Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
13.4 C
Athens

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η απαγόρευση καπνίσματος

Η απαγόρευση του καπνίζειν σε δημόσιους κλειστούς χώρους που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα, δεν επιβάλλεται  για πρώτη φορά.  

Η αρχή έγινε το 1856 με πρόταση του πρωθυπουργού και υπουργού Εσωτερικών Δημητρίου Βούλγαρη και με Διάταγμα που υπέγραψε, απουσιάζοντος του Όθωνα στη Βαυαρία, η βασίλισσα Αμαλία.

Το Διάταγμα  εκδόθηκε εξ αιτίας των πολλών πυρκαγιών από αναμμένα τσιγάρα, αλλά και για την προφύλαξη της υγείας των Αθηναίων που ήταν ήδη βεβαρημένη από τη χολέρα που μετέδωσαν τα γαλλικά στρατεύματα που ήλθαν από τη Βάρνα. Το διάστημα εκείνο, απ’ τη χολέρα  πέθαναν περίπου 3.000 άτομα (το 10% του πληθυσμού της πρωτεύουσας που ήταν τότε 30 χιλιάδες).

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η απαγόρευση καπνίσματος
Δημήτριος Βούλγαρης, ο εισηγητής πρωθυπουργός της απαγόρευσης του καπνίσματος

Το  Βασιλικό Διάταγμα  «περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων» υπεγράφη μετά από μεγάλη πυρκαϊά που ξέσπασε στο υπουργείο οικονομικών, όταν ένας υπάλληλος  λησμόνησε αναμμένο τσιγάρο μέσα σε φακέλους. Έλεγε το Διάταγμα:

« Θέλοντες να προλάβωμεν  όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα επί τη προτάσει του ημετέρου  επί των Εσωτερικών Υπουργού, αποφασίσαμεν και διατάττομεν: α) Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε δια καπνοσυρίγγων (τσιμπουκίων), είτε δια τσιγάρων, εις πάντας  εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους, εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων. Β) Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημμένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινός αιτίας.

                                         Εν Αθήναις 31 Ιουλίου 1856.

                                                Εν ονόματι του Βασιλέως

                                                 Η βασίλισσα Αμαλία»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η απαγόρευση καπνίσματος
To Διάταγμα της βασίλισσας Αμαλίας το 1865 που απαγόρευε το κάπνισμα

Το Διάταγμα εφαρμόστηκε με επιτυχία  μόνο για μία επταετία. Μετά την έξωση του Όθωνα, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, καταργήθηκε επειδή  το… «θέσπισε ο τύραννος!»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!
Ελ. Βενιζέλος, Χαρ. Τρικούπης, αναμορφωτές της Ελλάδος, αλλά επί των ημερών τους (1893 και 1932) έγιναν δύο πτωχεύσεις!

Το 1887, ο πρωθυπουργός  Χαρίλαος Τρικούπης ήθελε να απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους, αλλά αντέδρασαν σφόδρα Αντιπολίτευση και Τύπος. Αναγκάσθηκε τότε  να φέρει άλλο νομοσχέδιο στη Βουλή «περί φορολογίας του καπνού» τον Σεπτέμβριο του 1887 με την πεποίθηση ότι θα περιόριζε το κάπνισμα. Και πάλι η αντιπολίτευση άσκησε δριμύτατη πολεμική, ισχυριζόμενη ότι θα περιορίζετο η κατανάλωση του καπνού εις βάρος των καπνοκαλλιεργητών… Και ο Τρικούπης τους απάντησε:

– «Πλανάσθε! Δεν παραιτεί κανείς το ελάττωμα. Την αρετήν μόνον παραιτεί»

Πάντως, το μόνο που πέτυχε ο Τρικούπης ήταν να απαγορεύσει το κάπνισμα μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, γιατί έμοιαζε με … τεκέ! Οι βουλευτές έβγαζαν τον ταμπάκο πάνω στα έδρανα και κάπνιζαν αρειμανίως!…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η απαγόρευση καπνίσματος
Η βασίλισσα Αμαλία

