Εισαγγελική παρέμβαση και έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση του Ωραιοκάστρου

68
Άποψη, ερωτήματα, Μάθημα, θρησκευτικών,

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τις τελευταίες ώρες για την υπόθεση του Ωραιοκάστρου όπου οι γονείς ζητούν να μην περάσουν την πόρτα του σχολείου τα προσφυγόπουλα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης θα παρέμβει διενεργώντας σχετική με το συμβάν έρευνα.

Σε ανάρτηση για το επεισόδιο προέβη από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως «Οι αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού». Την ίδια στιγμή, με ανησυχία βλέπει τις εξελίξεις στο Ωραιόκαστρο η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος παραιτήθηκε αποποιείται των ευθυνών.

Εισαγγελική παρέμβαση:
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Συγκεκριμένα, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, να προβεί στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έτσι ώστε να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.

Να σημειωθεί, πως την έρευνα είναι πιθανό να διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η κριτική του Πρωθυπουργού:
Κριτική στην αντίδραση κάποιων μελών του Συλλόγου γονέων αλλά και του δημάρχου Ωραιοκάστρου στο ζήτημα της φοίτησης των προσφυγόπουλων σε σχολεία του δήμου άσκησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός τόνισε:

Η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους. Η αντίδραση κάποιων Συλλόγων γονέων και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με την στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Διαβάστε επίσης:  Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου

Να σημειωθεί, πως παράλληλα την έντονη ανησυχία του για πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου.

Στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπενθυμίζεται «η αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτικήκαταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

Το πρωί της Τετάρτης μετά την υποβολή της παραίτησης του από τη θέση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου, Αθανάσιος Τσολακίδης, προέβη σε δηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του να αποποιηθεί των ευθυνών της συγκεκριμένης απόφασης ο Αθ. Τσολακίδης ανέφερε πως δεν είναι αυτός που υπέγραψε ή πήρε αυτήν την απόφαση.