Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

ΗΠΑ – Χάος: Επεισόδια έξω από το Καπιτώλιο μετά την ομιλία Τραμπ – “Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ την ήττα” (βίντεο)

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται έξω από το Καπιτώλιο ενώ πραγματοποιείται μία σπάνια κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, στην οποία εξετάζουν την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ μετά την εμπρηστική ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος έσπασαν τα κιγκλιδώματα που περιβάλλουν το Καπιτώλιο και προσπάθησαν να εισβάλουν σ’ αυτό τη στιγμή που συνεδριάζει το Κογκρέσο για την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν. Οι αστυνομικοί απάντησαν με σπρέι πιπεριού και υπήρξε μεγάλη ένταση, ενώ οι οπαδοί του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου έφθασαν στα σκαλιά του Καπιτωλίου προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτίριο. Το μέλος της Γερουσίας Ιλέιν Λούρια, από τη Βιρτζίνια είπε ότι “οι υποστηρικτές του προέδρου προσπαθούν με τη βία να εισέλθουν στο Καπιτώλιο και μπορώ να ακούσω ήχους που ακούγονται σαν πολλαπλοί πυροβολισμοί” είπε η γυναίκα.

Οπαδοί του Τραμπ κρατώντας αμερικανικές σημαίες και μπάνερ με συνθήματα υπέρ του Τραμπ προσπάθησαν να μπουν στο Καπιτώλιο ενώ κάποιοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν σε σημεία όπου υπήρχαν κάμερες για να εγγράψουν την τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Η αστυνομία έριξε σπρέι πιπεριού στους ανθρώπους που προσέγγιζαν στην είσοδο του κτιρίου. “Αυτό είναι το σπίτι μας” φώναξαν κάποιοι από τους οπαδούς του Τραμπ ενώ έριχναν κάτω τα κιγκλιδώματα κοντά στη σκηνή που έχει στηθεί για την τελετή κοντά στο Καπιτώλιο.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με σπρέι πιπεριού, ενώ οι οπαδοί του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου έφθασαν στα σκαλιά του Καπιτωλίου προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτίριο. 

Το μέλος της Γερουσίας Ιλέιν Λούρια, από τη Βιρτζίνια ανέφερε ότι «οι υποστηρικτές του προέδρου προσπαθούν με τη βία να εισέλθουν στο Καπιτώλιο και μπορώ να ακούσω ήχους που ακούγονται σαν πολλαπλοί πυροβολισμοί».

Οι οπαδοί του Τραμπ κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και πανό με συνθήματα υπέρ του Τραμπ και φώναζαν: «Αυτό είναι το σπίτι μας». 

Ο Μάικ Πενς «άδειασε» τον Τραμπ: «Δεν θα προδώσω τον όρκο μου»

Νωρίτερα μπροστά σε χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο.

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές. Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας”. Ο Μάικ Πενς όμως δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει την απαίτηση του προέδρου Τραμπ να ανατρέψει την εκλογή, δεσμευόμενος ότι θα ακολουθήσει το Σύνταγμα, προσθέτοντας “ας με βοηθήσει ο Θεός».

Ο Πενς έστειλε επιστολή σε 535 γερουσιαστές και εκπροσώπους στο Καπιτώλιο πριν από την προεδρία του στην έκτακτη συνεδρίαση που θα επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στην επιστολή του υπογραμμίζει την πίστη του στον ρόλο του κατά τις διαδικασίες στις οποίες υπογραμμίζει ότι πρόκειται για τελετουργικό και προσθέτει ότι δεν περιλαμβάνει την εξουσία “να καθορίσει ποιες εκλογικές ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν και ποιες όχι”: “Κατά την κρίση μου, ο όρκος μου να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα με εμποδίζει από το να διεκδικήσω μονομερή εξουσία να καθορίσω ποιες εκλογικές ψήφοι πρέπει να μετρηθούν και ποιες όχι”.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, με την οικογένειά μου γύρω μου, ορκίστηκα να στηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα. Ο όρκος μου ολοκληρώθηκε με τις λέξεις “ας με βοηθήσει ο Θεός” . Σήμερα θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι θα τηρήσω αυτόν τον όρκο που έκανα προς αυτόν και θα τηρήσω και τον όρκο που έκανα προς τον Παντοδύναμο Θεό», αναφέρει μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι θα επιβλέψει τη διαδικασία όπως προβλέπουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και η ιστορία. Ας με βοηθήσει ο Θεός” ολοκληρώνεται η επιστολή του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος...

ΗΠΑ: Η ιστορική ποινική δίκη του Τραμπ αρχίζει μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει σήμερα ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων...