Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
2.7 C
Athens

Κ. Μητσοτάκης: Για εμάς η Ορθοδοξία και το Άγιο Όρος αποτελούν πνευματικό καταφύγιο

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε, σήμερα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μονή Ιβήρων και ακολούθως τη Μονή Σταυρονικήτα και, στις ακολουθίες που παρέστη διάβασε το “Πιστεύω”, όπως επιβάλλει το τυπικό του Αγίου Όρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Ιερά Κοινότητα, ανέφερε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την θερμή σας υποδοχή και για τα ζεστά σας λόγια πνευματικότητας και σοφίας, που είναι τόσο επίκαιρα σε έναν κόσμο, ο οποίος συχνά μας δίνει την εντύπωση ότι χάνει το νόημα της πραγματικής ζωής.

Έχω μεγάλη συγκίνηση που επισκέπτομαι το Μοναστήρι σας, για δεύτερη φορά μετά από 16 χρόνια. Είχα τη χαρά να έρθω πάλι μαζί με τον πατέρα μου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το 2000, σεμνοί και απλοί προσκυνητές, στην τελευταία ευκαιρία που είχε να επισκεφθεί το Άγιο Όρος. Χαίρομαι πραγματικά που αναγνωρίσατε τη σημαντική του συνεισφορά και τη στήριξη την οποία παρείχε μέσα από την πολιτική του ιδιότητα στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του Αγίου Όρους.

Ξέρετε, για εμάς που ασχολούμαστε καθημερινά με τα κοινά, το Όρος αποτελεί ένα καταφύγιο πνευματικότητας και ηρεμίας σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει πολύ γρήγορα. Μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία, να αντιληφθούμε την έννοια του χρόνου, μέσα από τη διάσταση που της δίνει η πίστη. Και κυρίως να θυμηθούμε τρεις σημαντικές έννοιες, οι οποίες είναι ταυτισμένες με την Χριστιανική πίστη: Την έννοια της αλήθειας, την έννοια της πίστης αλλά και την έννοια της ελπίδας. Την οποία ελπίδα, ο κάθε πολίτης, ο κάθε Χριστιανός τη βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Θέλω να επαναλάβω και αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να πω και στις Καρυές ότι ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα είμαι αρωγός στις προσπάθειες τις οποίες κάνει το Άγιον Όρος να συντηρήσει και να ενισχύσει αυτήν την πνευματικότητα, την οποία υπηρετεί εδώ και παραπάνω από χίλια χρόνια. Εμείς ερχόμαστε και επανερχόμαστε, αλλά το Όρος θα είναι εδώ. Ένας φάρος πνευματικότητας και Ορθοδοξίας σε έναν κόσμο, ο οποίος αναζητά ολοένα και περισσότερο αυτή την πνευματική διάσταση, που η επαφή με την εκεί πραγματικότητα, συχνά μας στερεί.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πρωτίστως που μας δίνετε τη δυνατότητα να έρθουμε πάλι σε επαφή με αυτές ακριβώς τις σπουδαίες έννοιες. Σας ευχαριστώ που μας δίνετε τη δυνατότητα, έστω και για μια μέρα, έστω και για λίγες ώρες, να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε και να μπορέσουμε να έρθουμε – ο καθένας με το δικό του τρόπο – σε επαφή με τη δική του πίστη, όπως ο καθένας με προσωπικό τρόπο την βιώνει. Και πάλι σας ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Μονή Ξενοφώντος και, απευθυνόμενος στην Ιερά Κοινότητα, ανέφερε τα εξής:

«Θέλω, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια, για την καλοσύνη και την αγάπη, με την οποία με υποδεχθήκατε σήμερα εδώ, στη Μονή Ξενοφώντος, εμένα και τους συνεργάτες μου. Προσευχόμαστε ως ταπεινοί προσκυνητές σε αναζήτηση πνευματικής ηρεμίας και μιας διεξόδου από τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

Είχα την ευκαιρία να έρθω για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος, όταν έκλεισα τα 18 μου χρόνια, συνοδεύοντας τότε τον πατέρα μου Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που ήταν τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, διότι 30 χρόνια μετά από αυτήν την πρώτη επίσκεψη που έλαβε χώρα το 1986, έχω την τιμή και τη χαρά να προσέρχομαι κι εγώ τώρα, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω να γνωρίζετε ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η Ορθοδοξία και ειδικά το Άγιο Όρος είναι για εμάς ένα πνευματικό καταφύγιο. Ένα καταφύγιο πίστης, αγάπης, αλήθειας και ελπίδας. Γνωρίζω καλά και το γνωρίζετε κι εσείς, ότι ο τόπος μας περνάει μέσα από μεγάλες δυσκολίες. Γνωρίζω, επίσης, εξίσου καλά με εσάς ότι η πνευματική αναζήτηση, το πνευματικό καταφύγιο, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ακόμα πιο σημαντικό σε εποχές μεγάλη δυστυχίας και πολλών προβλημάτων.

