Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Ηλεία: Με μεγάλη επιτυχία «Ο Δρόμος της Εκεχειρίας» (Φώτο)

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 14 Μαϊου 2017 για δεύτερη χρονιά, «Ο Δρόμος της Εκεχειρίας» από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία, επάνω στην «Οικοτουριστική διαδρομή Ήλιδας – Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας», προκειμένου να σταλεί το πανανθρώπινο μήνυμα της Ειρήνης που προκύπτει μέσω της Εκεχειρίας.

Ηλεία, "Ο δρόμος της εκεχειρίας",

Δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώθηκαν στις 5.45 το πρωί στο παλιό Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας εκεί που ξεκίνησαν όλα, για την Αρχαία Ολυμπία, εκεί που καταλήγουν όλα, διανύοντας μία απόσταση 49.8 χιλιομέτρων.

Ο κάθε ένας δρομέας έγινε αγγελιαφόρος του μηνύματος της Εκεχειρίας που οδηγεί στην Ειρήνη. Σε όλο το δρόμο οι δρομείς καταχειροκροτούνταν από τους κατοίκους των τοπικών διαμερισμάτων που από τα ξημερώματα ήταν δίπλα τους με ενθουσιασμό, με τοπικά εδέσματα, νερά, χυμούς και φρούτα. Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο όπου κατά την είσοδο των δρομέων στην πόλη της Αρχ. Ολυμπίας, όλοι οι καταστηματάρχες, αλλά και θαμώνες και πελάτες των καταστημάτων, βγήκαν στο δρόμο και χειροκροτούσαν τους συμμετέχοντες στο Δρόμο της Εκεχειρίας.

Χαρακτηριστικό επίσης της διάθεσης συμμετοχής και προβολής του μηνύματος της Εκεχειρίας, είναι και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εθελοντές κατέβαιναν από τα αυτοκίνητα που συνεπικουρούσαν τους δρομείς με την παροχή νερού και χυμών, και έτρεξαν μαζί τους για αρκετά χιλιόμετρα θέλοντας να γευθούν έστω για λίγο τα πολλά συναισθήματα που προσφέρει στους δρομείς η συμμετοχή στο μοναδικό αυτό γεγονός του Δρόμου της Εκεχειρίας.

Στην τελετή λήξης και απονομής μεταλλίων στους δρομείς παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμης Κοτζιάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, η κα Άννα Καραμανλή βουλευτής και τομεάρχης πολιτισμού και αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρ. βουλευτής κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Δεββές, ο υπεύθυνος πολιτιστικών της UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Βασίλης Μόσχου, δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί φορείς.

Ο πιο μικρός δρομέας που ολοκλήρωσε με επιτυχία όλη τη διαδρομή ήταν ο 16χρονος Νώντας Καγιανάς γιός του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ήλιδας κ. Νίκου Καγιανά.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τα χορευτικά του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη».

Ηλεία, "Ο δρόμος της εκεχειρίας", Ηλεία, "Ο δρόμος της εκεχειρίας", Ηλεία, "Ο δρόμος της εκεχειρίας",

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, το Σάββατο, 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του νέου Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας, η τελετή έναρξης του Δρόμου Εκεχειρίας 2017.

Η εκδήλωση άνοιξε με δρώμενο της Σχολής Χορού «Εν Χορώ» της Ζαχάρως (διδασκαλία από την κ. Αθανασία Νικολετοπούλου και στολές από το εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών της κ. Αιμιλίας Γιαννοπούλου) και από το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πύργου (με την καθηγήτρια κα Μαρία Δρακοπούλου).

Η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη καλωσορίζοντας του προσκεκλημένους τόνισε ότι στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα για την ανάγκη προώθησης και υλοποίησης μιας από τις αξίες που αποτελούσαν βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, της Εκεχειρίας, συνδέοντας το αρχαίο με το σύγχρονο.

