Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

James Webb: Χάρη στην υπέρυθρη όρασή του μυριάδες νεογέννητα άστρα λάμπουν σε κοσμικό μαιευτήριο

Χιλιάδες νεαρά άστρα που παρέμεναν αθέατα μέχρι σήμερα γίνονται για πρώτη φορά ορατά χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο έστρεψε τα υπέρυθρα μάτια του σε ένα κοσμικό μαιευτήριο που οι αστρονόμοι ονομάζουν Νεφέλωμα της Ταραντούλας.

Γνωστό και ως 30 Doradus, το νεφέλωμα είναι ένα γιγάντιο σύννεφο σκόνης και υδρογόνου που βρίσκεται στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν μικρό γαλαξία περίπου 160.000 έτη φωτός από τη Γη.

Κανένας άλλος γαλαξίας στη γειτονιά του Μίλκι Ουέι δεν παραγάγει νέα άστρα με τέτοιο ρυθμό. Η Ταραντούλα περιέχει μάλιστα «τα θερμότερα και μεγαλύτερα άστρα που γνωρίζουν οι αστρονόμοι» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Δείτε εδώ τη θεαματική εικόνα σε πλήρη ανάλυση.

Νέα άστρα σχηματίζονται όταν μεγάλες μάζες υδρογόνου καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και σχηματίζουν μια πυκνή σφαίρα. Η αύξηση της πυκνότητας, της πίεσης και της θερμοκρασίες στο κέντρο της σφαίρας πυροδοτεί θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που κάνουν το νέο άστρο να λάμπει.

Στην εικόνα του του Webb που τραβήχτηκε στην περιοχή του εγγύς υπέρυθρου, το νεφέλωμα μοιάζει με τα λαγούμια που σκάβουν μερικές αράχνες για να πιάσουν τη λεία τους. Το αέριο και η σκόνη μοιάζουν με τον ιστό που καλύπτει την είσοδο.

Στο κέντρο της εικόνας διακρίνεται μια ομάδα νεαρών, γαλάζιων, καυτών άστρων, των οποίων η ακτινοβολία σπρώχνει μακριά τα πέπλα υδρογόνου και σκόνης και σχηματίζει μια κοιλότητα στο νεφέλωμα.

Μόνο τα πυκνότερα σύννεφα αντιστέκονται και σχηματίζουν στήλες αερίου, μέσα στις οποίες κρύβονται «πρωτο-άστρα» που δεν έχουν ακόμα αρχίσει να λάμπουν.

Η εικόνα που τραβήχτηκε στο μέσο υπέρυθρο εστιάζει στο κέντρο του νεφελώματος (NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team)

Η εικόνα του νεφελώματος αλλάζει δραματικά σε παρατηρήσεις με την κάμερα που εξετάζει μεγαλύτερα μήκη κύματος φωτός στο μέσο υπέρυθρο. Τα άστρα και η σκόνη του νεφελώματος ξεθωριάζουν και αφήνουν να γίνουν ορατά τα πρωτο-άστρα που κρύβονται μέσα τους.

Ένας από τους λόγους που το Νεφέλωμα της Ταραντούλας προσελκύει το ενδιαφέρον των αστρονόμων είναι ότι τους επιτρέπει να παρατηρήσουν με λεπτομέρεια τις διαδικασίες αστρογένεσης.

Σήμερα, ο δικός μας Γαλαξίας δεν περιέχει πια πυκνές μάζες υδρογόνου και παραγάγει ελάχιστα νέα άστρα κάθε χρόνο. Η Ταραντούλα, αντίθετα, παραπέμπει σε προηγούμενα στάδια της εξέλιξης του Σύμπαντος, όταν η αφθονία ελεύθερου υδρογόνου ήταν υψηλότερη από ό,τι σήμερα και ο ρυθμός αστρογένεσης βρισκόταν στα μέγιστα επίπεδα.

Η διαδικασία σχηματισμού νέων άστρων κρύβει ακόμα πολλά μυστήρια, καθώς μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς τι συμβαίνει στο εσωτερικό τέτοιων νεφελωμάτων.

Χάρη στην υπέρυθρη όρασή του που διαπερνά τα κοσμικά πέπλα, το Webb αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τα κοσμικά μαιευτήρια και τα στάδια ανάπτυξης των αστρικών εμβρύων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτο αποκαλύπτει αν είστε γενναίοι ή καλοσυνάτοι

Τα τεστ προσωπικότητας αξιοποιούν τη συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ της οπτικής αντίληψης και των γνωστικών χαρακτηριστικών και αποκαλύπτουν στοιχεία βαθύτερα για την προσωπικότητά σας. Ακριβώς αυτό...

Σοκ στη Λάρισα – Σαραντάρες “ξεζούμισαν” 17χρονο μαθητή Λυκείου…

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Λάρισα μετά τη ροζ αποκάλυψη ότι ένας 17χρονο μαθητής Λυκείου κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από ερωτικό τρίο με...

Σαν Σήμερα 12 Απριλίου Πρώτη φορά ο Άνθρωπος στο Διάστημα

Τετάρτη 12 Απριλίου του 1961, τοπική ώρα 09:07, Κοσμοδρόμιο Μπαικονούρ, ΕΣΣΔ. Το διαστημικό σκάφος Βοστόκ 3ΚΑ απογειώνεται στην πτήση Βοστόκ-1 (ВΟCΤOK-1) με τον Σοβιετικό...
Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που ανασύρονται από το βυθό της θάλασσας είναι τα πλαστικά μιας χρήσης και οι γόπες των τσιγάρων

“Παντοτινά χημικά”: Ανιχνεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα στα υπόγεια ύδατα παγκοσμίως

Οι τοξικές χημικές ουσίες PFAS (υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) ανιχνεύθηκαν σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα σε όλο τον κόσμο, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που επιτρέπουν...

Καρκινογόνα χημικά κρύβονται σε μαγειρικά σκεύη, είδη μακιγιάζ και προϊόντα περιποίησης

Τα τηγάνια, το μακιγιάζ ή τα προϊόντα περιποίησης συνδέονται με την υπογονιμότητα των γυναικών προειδοποιεί νέα αμερικανική μελέτη, αναφερόμενη στις γνωστές τοξικές χημικές ουσίες...

Βιασμοί, ναρκωτικά, αλκοόλ: Ο σκοτεινός κόσμος του Χιού Χέφνερ

Πρώην «λαγουδάκια», φίλοι, συνεργάτες και εργαζόμενοι ανοίξουν το «μαύρο κουτί» της ζωής του Mr Playboy Μέχρι τα 91 του χρόνια, όταν και πέθανε, ο Χέφνερ είχε καταφέρει...

Σeξ στο πρώτο ραντεβού, σε αυτές τις χώρες είναι πιθανότερο

Σε κάποιες χώρες το σeξ στο πρώτο ραντεβού είναι πιο πιθανό να συμβεί απ' ό,τι σε άλλες. Μια μελέτη που διεξήχθη από την ιστοσελίδα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γαλαξία εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων εντόπισε το Hubble (βίντεο)

Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να κλέβει από την στιγμή που ξεκίνησε να...

To Άστρο Μπαρμπενχάιμερ ανατρέπει την ιστορία του Σύμπαντος

Ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ένα τεράστιο άστρο από το πρώιμο Σύμπαν δεν ταιριάζει με...

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Σύμπαντος απέκτησε νέα εντυπωσιακά φωτάκια (βίντεο)

Σε απόσταση 4,3 δισ. ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ένα γαλαξιακό σμήνος με...

Το Hubble χαρτογράφησε την πιο μυστηριώδη έκρηξη στο Σύμπαν σε σημείο που δεν υπάρχει τίποτε για να εξηγεί τι συνέβη

Οι επιστήμονες την ονομάζουν «γρήγορη μπλε οπτική παροδική έκρηξη» (FBOT) και πρόκειται για ένα...