Δευτέρα, 12 Απρίλιος, 2021
15 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στις 31 Ιανουαρίου 1878...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Κραυγές των Μακεδονομάχων από τον τάφο τους

Το μήνυμα  «Η Μακεδονία, είναι Ελληνική!» πρέπει να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη akontogiannidis@yahoo.gr

Στην ελληνική κυβέρνηση και κυρίως στους Σκοπιανούς, που εδώ και δεκαετίες γαλουχήθηκαν ,με την ιδέα και να πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και με μια κολοσσιαία προπαγάνδα να παρασύρουν σ΄ αυτήν την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών, παραποιώντας την ιστορία.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή του μεγάλου προβλήματος, φτάνουμε στο 1870 με την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας (σχισματική από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) όπου είχε δοθεί το δικαίωμα στους Βουλγάρους να επεκταθούν με την μορφή της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας, σε αρκετά μεγάλη περιοχή της Μακεδονίας.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Κραυγές των Μακεδονομάχων από τον τάφο τους
Ο ήρωας του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Μελάς

Η Μακεδονία τελούσε υπό Οθωμανική Κατοχή

Οι εξελίξεις αργότερα στη Μακεδονία, που τελούσε υπό Οθωμανική κατοχή, απέδειξαν, πως οι δυνάμεις του Πατριαρχείου δεν ήταν αρκετές για να θέσουν φραγμό στην Βουλγαρική διείσδυση, μετά την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 1878, που απειλούσε να αλλοιώσει τον εθνολογικό χαρακτήρα της. Οι Βούλγαροι δάσκαλοι καταρτίζονται ειδικά για την Μακεδονία και αποστέλλονται για τον αγώνα του πανσλαβισμού, εναντίον των… Γραικομάνων (όπως έλεγαν υποτιμητικά τους Έλληνες). Αντίθετα οι Έλληνες δάσκαλοι περιορίζονται απλώς στην τυπική διδασκαλία, αδιαφορώντας τελείως για την ανάπτυξη και την τόνωση του Ελληνικού εθνικού φρονήματος. Ας δούμε όμως μέσα από επίσημα στοιχεία για τα σχολεία της περιοχής, την σύνθεση του πληθυσμού σε δύο σημαντικά βιλαέτια, του Μοναστηρίου και της Θεσσαλονίκης.

Το 1902, στο Βιλαέτι του Μοναστηρίου υπήρχαν 477 ελληνικά σχολεία με 27.106 μαθητές, 242 Βουλγαρικά με 8.767 μαθητές, 39 Ρουμανικά με 1.619 μαθητές και 32 Σερβικά με 1.142 μαθητές. Υπήρχαν επίσης, Ελληνικά γυμνάσια στο Μοναστήρι με 1.696 μαθητές, στην Κοζάνη 970, στο Τσοτύλι 450, στη Σιάτιστα 878, στην Κορυτσά 1.612, ενώ Βουλγαρικά υπήρχαν μόνο στο Μοναστήρι με 1.315 μαθητές.

Την ίδια εποχή στο Βιλαέτι της Θεσσαλονίκης υπήρχαν 521 Ελληνικά σχολεία με 32.534 μαθητές, 319 βουλγαρικά με 9.544 μαθητές, 21 Σερβικά με 532 μαθητές και 10 Ρουμανικά με 383 μαθητές. Υπήρχαν επίσης Ελληνικά γυμνάσια ση Θεσσαλονίκη με 2.160 μαθητές, στη Βέροια με 723 και στις Σέρρες με 1.566, ενώ υπήρχε ένα Βουλγαρικό στη Θεσσαλονίκη με 764 μαθητές και ένα σερβικό με 280.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Κραυγές των Μακεδονομάχων από τον τάφο τους
Ο Τέλος Άγρας που βρήκε φρικτό θάνατο με απαγχονισμό από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες

Παράλληλα, τη χρονιά εκείνη υπήρχαν 6 Βούλγαροι επίσκοποι ( Πελαγωνία, Στρώμνιτσα, Νευροκόπι, Δίβρα, Βέλες και Αχρίδα), ενώ αντίστοιχα υπήρχαν σ’ όλη την περιοχή, 26 Ελληνικές μητροπόλεις. Η Βουλγαρική Εξαρχία με την βοήθεια του βουλγαρικού κράτους πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες επέκτασης της βουλγαρικής εκκλησίας στη Μακεδονία, εξαναγκάζουν τους Σέρβους να στραφούν στην Εξαρχία τους και να προσχωρούν οι μαθητές τους στα Βουλγαρικά σχολεία.

Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες

Την ίδια εποχή, οι Βούλγαροι κομιτατζήδες, και παραστρατιωτικές ομάδες, επιδίδονται στις ελληνικές περιοχές, σ’ ένα πρωτοφανές όργιο βίας και τρομοκρατίας που άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα και κορυφώθηκε το 1903 εως τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13. Αρπάζουν ελληνικές εκκλησιές αφού δολοφονούν τους Έλληνες ιερείς ακόμα και εν ώρα λειτουργίας (!) ενώ το ίδιο κάνουν και στα ελληνικά σχολεία με δολοφονίες Ελλήνων δασκάλων!