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για τον Δήμο Ήλιδας να συμμετέχει ενεργά ως συνδιοργανωτής στο Δρόμο της Εκεχειρίας και τόνισε ότι:

«Είναι στο χέρι μας να μην τα παρατήσουμε και να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της Εκεχειρίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου». Η Ιερή Εκεχειρία περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα πρέπει να είναι κορυφαία πράξη ευθύνης. Έννοια που αφήνεις στην άκρη το εγώ και βγάζει στην επιφάνεια το εμείς, μέσω της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθε και μέσω του αθλητικού ιδεώδες. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη εφετινή διοργάνωση, μαζί και τους δεκάδες εθελοντές χάρη στους οποίους και φέτος το αποτέλεσμα θα έχει θετικό πρόσημο. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δεκάδες αθλητές που για ακόμα μία χρονιά αποφάσισαν να δηλώσουν παρών σε αυτή τη δύσκολη και επίπονη ορεινή διαδρομή, η οποία ενώνει τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, την Ήλιδας με τον ιερό τόπο τέλεσης την Ολυμπία. Ο Δήμος Ήλιδας στηρίζει και θα στηρίζει όλες τις προσπάθειες για την αναβίωση του ιστορικού θεσμού της Εκεχειρίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η θεσμοθέτηση του Δρόμου Εκεχειρίας φαίνεται να λαμβάνει σάρκα και οστά».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας.

Στην εκδήλωση μίλησε η δρ. Ολυμπιακών Σπουδών Ιωάννα Μάστορα για το Ολυμπιακό Ιδεώδες και ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (επί 14 χρόνια πρόεδρος του ΠΣΑΤ, και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών, βραβευμένος από τη ΔΟΕ) για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ηλεία, "Ο δρόμος της εκεχειρίας", Ηλεία, "Ο δρόμος της εκεχειρίας",

Η δρ. Ιωάννα Μάστορα στην ομιλία της τόνισε ότι «Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, ο Βασιλιάς της Ήλιδας Ίφιτος είχε ρωτήσει το μαντείο των Δελφών με ποιόν τρόπο η Ελλάς θα απαλλασσόταν από τους λοιμούς και τις εμφύλιες διαμάχες. Έλαβε την απάντηση ότι αυτός και οι Ηλείοι έπρεπε «τον ολυμπιακόν αγώνα ανανεώσασθαι», δηλαδή να αναβιώσουν τη διεξαγωγή των αγώνων.

Ηλεία, "Ο δρόμος της εκεχειρίας", Ηλεία, "Ο δρόμος της εκεχειρίας",

Καθιέρωσε μαζί με τον Κλεισθένη της Πίσας και τον Λυκούργο της Σπάρτης την Ιερή εκεχειρία, το κείμενο της οποίας αναγράφηκε σε χάλκινο δίσκο. ‘Εκτοτε, οι περιοχές της Ήλιδας και της Ολυμπίας κηρύσσονταν ιερές και απαγορευόταν εφεξής να τις διασχίσει κάποιος οπλισμένος. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας αναστελλόταν η εκτέλεση θανατικής ποινής και η σημαντικών δικαστικών αποφάσεων.

Τρεις σπονδοφόροι κήρυκες ανήγγειλαν την ιερή εκεχειρία αρχικά ένα μήνα πριν την έναρξη των αγώνων και από τον 5ο αιώνα πΧ και μετά 3 μήνες ώστε αθλητές και θεατές να φτάνουν από όλον τον τότε γνωστό Ελληνικό κόσμο ασφαλείς στην Ολυμπία.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτέλεσαν έναν ισχυρό ηθικό δεσμό των Ελλήνων, όλων των φυλών, όλων των πόλεων, ηπειρωτικών και νησιωτικών μητροπόλεων και αποικιών.

Ήταν η κατεξοχήν «πανήγυρις των Ελλήνων», το πανελλήνιο κέντρο αγωνιστικής δημοσιότητας έργων σωματικής και πνευματικής αρετής και ένα από τα στερεότερα θεμέλια της ηθικής ενότητας και της εθνικής συνείδησης του Ελληνισμού.

Πολλοί διακεκριμένοι φιλόσοφοι, παιδαγωγοί, φωτισμένοι λογοτέχνες, αρχαιολόγοι, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί μελέτησαν το βαθύτερο νόημα των Ολυμπιακών αγώνων, των οποίων η πολιτιστική επίδραση υπήρξε ισχυρή και παρορμητική για όλους τους Έλληνες και στη συνέχεια για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους».

Ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι το ολυμπιακό κίνημα από την αναβίωση του από τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν μέχρι σήμερα έχει την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών βασικό στοιχείο και είναι γεγονός ότι οι σύγχρονοι ολυμπιακοί Αγώνες άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο έχουν υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα από πολεμικές και τρομοκρατικές ενέργειες.

Πάντως, τόνισε όμως ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι χώρες μετέχουν των ολυμπιακών αγώνων.

