Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
12.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Δεκεμβρίου – Deep Purple γράφουν το “Smoke on the Water” (Audio)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1971...Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Οι καταδίκες των δοσιλόγων επί κατοχής στην Αθήνα

Θανατικές ποινές 117, Ισόβια 126 από τα Ειδικά Δικαστήρια Δοσιλόγων στην πενταετία 1945-49,  πρωθυπουργών, υπουργών και συνεργατών του εχθρού.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Στις 5-2-1945, οι Άγγλοι μετέφεραν από  το στρατόπεδο Αμπρία του Καΐρου, τον κατοχικό πρωθυπουργό Τσολάκογλου και 8 κατοχικούς υπουργούς και τους παρέδωσαν στις ελληνικές αρχές και  κλείστηκαν στις φυλακές Καλλιθέας. Στις φυλακές Ζελιώτη (εκεί που στεγάστηκε μετά το πολυκατάστημα «Μινιόν» στην Ομόνοια) κλείστηκαν ο Ιωάννης Ράλλης και άλλοι κατοχικοί υπουργοί. Τότε ο επίτροπος εισαγγελέας  Παπαδάκης επισκέφθηκε τους αρχηγούς των κομμάτων και τους έθεσε το ερώτημα «περί υπάρξεως δόλου ή μη εις την ενέργειαν των δοσιλόγων  την εκδηλωθείσαν  δια της παρ’ αυτών αναλήψεως  της αρχής»

Ιστορίες, καταδίκες, δοσιλόγων, κατοχή, Αθήνα,
Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Δοσιλόγων Καλέλης

Στο ερώτημα αυτό, ομόφωνη ήταν  η γνώμη  τους, ότι « Δόλος μεν  κατά την έννοιαν  της Ποινικής Επιστήμης  δεν υφίστατο, όμως ασυγχώρητος  φιλοδοξία η οποία οδήγησεν  αυτούς εις την κατάληψιν της εξουσίας, εκ παραλλήλου όμως δεν δύναται να αποκλεισθή ολοσχερώς και η διάθεσις εξυπηρετήσεως λαϊκών συμφερόντων από μέρους των».

Ουσιαστικά η γνώμη των πολιτικών ήταν, ναι μεν, αλλά… αφήνοντας τους δικαστές να βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι όταν ορκίσθηκε πρωθυπουργός ο Τσολάκογλου, παρήλασαν όλοι οι πολιτικοί από το γραφείο του «για διαβουλεύσεις και έκφραση γνώμης»  εκτός του Ντίνου Τσαλδάρη του Λαϊκού Κόμματος και του ΚΚΕ που δεν πήγαν.

 

 

 

Ιστορίες, καταδίκες, δοσιλόγων, κατοχή, Αθήνα,
Ο στρατηγός Τσολάκογλου

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου Δοσιλόγων κάθισαν στις 21 Φεβρουαρίου 30 κατοχικοί υπουργοί και 3 πρωθυπουργοί: Γεώργιος Τσολάκογλου (από 29-4-1941 εως 2-12-1942), Κων. Λογοθετόπουλος (από 2-12-1942 εως 7-4-1943), Ιωάννης Ράλλης  (από 7-4-1943 έως 12-10-1944). Παρήλασαν  πολλοί μάρτυρες,  πολιτικοί, όπως οι Γεώργιος Παπανδρέου, Παναγ. Κανελλόπουλος, Θεμ. Σοφούλης, Θεόδ. Πάγκαλος, Κων. Τσαλδάρης, Θεμ. Τσάτσος, Κων. Ρέντης, στρατηγοί, ναύαρχοι, καθηγητές κ.ά.

Ιστορίες, καταδίκες, δοσιλόγων, κατοχή, Αθήνα,
Στο εδώλιο πολύ αργότερα ο Λογοθετόπουλος ( ισόβια δεσμά) και αριστερά ο Χριστοφοράκος (αθώος λόγω αμφιβολιών)

 

Η δίκη κράτησε ακριβώς 100 ημέρες  και στις 31-5-1945 εκδόθηκε η απόφαση, μετά τις απολογίες των 23 από τους 33 κατηγορουμένους (ερήμην εδικάζοντο οι εκτελεσθέντες υπουργοί από τον ΕΛΑΣ στα Κρώρα  Θηβών Γεώργιος Μπάκος (στρατηγός) και Γεώργιος Πειρουνάκης (αστυνόμος) και στο Κολονάκι Νικόλαος Καλύβας. Απόντες λόγω θανάτου οι  υπουργοί Σιμωνίδης και Παμπούκης, ενώ ο στρατηγός Διαλέτης βρισκόταν στην Αίγυπτο.

-Εις θάνατον: καταδικάστηκαν οι  Γεώργιος Τσολάκογλου, Σωτήριος Γκοτζαμάνης  και Έκτωρ Τσιρονίκος (ερήμην οι δύο τελευταίοι, ο πρώτος ζήτησε άσυλο στην Ελβετία και ο δεύτερος στην Γερμανία)

 

Ιστορίες, καταδίκες, δοσιλόγων, κατοχή, Αθήνα,
Ο Γεώργιος Ράλλης ενώ απολογείται

-Σε ισόβια δεσμά: οι πρωθυπουργοί  Κων. Λογοθετόπουλος ( ερήμην, βρισκόταν στην Γερμανία), Ιωάννης Ράλλης, οι υπουργοί Γεώργιος Καραμάνος, Αναστάσιος Ταβουλάρης (ερήμην, με άσυλο στην Αυστρία) Ιωάννη Πασσαδάκης.