Το ΒΜΡΟ ( Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) που είχαν ιδρύσει οι Βούλγαροι δέκα χρόνια πριν, άρχισε την ένοπλη δράση κατά των Ελλήνων μπαίνοντας στα χωριά τους, ανήμερα του Προφήτη Ηλία του 1903, με την γνωστή «Εξέγερση του Ιλιντεν». Έκανε σημαία της προπαγάνδας της, το απατηλό σύνθημα: «η Μακεδονία στους Μακεδόνες», προβάλλοντας την αυτονόμηση και την δημιουργία «Μακεδονικού κράτους».

Τσέτες της ΕΜΕΟ επιτίθεντο με προβοκατόρικο τρόπο σε μεμονωμένα τουρκικά στρατιωτικά τμήματα, ή σκότωναν κανένα Τούρκο για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα και οι υποψίες των Τούρκων στρέφονταν κατά των Ελλήνων, αφού καλλιεργούσαν κατόπιν το κλίμα με την προπαγάνδα τους, ότι τα χτυπήματα προέρχονται από τους Έλληνες! Πρώτα οι Βούλγαροι κομιτατζήδες κυνήγησαν και σκότωσαν αρκετούς Έλληνες κατοίκους και λεηλάτησαν τα χωριά Βίσενη (Βυσσινέα), Ζέλοβο (Ανταρτικό), Ρούλια (Κώτα), Μπιγλίστα, Κλεισούρα, Νεβέσκα (Νυμφαίο). Στο Κρούσοβο πυρπόλησαν τα τουρκικά κυβερνητικά κτίρια, σκότωσαν κυβερνητικούς υπαλλήλους και αρκετούς Έλληνες.

Η απάντηση των Οθωμανών ήταν άμεση. Με τους απείθαρχους και ρέποντες στις λεηλασίες Βασιβουζούκους και Γιουρούκους στρατιώτες, εξαπέλυσαν διωγμούς στον άμαχο πληθυσμό, όπου την πλήρωσαν και πάλι, μόνο οι Έλληνες! Στην περιοχή Σαράντα Εκκλησιών, οι Τούρκοι κατέστρεψαν τα Ελληνοχώρια Σκοπός και Ευκάρπιον, 12.000 Έλληνες της περιοχής, διέφυγαν για να σωθούν. Στο Αρμένσκο (Άλωνα) Φλωρίνης, έκαψαν τα 150 από τα 157 σπίτια και σκότωσαν 68, ενώ στο Ράκοβο (Κρατερό),έκαψαν 100 από τα 120 σπίτια.

Οι Τούρκοι κατέστρεψαν 22 ελληνικά χωριά

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Κραυγές των Μακεδονομάχων από τον τάφο τους
Ο ήρωας καπετάν Κώττας

Συνολικώς οι Τούρκοι κατέστρεψαν εξ ολοκλήρου 22 ελληνικά χωριά, άλλα 120 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, 50.000 έμειναν άστεγοι και 2.000 εκτελέστηκαν. Πυρπόλησαν κατόπιν στο μαρτυρικό Ελληνικό Κρούσοβο 366 σπίτια και 203 καταστήματα της ελληνικής συνοικίας, σκότωσαν 41 Έλληνες και εκδίωξαν τους κατοίκους. Περιέργως, η Βουλγαρική συνοικία παρέμεινε ανέπαφος! Την ίδια τύχη είχαν και οι Έλληνες της Κλεισούρας και της Νέβεσκα (Νυμφαίον).

Οι σφαγές και τα θλιβερά αυτά γεγονότα συγκίνησαν τους Έλληνες. Απ’ όλα τα μέρη της ελεύθερης Ελλάδος, έσπευσαν εθελοντές να αρχίσουν τον Μακεδονικό Αγώνα, δίπλα στον ηρωικό ρασοφόρο και αγωνιστή Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό (Καραβαγγέλη). Ο Παύλος Μελάς (τον σκότωσαν οι Τούρκοι κατόπιν προδοσίας των Βουλγάρων κομιτατζήδων στη Στάτιστα το 1904), ο Τέλος Άγρας ( ή Σαράντος Αγαπηνός, απαγχονίστηκε από Βούλγαρους κομιτατζήδες το 1907 κοντά στο Βλάδοβο), πολλοί Κρητικοί υπό τον Τσόντο (Βάρδα) και τον Μαζαράκη –Αινιάνα, όπως επίσης πολλοί Μανιάτες και μια σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες (Κορομηλάς, Δραγούμης, Καλαποθάκης, Γαρέφης, Σπυρομήλιος κ.α.). Ολοι αυτοί ανηφόρησαν και έθεσαν εαυτούς στην υπηρεσία του Μακεδονικού Αγώνα, δίπλα σε ηρωικές μορφές όπως ο σλαβόφωνος Έλληνας Καπετάν-Κώτας και ο κουτσοβλάχος Έλληνας Γούλης που φωνάζουν όλοι από τους τάφους τους: Αδέλφια μας Έλληνες! Μην ξεχνάτε τη θυσία μας για να σωθεί η Μακεδονία μας, από τα χέρια των Βουλγάρων Κομιτατζήδων…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Κραυγές των Μακεδονομάχων από τον τάφο τους
Ο αγωνιστής μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης

Οι απόγονοι αυτών των κομιτατζήδων, σήμερα υποστηρίζουν με φανατισμό ξεδιάντροπα ότι είναι… Μακεδόνες, δήθεν απόγονοι του Μεγαλέξανδρου! Και θέλουν να… απελευθερώσουν τα αλύτρωτα εδάφη που κατέχουν οι Έλληνες, την λεγόμενη Μακεδονία του Αιγαίου… Και προβάλουν ως Μακεδονική την σλαβική τους διάλεκτο! Και θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, ότι ο Μεγαλέξανδρος όταν συναντούσε το πρωί τον δάσκαλο του Αριστοτέλη, τον χαιρετούσε στην… «μακεδονική γλώσσα» : «Ντόπρο ούτρο ουτσίτελ!» και όχι στην ελληνική: «Χαίρε διδάσκαλε!..». Είναι άξιο απορίας, που πολλοί ημέτεροι και κυρίως οι πολιτικοί μας, δεν διαβάζουν λίγο την ιστορία μας και μετά να ομιλούν…

Αλλά πέραν τούτου, ας ξαναδιαβάσουν την δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ, πρώτου προέδρου των Σκοπίων: «Είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μεγαλέξανδρο. Έχουμε έρθει στα Βαλκάνια τον 6ο με 7ο αιώνα… δεν είναι αυτό που δίνει την ταυτότητα του λαού μας».

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Κραυγές των Μακεδονομάχων από τον τάφο τουςΚαι τις δηλώσεις, του Κων. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη: «πιστεύω ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα καταλάβουν πως δεν υπάρχει παρά μία Μακεδονία… ( και βαθιά συγκινημένος πρόσθεσε) και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική!» και του Ανδρέα Παπανδρέου: « για μένα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχθώ τον όρο Μακεδονία υπό οιανδήποτε μορφή αυτός περιέχεται». Οι σημερινοί πολιτικοί τι λένε;

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σάμος - σεισμός: Δύο μαθητές νεκροί – Οκτώ τραυματίες – Ζημιές σε παλαιά κτίρια και δρόμους

Εύβοια-Καρδίτσα-Σάμος: Οικονομική ενίσχυση οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους από φυσικές καταστροφές

Την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ευρώ στις οικογένειες των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων της 9ης Αυγούστου...
Επιδόματα ασθενείας: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγησή τους

ΕΦΚΑ: Δέκα νέες υπηρεσίες που παρέχει ηλεκτρονικά

Δέκα υπηρεσίες παρέχει ηλεκτρονικά ο ΕΦΚΑ, ενώ επεκτάθηκε η δυνατότητα κάλυψης της Απογραφής, Μεταβολής και Λήξης της Ασφάλισης των Φυσικών Προσώπων (ελεύθερων επαγγελματιών και Εργοδοτών...
Πότε θα μπορούν οι πολίτες να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστούν

Κορωνοϊός: Με ποσοστά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιακά μεγάλων ομάδων επειδή διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης από κορωνοϊό.
Αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου εάν πληρώσει 150.000 ευρώ

Προθεσμία να απολογηθεί για τις 6 φρεγάτες πήρε ο Παπαντωνίου

Προθεσμία για τις 22 Απριλίου ζήτησε και πήρε προκειμένου να απολογηθεί ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός κλήθηκε σήμερα σε συμπληρωματική απολογία σχετικά...

Ηνίοχος: “Απογειώνεται” σήμερα το “TOP GUN” που εκνευρίζει την Τουρκία (βίντεο)

Το ελληνικό “Top Gun” ανοίγει σήμερα τα φτερά του με την συμμετοχή έξι χωρών, οι οποίες έρχονται με τα πιο σύγχρονα μαχητικά του κόσμου. Όπως...

Κορωνοϊός : Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής σε όλη την Ευρώπη – Η θέση της...

To προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μειώθηκε τα τελευταία χρόνια σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat. Την...

Εορτολόγιο:Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου σύμφωνα με το εορτολόγιο! ΓιορτάζουνΑκάκιος, Κάχι, Κάκι * Ανθούσα

Βρείτε μας

7,790ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιστορίες του 1821: Η έναρξη των εχθροπραξιών

Όταν σωρευθεί εύφλεκτη ύλη, ένας σπινθήρας αρκεί για να ανάψει τη φωτιά. Κάτι τέτοιο...

Ιστορίες του 1821! Ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄

Την 3η Απριλίου 1821 έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ταχυδρόμος από την Αθήνα μεταφέροντας τα νέα...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

Διεξήχθησαν  65 βουλευτικές εκλογές, είχαμε βραχύβιους και μακρόβιους πρωθυπουργούς και έναν παραλογισμό: 25 κυβερνήσεις...

Ιστορίες του 1821: Η αθυροστομία του Καραϊσκάκη

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης υπήρξε μια από τις πιο θρυλικές και ιδιαίτερες μορφές της Επανάστασης...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή