Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
15.2 C
Athens

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Πώς μετανάστευσαν το 1768 στην Αμερική οι πρώτοι Έλληνες!

Η πρώτη μεγάλη μαζική μετανάστευση Ελλήνων στην Αμερική, έγινε το 1768.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

Απλοί αγρότες και ναυτικοί έφυγαν από τα νησιά μας και τη Σμύρνη κι εγκαταστάθηκαν στην Φλόριδα της Βορείου Αμερικής, μετά από μία μεγάλη Οδύσσεια, αφού αρκετοί πνίγηκαν στα αγριεμένα κύματα του Ατλαντικού. Ας δούμε όμως το ιστορικό αυτών των μεταναστών.

Στην περιοχή της Φλόριδα οι Ισπανοί είχαν ιδρύσει στις αρχές του 16ου αιώνα μία πόλη, τον Άγιο Αυγουστίνο, που θεωρείται η πιο παλιά πόλη στην βόρειο Αμερική. Το 1763, οι Ισπανοί έδωσαν όλη την Φλόριδα στους Άγγλους και ως αντάλλαγμα πήραν την Κούβα. Όταν πήγαν οι Άγγλοι στην περιοχή, διαπίστωσαν πως χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια και άρχισαν να ψάχνουν στην Ευρώπη άποικους που να ζήσουν σε παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και να προσαρμοστούν εύκολα. Τότε ένας Άγγλος, ο Άρτσιμπαλ Μέντζις, εισηγήθηκε να επιλεγούν Έλληνες από θερμά κλίματα που ξέρουν να παράγουν σταφύλια, ελιές, πορτοκάλια, βαμβάκι. Είναι λαός, έλεγε, που δεν μεθά, είναι εργατικός και θα έρθουν για να εγκαταλείψουν την τουρκική σκλαβιά.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Πώς μετανάστευσαν το 1768 στην Αμερική οι πρώτοι Έλληνες!
Ο Άντριους Τρένμπουλ που έφερε τους Έλληνες στις ΗΠΑ το 1768

Την υπόθεση αυτή ανέθεσαν στον Άγγλο Αντριου Τρένμπουλ, που ήταν παντρεμένος με μια όμορφη Ελληνίδα κόρη μεγαλέμπορου από την Σμύρνη, για να πείσει και να φέρει τους Έλληνες. Ο Τρένμπουλ γύριζε σε διάφορα νησιά και έλεγε στους κατοίκους ότι σε μια μαγευτική χώρα υπάρχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάθε άποικος θα εργασθεί εκεί δωρεάν 4 έως 6 χρόνια και μετά θα πάρει ο καθένας ένα μεγάλο κομμάτι γης δικό του, με πλήρη ελευθερία. Το θέμα μαθεύτηκε παντού, με τρόπο ο Άγγλος δωροδόκησε τις τουρκικές αρχές να μη φέρουν εμπόδια και στις 17 Απριλίου 1768, οκτώ πλοία του Τρένμπουλ με 1403 αποίκους από τα νησιά Μήλο, Σαντορίνη, Κρήτη, από την Μάνη, την Κορώνη, την Μεθώνη, την Σμύρνη και Ιταλία, ξεκίνησαν στον πρώτο σταθμό στο Γιβραλτάρ και μετά στην Αμερική. Στους ταξιδιώτες των πλοίων συγκαταλέγονταν οι: Αναστάσιος Μαυρομμάτης, Δημήτριος Φουντουλάκης, Ιωάννης Γιαννόπουλος, Κυριάκος ή Δομήνικος Εξαρχόπουλος, Νικόλαος Στεφανόπουλος, Πέτρος Κοτσυφάκης, Αντώνιος Λαμπίας, Πέτρος Γριμαράκης, Μάρκος Ανδρέου και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες.

Τι αναφέρουν τα Αμερικανικά αρχεία

Στα Αμερικανικά αρχεία υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για την σύνθεση των αποίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 500 άποικοι ήρθαν κατ’ ευθείαν από την Ελλάδα, οι υπόλοιποι από την Μινόρκα, την Κορσική και την Ιταλία, αλλά μεταξύ αυτών ήταν πολλοί Έλληνες που κατέφυγαν εκεί για να γλιτώσουν την Οθωμανική καταπίεση. Στην Κορσική ζούσαν 700 Πελοποννήσιοι, τους οποίους είχε βρει εκεί ο Τρένμπουλ.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Πώς μετανάστευσαν το 1768 στην Αμερική οι πρώτοι Έλληνες!
Σκληρή δουλειά για τους Έλληνες στη Νέα Σμύρνη

