Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το «πολιτικό μίσος» του Παπαναστασίου προς τον Βενιζέλο!

Ο Βενιζέλος ήταν ένας ογκόλιθος της πολιτικής. Με δράση και με λάθη. Ο Παπαναστασίου ήταν πολιτικός με διπλή προσωπικότητα.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

Υμνήθηκε γιατί εγκαθίδρυσε στη χώρα τη Δημοκρατία και τον ονόμασαν «Πατέρα» της, ενώ ταυτόχρονα ενθάρρυνε και ανέχθηκε τον… «δημοκρατικό» Πάγκαλο να κηρύξει τη δικτατορία του!…

Οι κόντρες των δύο ανδρών άρχισαν τον Ιανουάριο του 1924, όταν ο Πλαστήρας κατέθεσε την «επαναστατική εξουσία» στην Εθνοσυνέλευση, λίγο μετά την άφιξη του Βενιζέλου από τη Μασσαλία. Ο Παπαναστασίου δεν επιθυμούσε την επιστροφή του, γιατί «η επάνοδος του θα είναι ωφελιμοτέρα εάν αναβληθή μετά την οριστικήν λύσιν του πολιτειακού ζητήματος…»

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το «πολιτικό μίσος» του Παπαναστασίου προς τον Βενιζέλο!
Βενιζέλος – Παπαναστασίου, τον παλιό καλό καιρό…

Αιφνιδιαστικά ο Βενιζέλος έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Εθνοσυνελεύσεως, η οποία θα ανακήρυττε την Αβασίλευτο Δημοκρατία. Αυτό όμως εκνεύρισε τον Παπαναστασίου και τον ανάγκασε να δηλώσει:

«Η “Δημοκρατική Ένωσις” έδωσε κατηγορηματική υπόσχεση ότι θα εψήφιζε ως πρόεδρον τον Γ. Ρούσον, αλλά ήδη πληροφορούμαι ότι αυτοϋποδεικνύεται ο κ. Βενιζέλος. Θα τον ψηφίσωμεν, αλλά θα πρέπει να εργασθεί δια την εγκαθίδρυσιν της Δημοκρατίας».

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το «πολιτικό μίσος» του Παπαναστασίου προς τον Βενιζέλο!
Ο στρατηγός Πλαστήρας, όταν κατέθεσε την Επαναστατική εξουσία

Η πρώτη σκληρή κόντρα Βενιζέλου-Παπαναστασίου

Στις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξει η πρώτη σκληρή κόντρα. Ο Βενιζέλος δηλώνει ότι «το πολιτειακό θα λυθεί από το λαό με δημοψήφισμα και ότι το αβασίλευτο καθεστώς πρέπει να πάρει πάνω από το 70 % των ψήφων». Ο Παπαναστασίου αντέδρασε και τον κατηγόρησε ότι «από το εξωτερικό ακόμα προσπαθούσε να επηρεάσει την πολιτική ζωή του τόπου». Και απαίτησε η Εθνοσυνέλευση να ανακηρύξει αμέσως τη Δημοκρατία.

Τρεις μέρες αργότερα, ο Παπαναστασίου κάλεσε τον Βενιζέλο από του βήματος της Βουλής να ηγηθεί του αγώνος κατά της βασιλείας. Ο Βενιζέλος απάντησε: «δεν θα πάρω την οδοιπορικήν ράβδον να περιέλθω την Ελλάδα για να παρασύρω υπέρ μιας απόψεως το εκλογικόν σώμα… Εγώ εν καθήκον έχω, να του είπω ότι αν θέλει να εισαγάγη την δημοκρατίαν, εξωτερικοί κίνδυνοι δεν υπάρχουν».

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το «πολιτικό μίσος» του Παπαναστασίου προς τον Βενιζέλο!
Παπαναστασίου προς Βενιζέλο: « Είσαι μοιρολάτρης»

Μια εβδομάδα μετά, κατά τη συζήτηση για την απονομή χάριτος στους κινηματίες του 1923 και την επανέκδοση των εφημερίδων της αντιπολιτεύσεως, ο Βενιζέλος επιτίμησε τον Παπαναστασίου γιατί προσεταιρίζεται στρατοκρατικά στοιχεία εννοώντας τους Πάγκαλο, Κονδύλη για να μεταβάλει το πολίτευμα. Και τον προειδοποίησε σε έντονο ύφος για τις συνέπειες που θα έχει η πράξη του, για το μέλλον της Δημοκρατίας.