Θα κρατήσω τις ευχές σας και την παρότρυνσή σας ως ένα φάρο αλήθειας, ο οποίος θα καθοδηγεί εμένα και τους συνεργάτες μου στις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες έχουμε να πάρουμε. Ενωμένοι και σεβόμενοι πάντα την πίστη, την Ορθοδοξία, τους θεσμούς αυτής της πατρίδας, θα τα καταφέρουμε και θα βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση.

Εξάλλου, και το Όρος στην υπερ-χιλιετή διαδρομή του, έχει ζήσει μεγάλες στιγμές, έχει ζήσει δύσκολες στιγμές, και γνωρίζει καλά ότι ο χρόνος θεραπεύει τελικά τα δεινά και πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση αισιόδοξοι, με πίστη στις δικές μας εσωτερικές δυνατότητες. Αυτό το μήνυμα κρατώ από τα λόγια γεμάτα καλοσύνη, με τα οποία μας υποδεχθήκατε. Και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για αυτή την υποδοχή. Να γνωρίζετε ότι στο πρόσωπο το δικό μου αλλά και στο πρόσωπο των συνεργατών μου, θα έχετε πάντα έναν αρωγό, έναν πολύ καλό φίλο, όχι μόνο της δικής σας πολύ όμορφης Μονής αλλά και του Αγίου Όρους συνολικά». 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Ελλάδα κάνει άλματα στον δείκτη Διεθνούς Διαφάνειας παρά τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η αντιπολίτευση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι έχουμε την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση… ever, η οποία παρακολουθεί πολίτες και πολιτικούς, κάνει ρουσφέτια...
ΚΥΠΡΟΣ -Προεδρικές Εκλογές: Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Κύπρος – Προεδρικές εκλογές: Πού θα στηθούν κάλπες στην Ελλάδα

Σε 15 εκλογικά κέντρα σε 9 πόλεις της Ελλάδας θα μπορούν να ψηφίσουν αύριο Κυριακή οι Κύπριοι για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου. Η...
Η αποκάλυψη του sms από τον Καμμένο εξόργισε τον Τσίπρα

Ανάρτηση Ανδρουλάκη για Τσίπρα

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με αφορμή χθεσινές επικριτικές αναφορές Τσίπρα από Πάτρα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  Η παράσταση μίμησης του...

Όρκος τιμής προς τον Στάθη και τον Μάριο: «Συνεχίζουμε» – Με «κρύο αίμα» βγήκαν...

Τα F-4 Phantom όχι απλά δεν πρόκειται να καθηλωθούν αλλά από την προσεχή Δευτέρας σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας μπαίνουν σε...

Ο βαρύς φόρος αίματος της Πολεμικής Αεροπορίας: 30 ιπτάμενοι σε πτήση χωρίς επιστροφή –...

93 αεροσκάφη-μαχητικά, εκπαιδευτικά,πυροσβεστικά και μεταγωγικά- έχει χάσει η Πολεμική Αεροπορία μέσα σε 32 χρόνια. Η πτώση του Phantom στη θάλασσα κοντά στο Κατάκολο το πρωί  της περασμένης...

ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΚΙΑΝ ΒΓΕΙ–ΤΣΙΠΡΑΣ: 880 ευρώ κατώτατος μισθός, 10% αύξηση...

Τους βασικούς άξονες του προγράμματός του έκανε γνωστούς ο Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι, όπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η προεκλογική ομιλία του. Μεταξύ άλλων,...

Το Μακεδονικό Σήμα του ΣΕΒΕ παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Μαρίας Σπυράκη

Aνταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές αναμένεται να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις που θα φέρουν το Συλλογικό Σήμα «MACEDONIA THE GREAT», το οποίο κατοχύρωσε ο ΣΕΒΕ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ιτέας – Φωτιές και σε Αργολίδα, Αχαΐα, Ζάκυνθο και Άγιο Όρος

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Φωκίδα, Αργολίδα, Ζάκυνθο και Άγιο Όρος. Σε ύφεση η μεγάλη...

Πρόκληση Ρώσου βουλευτή στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

Ένταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση της διεθνούς γραμματείας  της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας(ΔΣΟ), που πραγματοποιήθηκε στο...

Άγιο Όρος: 40 μοναχοί έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό – Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα είναι σε εξέλιξη για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Άγιο Όρος...

Ισχυρός σεισμός 5,3 ρίχτερ κοντά στο Άγιο Όρος

Ισχυρός σεισμός 5,3 της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε στις 13:48 στα ανοικτά του Αγίου Όρους. Σύμφωνα...