Το ταξίδι τους για την Αμερική, κράτησε τρεις μήνες και ήταν πραγματική Οδύσσεια, αφού 148 επιβάτες των μικρών ξύλινων πλοίων πνίγηκαν, οι άλλοι 1255 γλίτωσαν και έφτασαν στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου. Όμως πριν πατήσουν το πόδι τους εκεί, τους οδήγησαν σε μια άλλη παραθαλάσσια περιοχή της Φλόριδα, κάπου 100 χιλιόμετρα.
Εκεί άρχισαν αμέσως δουλειά, έχτισαν από τα θεμέλια μία νέα αποικία, την οποία ονόμασαν Νέα Σμύρνη, κατ’ επιθυμία της Ελληνίδας γυναίκας του Τρένμπουλ, ενώ πριν ονομαζόταν ισπανικά Λες Μοσκίτος, (χώρα των κουνουπιών!) Εκείνο που τους φόβιζε πολύ ήταν οι κροκόδειλοι, που μόλις τους έβλεπαν έλεγαν «Θεέ μου τι θεριό είναι αυτό! Αϊ Γιώργη προστάτεψε μας από τους δράκους!»

Ο χειμώνας στην Νέα Σμύρνη ήταν βαρύς

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Πώς μετανάστευσαν το 1768 στην Αμερική οι πρώτοι Έλληνες!
Τα σπίτια που άφησαν οι Έλληνες φεύγοντας από τη Νέα Σμύρνη

Ο χειμώνας στην Νέα Σμύρνη ήταν βαρύς. Από την πείνα και τις αρρώστιες, πριν έρθει η άνοιξη, πέθαναν 450 (τα 150 παιδιά). Δύσκολος και ο δεύτερος χειμώνας, αφού από τους 1403 αποίκους, έμεναν ζωντανοί μετά από 24 μήνες 628! Όταν πέρασε η εξαετία οι Έλληνες ζήτησαν να τους δοθούν τα κτήματα για να ζήσουν ελεύθεροι όπως τους υποσχέθηκε ο Τρένμπουλ. Η υπόθεση εξελίχθηκε άσχημα και οι άποικοι τον Ιούνιο του 1777, εγκατέλειψαν, ερημώνοντας την Νέα Σμύρνη και κατέφυγαν στον Άγιο Αυγουστίνο, όπου ο Ιω. Γιαννόπουλος, ίδρυσε εκεί, ελληνικό σχολείο.

Σήμερα η Νέα Σμύρνη είναι ένα ήσυχο θέρετρο με εκπληκτική αμμουδιά. Το πέρασμα από εκεί των Ελλήνων, μαρτυρεί μία μεγάλη μπρούτζινη στήλη σε βράχο που τοποθετήθηκε στις 4-5-1968 από την ΑΧΕΠΑ και γράφει: «Στους ατρόμητους Έλληνες που ήρθαν εδώ το 1768 για να ιδρύσουν την ιστορική αποικία Νέα Σμύρνη…» Παραδίπλα υπάρχει μία άλλη στήλη, προς τιμήν του ιδρυτή της αποικίας που λειτούργησε από το 1768-1778, Άντριους Τρένμπουλ, που έζησε από το 1720-1792.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Πώς μετανάστευσαν το 1768 στην Αμερική οι πρώτοι Έλληνες!
Η μπρούτζινη στήλη της ΑΧΕΠΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Πώς μετανάστευσαν το 1768 στην Αμερική οι πρώτοι Έλληνες!
Η σημερινή ελληνική παρουσία στον Άγιο Αυγουστίνο

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οδός Λιοσίων: Ποινική δίωξη στο νεαρό που προκάλεσε το τροχαίο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα ενόψει της παρέλασης της 25ης Μαρτίου – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην Αθήνα στις 24 και 25 Μαρτίου λόγω της διεξαγωγής της μαθητικής και της στρατιωτικής...

Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κακαλής

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τον θάνατο του 63χρονου δημοσιογράφου, Παναγιώτη Κακαλή. Ο εκλιπών έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο, ενώ όπως ενημέρωσε...

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας και θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία...

Η φωτογραφία της ημέρας: Σταδιακή επανεκκίνηση των τρένων μετά το δυστύχημα

Σταδιακή επανεκκίνηση των τρένων μετά το δυστύχημα 22 Μαρτίου 2023

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα.

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα, Τετάρτη. Στην ανατολική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια πιθανώς...
Κάλυμνος: Πατέρας εξωθούσε στην πορνεία την 14χρονη κόρη του

Νέα Σμύρνη: Στο «μικροσκόπιο» τα κινητά και τα social media των δραστών – «Κλειδί»...

«Δεν καταλάβαμε ότι ήταν ανήλικη. Μας είπε η αστυνομία τι έγινε. Όταν τα ακούσαμε, σοκαριστήκαμε» δήλωσε υπάλληλος του ξενοδοχείου, όπου οι μαστροποί οδηγούσαν την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Μαρτίου oι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1821 oι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα...

Στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύγκρουση του αμερικανικού drone με ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του αμερικανικού στρατού έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη σύγκρουση μεταξύ...

Αφορολόγητες παραμένουν οι αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Αφορολόγητες από το ελληνικό δημόσιο παραμένουν οι αποζημιώσεις - αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών από...