«Οι στρατιωτικοί», είπε ο Παπαναστασίου, «έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής των κυβερνήσεων…». Ένα χρόνο μετά, με τις πλάτες ο Πάγκαλος θα καταλάβει με λόχο 28 ανδρών από το Ρούφ την εξουσία και θα κηρύξει Δικτατορία…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το «πολιτικό μίσος» του Παπαναστασίου προς τον Βενιζέλο!
Με τις ευλογίες του Παπαναστασίου έκανε ο Πάγκαλος τη δικτατορία του

Το επεισόδιο του Ιουλίου 1929

Άλλο επεισόδιο που έχει καταγραφεί μεταξύ τους, είναι εκείνο του Ιουλίου 1929, όπου σε τεταμένη συνεδρίαση της Βουλής ο Βενιζέλος κατηγόρησε τον Παπαναστασίου ότι δημαγωγεί. Ο Παπαναστασίου σε έντονο ύφος αναρωτήθηκε: “Είναι δημαγωγία όταν κανείς υποστηρίζει την εφαρμογή δικαίων μέτρων εις τον τόπον αυτόν;”. Τότε ο Βενιζέλος απάντησε: “Δεν καταδέχομαι να σου απαντήσω. Και όταν λαμβάνεις συ τον λόγο δεν θα σου απαντώ”. Αποκορύφωμα του θλιβερού αυτού επεισοδίου ήταν η αποχώρηση του από την αίθουσα της Βουλής, λέγοντας μεγαλοφώνως: «Όταν τελειώσει ο κύριος αυτός, να με ειδοποιήσετε». Και μόλις βγήκε από την αίθουσα λιποθύμησε!

Το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ τους σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1932 στη συζήτηση για την οικονομική κρίση, που έφερε την πτώχευση της χώρας, ενώ στην Αθήνα επικρατούσε χάος από τις απεργίες. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Παπαναστασίου αποκάλεσε τον Βενιζέλο μοιρολάτρη. Τότε Βενιζέλος σε ήρεμο τόνο είπε τα εξής, θέτοντάς τα υποθετικά στο στόμα του Παπαναστασίου, υπό μορφή επικηδείου, μεταθανατίως για τον εαυτό του:

“Αγαπητοί φίλοι, ο προκείμενος νεκρός ήτο ένας αληθινός άνδρας με μεγάλο θάρρος, με αυτοπεποίθηση και δι’ αυτόν και δια τον λαόν. Ίσως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του απέλειπε το θάρρος, ποτέ δεν περίμενε από την μοίραν του να ίδη την χώραν προηγμένην, αλλά έθεσεν εις την υπηρεσίαν αυτής όλον το πύρ το οποίον είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν. Αυτά όλα θα μου ψάλη τότε ο αγαπητός αρχηγός της Δημοκρατικής Ενώσεως. Και ας προσέξη να μη του τα θυμήση κανείς τότε. Θυμήσου ότι όταν εζούσε τον είπες και μοιρολάτρην…”.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το «πολιτικό μίσος» του Παπαναστασίου προς τον Βενιζέλο!
Ο Ελ Βενιζέλος εκφωνεί τον… επικήδειό του, όπως θα τον εκφωνούσε ο Παπαναστασίου!

Αυτά συνέβαιναν τότε…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο υπουργός της Αστυνομίας Παπαφλέσσας!

Τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, στην νεοαπελευθερωθείσα μικρή τότε Ελλάδα, οργανώθηκε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ζητά πενταετή αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1932.... Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για διαδοχικές επισκέψεις στη Ρώμη, το Παρίσι...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Μαύρα Χριστούγεννα στην Αθήνα το 1897 από δύο κουτσαβάκια

Ένα έγκλημα δι’ ασήμαντον(?) αφορμήν, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1897, πριν από 125 χρόνια,...