Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την φετινή περίοδο,ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπενθυμίζοντας ότι η κυκλοφορία του ιού θεωρείται πλέον αναμενόμενη κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας.
Το περιστατικό αφορά ασθενή ηλικίας άνω των 60 ετών, ο οποίος εμφάνισε σοβαρή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος..Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για περιστατικό μηνιγγοεγκεφαλίτιδας με έναρξη συμπτωμάτων στα τέλη Ιουνίου. Ο ασθενής είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και, με βάση την επιδημιολογική διερεύνηση, εκτιμάται ότι εκτέθηκε στον ιό στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών και συγκεκριμένα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.
Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι από το 2010 και μετά η χώρα καταγράφει κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο, γεγονός που καθιστά την επανεμφάνιση του ιού κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες αναμενόμενη.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κοινών κουνουπιών, τα οποία έχουν προηγουμένως μολυνθεί από άγρια πτηνά.
Ο άνθρωπος δεν μεταδίδει τον ιό σε άλλους ανθρώπους ή σε άλλα κουνούπια μέσω της καθημερινής επαφής.
Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική ή προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης. Ωστόσο, σε λιγότερο από το 1% των μολυσμένων ατόμων μπορεί να εκδηλωθεί σοβαρή νόσος με προσβολή του νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών, τα άτομα με χρόνια νοσήματα και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.
Για τις συγκεκριμένες ομάδες, η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τα κουνούπια είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Τα μέτρα προστασίας που συστήνει ο ΕΟΔΥ
Καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια σε ποιες περιοχές θα κυκλοφορήσει ο ιός, ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες σε όλη τη χώρα να λαμβάνουν συστηματικά μέτρα προστασίας.
Συστήνεται η χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο σώμα και στους χώρους, η τοποθέτηση σιτών και κουνουπιέρων, η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματισμού και η επιλογή ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απομάκρυνση των στάσιμων νερών από αυλές, μπαλκόνια, κήπους και οικόπεδα, καθώς αποτελούν βασικές εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών. Ο ΕΟΔΥ συνιστά επίσης τον τακτικό καθαρισμό υδρορροών και φρεατίων, καθώς και την κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με σήτες.











