ακίνητα δημιουργούν ένα νέο εκρηκτικό μείγμα, αφού τα ακίνητα επλήγησαν δραματικά τα τελευταία χρόνια. Δεν χρειάζεται να αναφέρει κανείς το ΕΝΦΙΑ, τον συμπληρωματικό φόρο, τα απλήρωτα ενοίκια και κοινόχρηστα, αλλά και την κατακόρυφη πτώση των τιμών για να περιγράψει μία κατάσταση που είναι γνωστή σε όλους.

Ωστόσο τον τελευταίο μήνα ένας νέος πονοκέφαλος, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και γραφειοκρατικό, ήρθε να προστεθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον «Έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», εισάγονται στην εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (η οποία θα πρέπει να εκδοθεί από όλους τους κατόχους ακινήτων εντός πέντε ετών), το πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας και η βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται από τους δήμους, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ).

Το κόστος δεν είναι μικρό, αφού παράγοντες της αγοράς, βλέπουν ότι μόνο οι νέες επιβαρύνσεις που θα πρέπει να υποστούν όλοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μισθώσουν ή να πωλήσουν το ακίνητό τους κυμαίνονται, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, κοντά στα 1.000 ευρώ.

Μάλιστα το μέγεθος της γραφειοκρατίας μεγαλώνει αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα δικαιολογητικά θα προστεθούν στο ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται πλέον υποχρεωτικά σε κάθε συναλλαγή (πώληση ή μίσθωση) ακινήτου, αλλά και στην υποχρέωση προσκόμισης εγγράφου πλήρους αποπληρωμής ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και πιστοποιητικού ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Διαβάστε επίσης:  Νέο "χτύπημα" από τη Moody's στην Τουρκία: Υποβάθμισε 14 τράπεζες

ath

 

Μάλιστα πολλά από αυτά τα πιστοποιητικά που εκδίδουν οι μηχανικοί, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα και το ενεργειακό πιστοποιητικό, έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να ανανεώνονται…

Το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει δεκαετή ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η διαδικασία από την αρχή και η Ταυτότητα Κτιρίου απαιτεί τον συνεχή επανέλεγχό της, που στην περίπτωση των κατοικιών, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε επτά χρόνια. Ιδίως ως προς την Ταυτότητα Κτιρίου, οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, καθώς θα πρέπει να εκδοθεί υποχρεωτικά για όλα τα ακίνητα της χώρας ανεξάρτητα από το αν ο ιδιοκτήτης κινείται στην αγορά για την πώληση ή την ενοικίαση του ακινήτου.

Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς φορέων του κλάδου, η έκδοσή της θα απαιτήσει περί τα 300-400 ευρώ ως αμοιβή για τον μηχανικό που θα αναλάβει το σχετικό έργο, κάτι που εξαρτάται ανά περίπτωση. Ειδικά για ακίνητα που οι ιδιοκτήτες μπορεί να έχουν μπλέξιμο με τους τίτλους ιδιοκτησίας ή να έχουν κάποια αλλαγή ή αυθαιρεσία, το κόστος σαφώς και ανεβαίνει σημαντικά.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα χρήματα για το ενεργειακό πιστοποιητικό που ξεκινούν από τα 80 ευρώ για ένα μικρό ακίνητο των 50 τ.μ. και αυξάνονται…, αλλά και το πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης με τιμές που ξεκινούν από τα 50 ευρώ για μικρά ακίνητα.

aki
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος τα πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο είναι:

Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου
Πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας
Βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (τέλος που εισπράττεται από τους Δήμους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ)
και πιθανόν το έγγραφο πλήρους αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ

Τα παραπάνω πιστοποιητικά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα:

Ενεργειακό πιστοποιητικό
Πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

aki