Ποτέ στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ δεν υπήρξε τόσο αμφίβολο το αποτέλεσμα προεδρικών εκλογών. Μοντέλα προβλέψεων μεγάλων παραδοσιακών μέσων δείχνουν «ισοπαλία» ή μετατοπίζονται τις τελευταίες ώρες από τον έναν στον άλλο υποψήφιο (όπως αυτό του Economist).
Έχουν υπάρξει βεβαίως και άλλες αναμετρήσεις στο παρελθόν που κρίθηκαν στο νήμα. Η νίκη του Τζορτζ Μπους επί του Αλ Γκορ, για παράδειγμα, κρίθηκε σε μερικές εκατοντάδες ψήφους στη Φλόριντα. Υπήρχε, ωστόσο, όπως παρατηρεί το BBC, πάντα κάποια αίσθηση για την κατεύθυνση της κούρσας τις τελευταίες ημέρες.
Δημοσκοπήσεις, αγορές, στοιχηματικές έδειχναν πού γέρνει η πλάστιγγα. Δεν σημαίνει ότι δεν έδειχναν πάντα σωστά. Αλλά έδειχναν στην ίδια κατεύθυνση. Για παράδειγμα το 2016 προέβλεπαν νίκη Χίλαρι Κλίντον, η οποία πράγματι πέρασε μπροστά κατά σχεδόν 3 εκατ. ψήφους στη λαϊκή ψήφο, αλλά…ηττήθηκε, χάνοντας τους εκλέκτορες κρίσιμων πολιτειών. Εκείνη τη χρονιά δημοσκοπήσεις και αγορές είτε υπερεκτίμησαν τη δύναμη της Χίλαρι Κλίντον είτε απέτυχαν να εντοπίσουν ένα ρεύμα της τελευταίας στιγμής υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, όλα τα βέλη δείχνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κανείς δεν μπορεί να κάνει σοβαρά μια πρόβλεψη ούτε προς τον ένα ούτε προς τον άλλο υποψήφιο. Οι περισσότερες από τις τελικές δημοσκοπήσεις βρίσκονται εντός του περιθωρίου λάθους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις επτά swing states, που θα κρίνουν τις εκλογές. Και ενώ οι αγορές έως και πριν από μία εβδομάδα «έβλεπαν» νίκη Τραμπ, δείχνουν ότι τώρα δεν είναι καθόλου σίγουρες για το αποτέλεσμα.
Το γεγονός ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι αβέβαιο με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα και τις αντιδράσεις των αγορών, δεν σημαίνει ότι το πραγματικό αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε τελικά να είναι μία άνετη επικράτηση ενός ή του άλλου υποψηφίου.
Εάν τα μοντέλα προσέλευσης στους ψηφοφόρους είναι λανθασμένα, τα τελικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά. Προς όφελος ποιου; Εξαρτάται. Από το εάν θα κατευθυνθούν στις κάλπες περισσότερες των προβλέψεων γυναίκες ή νέοι ή κάτοικοι της υπαίθρου.
Μένει επίσης να επιβεβαιωθούν τάσεις, που διεφάνησαν τους τελευταίους μήνες, όπως η διείσδυση του τραμπ σε νεαρούς μαύρους και Λατίνους άνδρες στην οποία ποντάρει το επιτελείο του ή η απροσδόκητα μεγάλη απήχηση σε γυναίκες προαστίων που θεωρούνται προπύργια των Ρεπουμπλικάνων, στην οποία ποντάρει το επιτελείο της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Είναι επίσης αλήθεια ή μύθος πως οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι – που ψηφίζουν αξιόπιστα σε κάθε εκλογές και τείνουν να κλίνουν προς τα δεξιά – αυτή τη φορά κινούνται προς τους Δημοκρατικούς;