Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
3.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1913.... Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αναλαμβάνει αρχηγός του Στρατού της Ηπείρου, που επιχειρεί να καταλάβει τα Ιωάννινα.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων στην Σέριφο το 1916

Οι πρώτοι 6 νεκροί  και 23 τραυματίες σε  συγκρούσεις απεργών και χωροφυλάκων στην Ελλάδα

 

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη /akontogiannidis@yahoo.gr

 

Τέτοιες μέρες του Αυγούστου του  1916, ξέσπασαν στην Σέριφο αιματηρά επεισόδια,  μεταξύ  απεργών μεταλλωρύχων  και ανδρών της Χωροφυλακής, με  πολλούς νεκρούς και τραυματίες εκατέρωθεν. Ήταν η δεύτερη μεγάλη απεργία στην Ελλάδα που είχε  νεκρούς και τραυματίες, σε αντίθεση με την πρώτη στην διόρυξη  του Ισθμού της Κορίνθου, πριν από τριάντα χρόνια, στην οποία οι απεργοί διεκδικούσαν πληρωμή όλων των ωρών εργασίας, αλλά χωρίς αιματοχυσίες.

Προηγήθηκαν βεβαίως της απεργίας της Σερίφου, άλλες μικρές από εργαζόμενους κι επαγγελματίες, αλλά αίμα χύθηκε πρώτη φορά στο αιγαιοπελαγίτικο νησί, που θρήνησε τέσσερις εργάτες νεκρούς, δύο αστυνομικούς και πολλούς τραυματίες εκατέρωθεν.

Από καιρό οι εργαζόμενοι ζητούσαν αυξήσεις στις αποδοχές τους από τον γιό του Γερμανού επιχειρηματία  Emil Gromman  (Αιμίλιος Γκρόμμαν) Γεώργιο,  αλλά εκείνος κώφευε. Δεν περίμενε, ότι οι άνθρωποι εκείνοι που έχυναν τον ιδρώτα τους στα μεταλλεία, κινδύνευε συνέχεια η ζωή τους και δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες μέχρι εξαντλήσεως στις στοές, θα έφταναν στα άκρα. Έτσι, αποφάσισαν στις 20 Αυγούστου 1916, να απεργήσουν, τη στιγμή που άρχισαν να καταφθάνουν  φορτηγά πλοία για να πάρουν το μετάλλευμα και να το μεταφέρουν σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

 

Ιστορίες, Σέριφος, αιματηρή απεργία, 1916,
Το μεγάλο αφεντικό Γεώργιος Γκρόμμαν

Στο αίτημα των απεργών, όπως δοθούν αυξήσεις  στα ημερομίσθια τους, ο Γεώργιος Γκρόμμαν αρνήθηκε και τότε οι εργάτες  μπήκαν μπροστά  και δεν επέτρεψαν  την μεταφορά και φόρτωση του μεταλλεύματος στο πρώτο πλοίο, το «Μανούση», που πλησίασε να φορτώσει στο Μεγάλο Λιβάδι.

Τότε η εταιρία  του Γκρόμαν ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας. Ο διευθυντής  του εκεί Αστυνομικού Τμήματος  ζήτησε ενισχύσεις και του απεστάλη από την Κέα, μικρή δύναμη δέκα χωροφυλάκων υπό τον υπομοίραρχο Χαρίλαο Χρυσάνθου (πρώην αξιωματικός του τμήματος ασφαλείας του βασιλιά). Ο Χρυσάνθου συνέλαβε περίπου τριάντα απεργούς  και τους έκλεισε στα κρατητήρια της Αστυνομίας. Τότε  οι απεργοί κινήθηκαν  εναντίον  των αστυνομικών και άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από την πλευρά των αστυνομικών, που εδέχοντο κι αυτοί  πυροβολισμούς και  λιθοβολισμούς από τους απεργούς, με αποτέλεσμα να έχουμε τους πρώτους νεκρούς.

Σκοτώθηκαν,  ο υπομοίραρχος Χρυσάνθου και ο ενωμοτάρχης Τριανταφύλλου και από πυροβολισμούς χωροφυλάκων σκοτώθηκαν  τέσσερις απεργοί, οι Θεμιστοκλής Κουζούπης, Μιχαήλ Μητροφάνης (ήταν βαριά τραυματισμένος και πέθανε λίγο αργότερα), Μιχαήλ Ζωϊλης και Ιωάννης Πρωτόπαπας (βαριά τραυματισμένος πέθανε μετά).

 

Ιστορίες, Σέριφος, αιματηρή απεργία, 1916,
Ο πρώτος νεκρός απεργός Θεμ. Κουζούπης

 

 

 

Έξαλλοι από τους νεκρούς συναδέλφους τους οι απεργοί, άρπαξαν τα πτώματα του υπομοιράρχου και του ενωμοτάρχη και τα πέταξαν στη θάλασσα! Ανασύρθηκαν μετά, μεταφέρθηκαν στην Κέα, όπου και ετάφησαν.

Μπροστά στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στο νησί, ο ανθυπασπιστής του Αστυνομικού Τμήματος Σερίφου, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, πήγε στο Τμήμα και απέλυσε  από τα κρατητήρια, τους τριάντα συλληφθέντες απεργούς εργάτες, συμβουλεύοντας τους να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Την ίδια ώρα  από την Σύρο εστάλη ισχυρή αστυνομική δύναμη για να επαναφέρει την τάξη, ενώ  ταυτοχρόνως οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Στρατιωτικών έστειλαν  το πολεμικό πλοίο «Αυλίς»  με δύναμη στρατιωτών και τον ανακριτή Σύρου για να επιληφθεί των ανακρίσεων.

