Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18.8 C
Athens

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τα 3 πρώτα περιστατικά

Τα πρώτα τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου φέτος καταγράφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (Δήμο Πέλλας), όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης. Ο ΕΟΔΥ, τον Μάιο 2021, ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών και τον Ιούνιο 2021 εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού, με συστάσεις για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/), σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

-Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
-Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).
-Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ -σε κάθε περίοδο μετάδοσης- διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπου -επίσης- κάθε Τρίτη θα αναρτάται έκθεση με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φωτογραφία της ημέρας

Ηλιόλουστη Τρίτη στο Λιμένι Μάνης 19 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1831: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Οι ληστές φεύγουν από...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν τα εξής ονόματα: Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη, Δαρεία, Δάρα, Δάρω.

Εξωθούσαν ανήλικα κορίτσια στην πορνεία: «Εγκέφαλος» μια 25χρονη

Εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικα κορίτσια και τούς έκλειναν ραντεβού με πελάτες σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Μια υπόθεση που προκαλεί φρίκη αποκαλύφθηκε μετά...

Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην...

Κυψέλη: Ανήλικοι απείλησαν με κατσαβίδι 42χρονο και του άρπαξαν το κινητό

Στιγμές τρόμου για έναν 42χρονο στην Κυψέλη όταν δέχτηκε επίθεση από ανήλικους με σκοπό να τον ληστέψουν. Συγκεκριμένα δύο μαθητές Γυμνασίου, 14 και 15 ετών,...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιός Δυτικού Νείλου: 22 θάνατοι και 254 κρούσματα 

Σε 254 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που...

Ιός Δυτικού Νείλου: 19 θάνατοι και 235 κρούσματα

Συνολικά έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα, από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι 20 Σεπτεμβρίου,...

Ιός του δυτικού Νείλου: 25 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα 25 έφτασαν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου στη χώρα...

ΕΟΔΥ: Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε, στη Θεσσαλονίκη και...