ΙΡΑΝ: Τεράστια επιχείρηση σωτηρίας παγιδευμένων ανθρακωρύχων

85

Παγιδευμένοι σε βάθος 1800 μέτρων μέσα στο ανθρακωρυχείο Ζεμεστάν Γιουρτ, παραμένουν τουλάχιστον 40 ανθρακωρύχοι στην ιρανική επαρχία του Γκολεστάν. Σε εξέλιξη είναι τεράστια επιχείρηση για τη σωτηρία τους.

Επίσημες πηγές κάνουν λόγο για δύο νεκρούς και 25 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, μετά την έκρηξη στο ορυχείο. Εκπρόσωπος σωστικών συνεργείων δήλωσε πως 16 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να βγουν σώοι. Προγενέστερες πληροφορίες, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50 θύματα.  Στο ορυχείο απασχολούνται 500 ανθρακωρύχοι ώρα και η έκρηξη έγινε την ώρα που άλλαζε βάρδια. Σύμφωνα με το BBC, η έκρηξη προκλήθηκε ενώ εργαζόμενος προσπαθούσε να θέσει σε κίνηση μηχανή φορτηγού. Άλλες, διαδικτυακές πηγές, ανέφεραν πως μόνο 24-26 άτομα βρίσκονται ακόμη μέσα σε στοές. Το κανάλι IRTV1 μετέδωσε ότι ο χώρος που βρίσκονται οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι είναι πολύ περιορισμένος και υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους από πτητικά αέρια.

Διαβάστε επίσης:  Σερβία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού το Βελιγράδι

Συντηρητικοί αντίπαλοι του Ιρανού προέδρου Ρουχανί, τον κατηγόρησαν για «αργή ανταπόκριση» στην τραγωδία. Στο ορυχείο έσπευσε ο υπουργός Εργασίας, Αλί Ραμπεί. Αναλυτές ανέφεραν πως το δυστύχημα μπορεί να έχει και πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση. Στις 19 Μαίου ο Ρουχανί θα αναμετρηθεί σε εκλογές για την προεδρία,  με τον συντηρητικό Εμπραχίμ Ραϊσί.