 

Ιστορίες, Σέριφος, αιματηρή απεργία, 1916,
Στο σημείο φορτώσεως των μεταλλευμάτων όπου έγιναν τα αιματηρά επεισόδια

Όταν διαπίστωσαν οι απεργοί την αποστολή δυνάμεων στο νησί τους, σήκωσαν  σε ψηλό σημείο την Γαλλική  σημαία  και ζήτησαν  την συμπαράσταση των Συμμαχικών Αρχών, που είχαν την έδρα τους  στην Μήλο.

Όταν έφτασαν στην Σέριφο, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας Σύρου, επελήφθησαν της καταστάσεως. Αποφάσισαν όπως οι φορτώσεις των μεταλλευμάτων στα αναμένοντα ατμόπλοια να αναβληθούν για να μην διαταραχθεί η τάξη, μέχρι οριστικού διακανονισμού του ζητήματος. Έτσι αποκαταστάθηκε η τάξη και οι δυο πλευρές, αστυνομικοί και απεργοί, άρχισαν να στρέφουν την προσοχή  στους τραυματίες τους.

 

Ιστορίες, Σέριφος, αιματηρή απεργία, 1916,
Το μνημείο που στήθηκε για τους νεκρούς απεργούς

Από την πλευρά της Αστυνομίας,  τραυματίσθηκαν  σοβαρά δέκα χωροφύλακες Χρ. Φωτεινόπουλος, Διονυσίου, Γεωργίου, Καλογεράκης, Κανάκης, Κων. Ρουμελιώτης, Τσαγκαδόπουλος, Ιω. Μελιδώνης, Χρ. Ζωγόπουλος και Ηρακλής Στραβοράβδης. Οι τραυματίες χωροφύλακες επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο «Κ.Τόγιας» και ανεχώρησαν για τον Πειραιά, εκτός από τον χωροφύλακα Γεώργιο Κόκοτα που βρέθηκε υγιής.

Από την πλευρά των απεργών εργατών, υπήρξαν 13 τραυματίες, οι εξής: Βικέντιος Δρώτας, Ανδρέας Γαλανός, Ιωσήφ Θεοφίλου, Ιω. Προκάκης, Νικ. Μαγούλας, Νασ. Μπρίλιος, Γεώργιος Τσαντούλος, Δημήτριος Γαλανός και Νικόλαος Γαλανός. Τέλος, με το ατμόπλοιο «Ύδρα» της εταιρίας Παληού, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά  άλλοι τέσσερις βαριά τραυματισμένοι απεργοί, οι Ευγενικός, Ανδρέου, Βασιλείου και Κρίτων Κόντες  που εισήχθησαν αμέσως για θεραπεία στο «Τζάννειον» νοσοκομείο.

 

Ιστορίες, Σέριφος, αιματηρή απεργία, 1916,
Ο ξεσηκωμός των  απεργών της Σερίφου μπροστά στα ορυχεία

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

"Λέανδρος": Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία

“Λέανδρος”: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία "Λέανδρος". Σύμφωνα με...
Πολιτική Προστασία: Έκτακτη σύσκεψη για τη νέα επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Πολιτική Προστασία: Έκτακτη σύσκεψη για τη νέα επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα...
Πώς θα λειτουργούν καταστήματα και κομμωτήρια από τη Δευτέρα - Αναλυτικές οδηγίες

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από τη Δευτέρα – Αναλυτικές οδηγίες

Ανοίγουν αύριο μετά από 9 εβδομάδες lockdown τα εμπορικά καταστήματα, εμπορικά και εκπτωτικά κέντρα, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς επίσης και όλες οι υπηρεσίες στις λαϊκές αγορές
Κορωνοϊός: 28 νεκροί, 320 διασωληνωμένοι, 237 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: 28 νεκροί, 320 διασωληνωμένοι, 237 νέα κρούσματα

Ακόμη 237 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός...
Πειραιάς: Θερμαινόμενος χώρος για την προστασία των πολιτών

Πειραιάς: Θερμαινόμενος χώρος για την προστασία των πολιτών

Θερμαινόμενο χώρο για την προστασία των πολιτών, λόγω των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργεί ο δήμος Πειραιά.  Συγκεκριμένα, μέχρι και τη Δευτέρα 18/01/2021 και ώρα 13:00,...
Χανιά: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή με τραύματα στο κεφάλι

Χανιά: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή με τραύματα στο κεφάλι

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στα Χανιά. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή, μέσα σε σπίτι στα...
"Λέναδρος": Νέο κύμα επιδείνωσης από το βράδυ της Κυριακής

“Λέανδρος”: Νέο κύμα επιδείνωσης από το βράδυ

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει από το βράδυ ο καιρός σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.  Το νέο κύμα κακοκαιρίας “Λέανδρος”...

Βρείτε μας

7,712ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αληθινές ιστορίες: Ποια ήταν η Ψωροκώσταινα;

Στην εποχή που κυβερνούσε την Ελλάδα ο Καποδίστριας ζούσε στο Ναύπλιο μια ζητιάνα, που...

Οι ιστορίες της διασώζονται μέχρι και σήμερα: Η λίμνη Πεντέλης που εξαφανίστηκε και οι θρύλοι γύρω από αυτή

  Αν βρεθείτε τώρα στη Πεντέλη δεν θα δείτε λίμνη, αλλά κάποτε υπήρχε. Και οι...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Χιλίων χρόνων ο ιστορικός ναός της Καπνικαρέα

Κτίσθηκε το 1054 σε παλαιότερο κατεστραμμένο ναό του 435 μ. Χ. κι εκείνος σε...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Όταν οι χαρτοπαίκτες έπαιζαν στα χαρτιά τις συζύγους τους!!!

Έθιμο της παραμονής κάθε Πρωτοχρονιάς, ήταν από τα παλιά χρόνια, η χαρτοπαιξία. Του...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή