Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

ΙΣΑ: 9 ενστάσεις για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού

Εννέα ενστάσεις και ερωτήματα καταθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενόψει της έναρξης εγγραφής των πολιτών από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Αυγούστου.

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με τα αιτήματα και τις θέσεις των γιατρών, επισημαίνοντας κατ αρχήν ότι “αγκαλιάζει” τον νέο θεσμό, αλλά θεωρεί ότι “θα πρέπει να αποτελέσει δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή, στον οποίο δεν θα πρέπει να επιβάλλονται τιμωρητικά μέτρα εφόσον δεν προβεί στην επιλογή προσωπικού ιατρού”.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν εγγραφούν τελικά σε προσωπικό γιατρό θα έχουν αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα, ενώ δεν θα προηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία, έναντι των πολιτών που θα παραπέμπονται από τον προσωπικό τους γιατρό.

«Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι να αποτελεί δικαίωμα του ιατρού να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες και να αμείβεται κατά πράξη και περίπτωση, χωρίς να ενταχθεί στο σύστημα των προσωπικών ιατρών», επισημαίνεται στην επιστολή. 
Παράλληλα ο ΙΣΑ, θέτει εννέα κρίσιμα ζητήματα για τη σωστή λειτουργία του θεσμού.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ αναφέρει τα εξής στην επιστολή του:

(1)   Η σύμβαση θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από επιτροπή στην οποία να συμμετέχουν ιατροί παθολογικών, χειρουργικών ειδικοτήτων και κλινικοεργαστηριακοί (όπως ενδεικτικά Καρδιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Νευρολόγοι, Φυσίατροι, Ψυχίατροι), τόσο σήμερα κατά το αρχικό στάδιο εισαγωγής του θεσμού όσο και διαχρονικά. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι προηγούμενες εμπειρίες των συναδέλφων (πχ από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ ή παλαιότερα το ΙΚΑ) υπήρξαν τραυματικές, αφού αυθαίρετα ο οργανισμός επέβαλε απροειδοποίητα με αποφάσεις του νέους περιορισμούς ή υποχρεώσεις (πχ όσον αφορά στον αριθμό ασθενών) στους ιατρούς. Πρόκειται για αιφνιδιασμούς που κάνουν σήμερα τους ιατρούς, που αποτελούν το μόνο μέσο επιτυχίας του νέου εγχειρήματος, σκεπτικούς. Τέτοιος κίνδυνος θα πρέπει ρητά να αποκλειστεί.  

(2) Θα πρέπει άμεσα να εκδοθούν οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του ν. 4931/22 υπουργικές αποφάσεις ώστε πέραν των παθολόγων και γενικών ιατρών, να μπορούν να καθίστανται προσωπικοί ιατροί και ιατροί άλλων ειδικοτήτων (κυρίως και ενδεικτικά παιδίατροι, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι κα).

(3) Ως ΙΣΑ δεν είμαστε σύμφωνοι με τον καθορισμό αμοιβής ανά ηλικία ασθενή. Η αμοιβή θα πρέπει να είναι ενιαία ανεξαρτήτως ηλικίας του ασθενή.

(4) Αν και πρόκειται για μία γνήσια κατ΄ ουσία σύμβαση παροχής υπηρεσιών δεν υπάρχει κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών ή λειτουργικών δαπανών των ιατρείων.

(5) Θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική αμοιβή για την έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων καθόσον πρόκειται για παρακολουθηματική μεν, αλλά ιδιαίτερης σπουδαιότητας και συνεπειών, ιατρική πράξη, που συχνά οδηγεί στη δικαστική εμπλοκή του ιατρού. Όπως γίνεται αντιληπτό η σύνταξη ορθής γνωμάτευσης δεν είναι κάτι απλό.

(6) Δεν είναι σαφές πως θα αμειφθεί ο ιατρός για επίσκεψη ασθενή πέραν του ωραρίου για το οποίο έχει δεσμευθεί.

(7) Δεν έχει προβλεφθεί πως ο ιατρός θα αντιμετωπίσει τον ασθενή του που τον έχει επιλέξει και στην πορεία κατέστη ανασφάλιστος.

(8) Η παράλειψη καταβολής της ιατρικής αμοιβής στο τέλος του μήνα θα πρέπει να συνεπάγεται την έντοκη καταβολή της.

(9) Τέλος, θεωρούμε ότι η θέση προθεσμίας στους ιατρούς – σήμερα στους παθολόγους-γενικούς ιατρούς η 31.7.2022- είναι περιοριστική. Το δικαίωμα του ιατρού να εγγραφεί ως προσωπικός ιατρός θα πρέπει να είναι διαρκές και απρόθεσμο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμούν τον καφέ, και το τσάι έχει φανατικούς οπαδούς. Και μάλιστα αυτοί κερδίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία...

Πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Ποιος έχει αναζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για τους πονοκεφάλους που μπορεί να έχει; Η απάντηση είναι ελάχιστοι από εμάς. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Απογευματινά ιατρεία και προσωπικός γιατρός: Πώς μπορεί να κάποιος να κλείσει ραντεβού

Απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών για το πώς μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού στα...

Οδηγίες προστασίας των παιδιών στην παραλία

Την προσοχή για την ασφάλεια των παιδιών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εφιστά ο Ιατρικός...

ΙΣΑ: Μόνο με ιατρική συνταγή φάρμακα και εμβόλια

Την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην...

Προσωπικός γιατρός: Σε λειτουργία η πλατφόρμα prosopikos.gov.gr

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, 8 Νοεμβρίου , η πλατφόρμα prosopikos.gov.gr, όπου πολίτες και γιατροί...