Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ σε Τρίκαλα και Καρδίτσα – Ρωγμές σε σπίτια και κατολισθήσεις (Βίντεο)

Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο και έγινε αισθητός σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρό του εντοπίζεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τρικάλων στα όρια Τρικάλων-Καρδίτσας, περίπου στο Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα.

Ο σεισμός εκτός από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Βόλο, Λάρισα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Γρεβενά, Βέροια, Λαμία, Γιάννενα, Άρτα, Αγρίνιο, Ναύπακτο και Κεφαλονιά.

Για ελεγχόμενη κατάσταση μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα, ωστόσο πρέπει να εστιάσουμε στο αν υπάρχουν ζημιές σε παλιά κτήρια. Είναι ένας σεισμός που εκδηλώθηκε σε μια περιοχή που δεν έχει έντονη δραστηριότητα. Εκεί που επικεντρώνουμε είναι να δούμε αν υπάρχουν κατολισθήσεις σε χωριά της περιοχής».

Πανικό προκάλεσε στους κατοίκους και των δύο νομών της δυτικής Θεσσαλίας -Τρικάλων και Καρδίτσας- ο ισχυρός σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Πλαστήρα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Επίσης πολλοί κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους.

Ρωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα ανεπίσημα, κυρίως στο δήμο Αργιθέας, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας.

Ο ίδιος, διευκρινίζει πως ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα. Ο επικεφαλής του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, επισημαίνει επίσης, πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το σύνολο των προέδρων του δήμου.

Ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό. Όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για να αναφέρουν τυχόν βλάβες, ζημιές, προβλήματα και οτιδήποτε σχετίζεται με τον σεισμό της 31ης Αυγούστου 2018.

Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Κάτοικοι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπαν πως αυτό που έγινε σήμερα ήταν τρομακτικό, ότι δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Καιρός: Προ των πυλών ο πολικός αεροχείμαρρος – «Βουτιά» της θερμοκρασίας με βροχές και...

Ραγδαία αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (19/04) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις,...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Συγκεκριμένα από τις 8:00 εως τις 18:30 θα πραγματοποιηθούν σταδιακές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέα Υόρκη: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ

Σεισμός ταρακούνησε την πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Αμερικανικό...

Ταϊβάν: Διασώσεις εγκλωβισμένων μετά τον ισχυρό χθεσινό σεισμό – 52 άνθρωποι αγνοούνται

Έξι εργάτες, που είχαν παγιδευτεί σε λατομείο μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες,...

Ταϊβάν: Ώρες αγωνίας για εγκλωβισμένους σε σήραγγες και ερείπια – Εννέα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Εννέα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού 7,5 βαθμών Ρίχτερ, που...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και...