Έκανε ειδική αναφορά ότι το σύμφωνο εκεχειρίας συζητήθηκε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1993 και στις προσπάθειες της ΔΟΕ να προχωρήσει. Τέλος επεσήμανε ότι όλοι μαζί και ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες πρέπει να αγωνισθούμε ώστε κάποια μέρα να δούμε την εκεχειρία σαν μια πραγματικότητα.

Στον κ. Κώστα Χατζή ο οποίος ηγήθηκε της πορείας απενεμήθη ειδική πλακέτα για τον δικό του δρόμο εκεχειρίας που έκανε προκειμένου να τρέξει στον «Δρόμο Εκεχειρίας 2017» ερχόμενος οδικώς από την Ολλανδία μέχρι την Αρχαία Ήλιδα.

Συγκίνηση προκάλεσε ο μικρός Γιώργος τόσο με τη δύναμη της ψυχής του να συμμετέχει στο χορευτικό του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Πύργου, αλλά και με τη δήλωσή του ότι του χρόνου θα είναι όρθιος και θα περπατά.

Την εκδήλωση έκλεισε η 6χρονη μαθήτρια του 1ου Νηπιαγωγείου Πύργου Ναταλία Γαλιατσάτου με την απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε εικαστική έκθεση με έργα Ηλείων και ένστολων καλλιτεχνών με τη συνεργασία του κ. Χρ. Χάσα και της κας Ελένης Σταθοπούλου. Παρευρέθηκε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια των εικαστικών εκθέσεων που έχουν γίνει στην Αθήνα κα Αννίτα Πατσουράκη.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ήλιδας «Η ΗΛΙΔΑ», Καλυβίων- Ήλιδας και Αυγείου «Ο ΦΥΛΕΑΣ» προσέφεραν στους προσκεκλημένους τοπικά εδέσματα, τσίπουρο και κρασί προσφορά από το κτήμα Μερκούρη.

Ο Δρόμος Εκεχειρίας τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, διοργανώθηκε από τη «Συμπολιτεία Ολυμπίας» και συνδιοργώθηκε με τους Δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, με Συνεργαζόμενους Φορείς υποστήριξης Υπ. Εθνικής Άμυνας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμο Σπάρτης, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με Θεσμικούς Φορείς υποστήριξης την ΕΘΝΟΑ, Ίδρυμα Γρηγόρη Λαμπράκη, Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων, τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής, με την τεχνική υποστήριξη του ΑΣΑΕΔ, την στήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του BEST, του runningnews.gr, του OVI MAGAΖINE, του apopseis.gr, του agreekadventure.gr, Greekteachers και όλων των τοπικών ΜΜΕ της Ηλείας.

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος στη σωστή διοργάνωση του «Δρόμου της Εκεχειρίας» και τους ευχαριστούμε θερμά της Ελληνικής Αστυνομίας και των Τμημάτων της Τροχαίας, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Αμαλιάδας, των δεκάδων εθελοντών, των Χορηγών που τον στήριξαν: Legea, ΟΠΑΠ, Εθνική Ασφαλιστική, AUTOUNIT-Ν. Πουλάκης ΑΕΒΕ, λουξ, ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας, ΠΙΚ Κινινής, Κτήμα Μερκούρη, super market Τερζής, ΗΛΒΙΓΑΛ Καλομοίρης, Fargeco hellas, και τον κάθε πολίτη της Ηλείας για την προσφορά του προς του αθλητές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Καιρός: Προ των πυλών ο πολικός αεροχείμαρρος – «Βουτιά» της θερμοκρασίας με βροχές και...

Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (19/04) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ηλεία: Νεκρή η αγνοούμενη που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Νεκρή εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, κοντά σε γεφύρι, στο Πλουτοχώρι του δήμου...

Ηλεία: Αλιείς του Παλουκίου έσωσαν Ούγγρο τουρίστα έπειτα από 17 ώρες στη θάλασσα

Δύσκολες στιγμές αντιμετωπίσε ένας τουρίστας από την Ουγγαρία, η ζωή του οποίου βρέθηκε σε...

Βελτιωμένη η εικόνα σε Ηλεία – Οριοθετήθηκαν οι περισσότερες εστίες

Συνολικά 41 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με το...

Πύργος: Συνελήφθη άνδρας για απόπειρα εμπρησμού

Ένας άνδρας συνελήφθη στην Ηλεία, κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ανακριτικοί υπάλληλοι της...