ΙΡΑΝ: Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές – Διεξαγωγή δεύτερου γύρου

68
Ιράν,Εκλογές,μεγάλη συμμετοχή,

Με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζονται οι κρίσιμες εκλογές στο Ιράν. Τουλάχιστον 33 εκατ. πολιτών προσήλθαν στις κάλπες, ενώ στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αναμένεται η διεξαγωγή δεύτερου εκλογικού γύρου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν, σχεδόν το 60% των Ιρανών προσήλθε στις κάλπες, των κρίσιμων βουλευτικών εκλογές και αυτών που θα αναδείξουν τα νέα μέλη της «Συνέλευσης Εμπειρογνωμόνων», τα οποία ορίζουν τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως «τουλάχιστον 33 εκατομμύρια από τα 55 των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες. Ο ακριβής και τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί αργότερα ενώ αναμένεται να αυξηθεί». Ο ίδιος εκτιμά πως αναμένεται να διεξαχθεί δεύτερος εκλογικός γύρος στις μεγάλες πόλεις του Ιράν, όπου και βρίσκονται εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, οι περισσότεροι πολίτες του εκλογικού σώματος.

Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα των κρίσιμων εκλογών αναμένονται να ανακοινωθούν αργότερα το Σάββατο, ενώ τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα, θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. Τα αποτελέσματα από την Τεχεράνη στην οποία ψηφίζουν 5,5 εκατ. ψηφοφόροι, αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Ισόβια σε 57 αεροπόρους για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο ιρανικό Κοινοβούλιο με 290 έδρες, βρισκόταν τα τελευταία 10 χρόνια στον έλεγχο συνασπισμού συντηρητικών και σκληροπυρηνικών, ενώ και στη «Συνέλευση των Εμπειρογνωμώνων» με 88 μέλη, κυριαρχούσαν επίσης συντηρητικοί.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί και οι μεταρρυθμιστές σύμμαχοί του, ευελπιστούν πως πρόκειται να επικρατήσουν απέναντι στους συντηρητικούς του Ιράν, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η πολιτική του «ανοίγματος» προς τη Δύση.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες εκλογικές διαδικασίες, είναι οι πρώτες που διεξάγονται, έπειτα από την ιστορικής σημασίας, υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η συμφωνία αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να εξέλθει από την απομόνωσή της, ανακάμπτοντας οικονομικά καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια η χώρα πλήττεται από την επιβολή διεθνών κυρώσεων.