Ενώ η αντιπολίτευση αντέδρασε στην απαγόρευση του καπνίσματος, ο πολέμιος του Τρικούπη Θ. Δηλιγιάννης, έκανε τα ίδια! Ψήφισε ανεμπόδιστα μετά από μεγάλη πυρκαϊά, νόμο που απαγόρευε «το καπνίζειν εντός καταστημάτων και κλειστών δημοσίων χώρων…» Η πυρκαϊά ξέσπασε το 1901 στο παντοπωλείο του Θανόπουλου,  στην οδό Αιόλου κι Ευριπίδου. Την έβαλε άθελά του ο μικρός υπάλληλος Φιλοποίμην που κάπνιζε κρυφά στο υπόγειο όπου ξέχασε αναμμένο το τσιγάρο, έπιασαν φωτιά χάρτινες κούτες και το πετρέλαιο και το κτήριο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Το κάπνισμα απαγορευόταν αυστηρά στους μαθητές. Οι καθηγητές πλησίαζαν τους… ύποπτους μαθητές και τους έλεγαν: «Κάνε χούύύύ!», για να διαπιστώσουν αν κάπνισαν. Το κάπνισμα ήταν σοβαρό παράπτωμα κι επέσυρε τον ξυλοδαρμό  των μαθητών και την αποβολή τους.

Το μεγαλύτερο καπνεμπορικό κατάστημα, βρισκόταν τότε στη γωνία Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους και ήταν του Ανδρέα Πατσουράκη. Εκτός από τα πούρα Αβάνας, πουλούσε μυρωδάτο καπνό από τα μέρη του Τρικούπη (Αγρίνιο, Ξηρόμερο) και από την τουρκοκρατούμενη Ξάνθη. Η τιμή τους, με νόμο, ήταν 10 λεπτά τα 5 δράμια (8 δρχ, η οκά) και η κατανάλωση ξεπερνούσε τις 40.000 τσιγάρα ημερησίως!

Τα πακέτα  των τσιγάρων που κυκλοφορούσαν τότε (εποχή Τρικούπη), είχαν  διάφορες  αρχαίες παραστάσεις, όπως τον Ερμή του Πραξιτέλους γελοιογραφημένο, έναν κλάδο δάφνης, τον Παρθενώνα,  το Ερεχθείον, μία κουκουβάγια με τη νίκη του Παιωνίου κ.λ.π.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Όσο κυκλοφορεί, θα επανέρχεται κάθε χρόνο και με νέες μεταλλάξεις

Μείωση σε όλους τους δείκτες της COVID-19 – Αύξηση της γρίπης

Παρά τη μείωση που καταγράφεται σε όλους τους δείκτες της πανδημίας, 75 συνάνθρωποί μας πέθαναν από κορωνοϊό το διάστημα μεταξύ 13 έως 19 Μαρτίου...

Η απογραφή του πληθυσμού επηρεάζει τις δημοτικές εκλογές 

Προβληματισμένη είναι στο σύνολο της η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα επικυρώνει τα αποτελέσματα της απογραφής...
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΕΚΤ

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Μετά το Πάσχα οι επιδοτήσεις των στεγαστικών δανείων

Ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς φτάνει μόλις σε αριθμό τους 880 έως στις 15 Μαρτίου είναι από τις τράπεζες ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων ευάλωτων δανειοληπτών...

Περ. Αττικής: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για δημιουργία πρότυπων λαϊκών αγορών

Στην λαϊκή αγορά του Αγ. Αντωνίου στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Εσωτερικής...

Μείωσαν φαγητό, εξόδους και το… μπάνιο οι Έλληνες εν μέσω ακρίβειας: Τι έδειξε έρευνα

Τους τρόπους με τους οποίους ο Έλληνας καταναλωτής εν μέσω ακρίβειας προσπαθεί να μειώσει το κόστος διαβίωσης του, κατέγραψε έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών...

Η φωτογραφία της ημέρας: Η απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 23 Μαρτίου 2023

Σαν σήμερα 23 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμo. Γεγονότα 1821: Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το τραγικό τέλος της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη

Η ζήλια των συναδέλφων της μετεβλήθη σε θανάσιμο μίσος, την χαρακτήρισαν ανάξια Ελληνίδα και...

Πλεύρης: Πρόστιμο στο κέντρο της Βανδή για κάπνισμα -Αιτία ο Μπισμπίκης

Την επιβολή προστίμου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με βάση τον αντικαπνιστικό νόμο...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Μαύρα Χριστούγεννα στην Αθήνα το 1897 από δύο κουτσαβάκια

Ένα έγκλημα δι’ ασήμαντον(?) αφορμήν, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1897, πριν από 125 χρόνια,...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 49 χρόνια μετά…

«Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα», «έξω από το ΝΑΤΟ», «Κάτω το Κράτος» ήταν...