-Κάθειρξη 20 ετών: Πλάτων Χατζημιχάλης, Παν. Δεμέστιχας.

-Κάθειρξη 11 ετών: Αντώνιος Λιβιεράτος, Σωτήριος Μουτούσης, Νικ. Μάρκου.

-Κάθειρξη 5 και 1/2 ετών: Χαρ. Κατσιμήτρος, Δημ. Πολύζος,  Ιάσων Παπαδόπουλος

-Κάθειρξη 5 ετών Κων. Πουρναράς, Νικ. Λούβαρης, Α.Π. Γέροντας Κων. Καραπάνος.

-Αθώοι: Αναστ. Ρουσόπουλος, Εμμ. Κανακουσάκης, Δημ. Μπακογιάννης, Ιω. Γρηγοράκης, Λεων. Τσιριγώτης, Νικ. Ραγκαβής, Εμμ. Λουλακάκης.

Στην πενταετία 1945-49, εκδόθηκαν από τα Ειδικά Δικαστήρια Δοσιλόγων Αθηνών, οι εξής αποφάσεις:

α) Θανατικές καταδίκες 114, β) Ισοβίων δεσμών 121,  γ) Ποινές από 10-20 έτη 191, δ) Ποινές από 5-10 έτη,  103  ε) Ποινές έως 1 έτος, 147 και  στ) Απαλλακτικές αποφάσεις σε 1.356 υποθέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποφάσεις 3.629 υποθέσεων που εκδικάσθηκαν στα   Δικαστήρια Δοσιλόγων, κατ’ έτος:

Α) Για το 1945, τελεσιδίκησαν 562 υποθέσεις, αναβλήθηκαν 265, σύνολον 793. Θανατικές καταδίκες 37, Ισόβια δεσμά 23, ποινές από 10-20 έτη 51, από 5-10 έτη 44, από 1-5 έτη 70  έως 1 έτος 36 και απαλλαγές 301. Σύνολο 562.

Β) Για το 1946 τελεσιδίκησαν  811 υποθέσεις, αναβλήθηκαν 863, σύνολο 1.674. Θανατικές καταδίκες 27, Ισόβια 38,  ποινές από 10-20  έτη  78, από 5-10 έτη 35, από 1-5 έτη 56 και έως 1 έτος 55. Απαλλαγές 522. Σύνολον 811 υποθέσεις.

Γ) Για το 1947, τελεσιδίκησαν  636 υποθέσεις, αναβλήθηκαν 221, σύνολο 857. Θανατικές καταδίκες 45, Ισόβια  59, ποινές από 10-20 έτη 7,  από 5-10 έτη 20, από 1-5 έτη 37  και έως  1 έτος  36. Απαλλαγές 432. Σύνολο 636 υποθέσεις.

Δ) Για το 1948 , τελεσιδίκησαν 191 υποθέσεις, αναβλήθηκαν 44, σύνολο 235. Θανατικές καταδίκες 5,  Ισόβια δεσμά 1, ποινές από 10-20 έτη  55,  από 5-10 έτη 4, από 1-5 έτη 10, έως 1 έτος 20. Απαλλαγές 96. Σύνολο 191 υποθέσεις.

Ε) Για το 1949, τελεσιδίκησαν 5 υποθέσεις, αναβλήθηκαν 31. Σύνολο 36. Οι δικασθέντες αθωώθηκαν.

Ιστορίες, καταδίκες, δοσιλόγων, κατοχή, Αθήνα,
Χωροφύλακας «διατάζει» (!) τον Τσολάκογλου που θα καθίσει στο Δικαστήριο

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εθνικό Σύστημα Υγείας: Στο κόκκινο - Αγώνας δρόμου για κενή κλίνη σε ΜΕΘ

Στη ΜΕΘ του Λαϊκού ο π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Λαϊκό» νοσηλεύεται εδώ και 4 ημέρες ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κος Χρήστος Σαρτζετάκης με πνευμονία. Στη σχετική ανακοίνωση από το...

Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως πιο μεταδοτική επειδή έχει “κλέψει” γενετικό υλικό από κορωνοϊό του...

Η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό...

Πάπας Φραγκίσκος: Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη...

Τρόμος στη Φθιώτιδα – Έπεσαν πιστολιές χθες το βράδυ. Ένας τραυματίας

Αιματηρό επεισόδιο με πρωταγωνιστές έναν κάτοικο της Μαλεσίνας και μια παρέα Ρομά από το Πυρί Θηβών, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου κοντά...
Θάνος Πλεύρης, νοσοκομείο,

Πλεύρης: Και άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα

«Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για...

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σήμερα – Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει για σήμερα Σάββατο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη της Βαρβάρας της μεγαλομάρτυρος και του Ιερομάρτυρος Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου. Γιορτάζουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πάπας Φραγκίσκος: Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, ο...

Απαγόρευση συγκεντρώσεων και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την επίσκεψη Πάπα

Ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται από την Αστυνομία για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην...

Στην Αθήνα αύριο ο Πάπας Φραγκίσκος – Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, τον Προκαθήμενο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Νοεμβρίου χιονοθύελλα προκαλεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1917.... Χιονοθύελλα προκαλεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα. Οι δρόμοι έχουν κλείσει και...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή