ΙΡΑΝ: Ζητά στήριξη από την Ευρώπη ενόψει των νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ

18
ΙΡΑΝ: Ζητά στήριξη από την Ευρώπη ενόψει των νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Στήριξη από την Ευρώπη αναζητά απεγνωσμένα το Ιράν εν όψει των νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της χώρα που μπαίνουν σε εφαρμογή το πρωί της Δευτέρας 5/11.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Javad Zarif επικοινώνησε σήμερα (3/11) τηλεφωνικά με την Ευρωπαία Επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων Federica Mogherini, και τους ΥΠΕΞ Γερμανίας, Σουηδίας και Δανίας σε μια προσπάθεια να υπάρξει την ύστατη στιγμή μεσολαβητική προσπάθεια ώστε να υπάρξει επίλυση του θέματος.

Η Ευρωπαία επίτροπος σε συνεννόηση με τους ΥΠΕΞ των ευρωπαϊκών χωρών τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει ένα μηχανισμό ώστε να διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε υπογραφή του 2015 αλλά και η βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με το Ιράν.

Διαβάστε επίσης:  Ακυρώθηκε το βράδυ η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ

Οι νέες κυρώσεις που θα εφαρμοστούν από τις ΗΠΑ αναμένεται να πλήξουν καθοριστικά τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι ο νέος μηχανισμός της ΕΕ για τη διευκόλυνση των πληρωμών για τις εξαγωγές του Ιράν πρέπει να τεθεί νόμιμα σε εφαρμογή στις 4 Νοεμβρίου αλλά δεν θα λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, δήλωσαν σε κοινή δήλωση τους την Παρασκευή (2/11) ότι περιμένουν από τον πρόεδρο Trump να αποκαταστήσει τις συμφωνίες με το Ιράν.