Εισφορές “καπέλο” για επαγγελματίες και αγρότες

52
Εισφορές

Εισφορές με…καπέλο καλούνται να καταβάλλουν περίπου 1,4 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έως Τετάρτη 31 του μήνα.

Πρόκειται για τις εισφορές Δεκεμβρίου 2017, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2015, ενώ τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Όμως, έξι μήνες μετά, δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να υπολογιστούν οι εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015, τα οποία είναι μειωμένα κατά περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγούν πολλούς επαγγελματίες στην καταβολή χαμηλότερης εισφοράς με θετική διαφορά για τους ασφαλισμένους.

Ο προγραμματισμένος συμψηφισμός των εισφορών αναμένεται με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου, που θα σταλούν στους δικαιούχους έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο συμψηφισμός κινδυνεύει να αποδειχθεί δώρον- άδωρον, δεδομένου ότι:

  • Από φέτος, οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και θα φθάνουν έως και το 38%.
    Μόνο για το 2018, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών το 85% του φορολογητέου εισοδήματος.
  • Από το 2019, η έκπτωση του 15%, δεν θα ισχύει, αυξάνοντας την επιβάρυνση.
  • Τον ερχόμενο μήνα ή τον Μάρτιο, αναμένεται να ξεκινήσει η συνείσπραξη από τον ΕΦΚΑ των -αναδρομικών για ολόκληρο το 2017- εισφορών επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) για περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές.
Διαβάστε επίσης:  Πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου ΑΡΙΑΔΝΗ 20

Να σημειωθεί ότι οι μη μισθωτοί που έχουν υποχρέωση ασφάλισης για έξτρα κλάδους εκτός της κύριας σύνταξης και της υγείας (26,95%), είναι:
– Αρτοποιοί και βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ (επικούριση 7%).
– Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ (επικούριση 7% + πρόνοια 4%).
– Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ (επικούριση 7% + πρόνοια 4%).
– Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ (πρόνοια 4%).

Πηγή: athina984.gr