Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Κ. Μητσοτάκης: Ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο η απομάκρυνση Τσίπρα από την εξουσία

Με βασικό σύνθημα «Συμφωνία Αλήθειας – Ενωμένοι για την Ελλάδα μας» ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ αναφερόμενος στην «ιστορική ευθύνη που έχει να κάνει τα πάντα για να οδηγήσει την Ελλάδα στην οριστική έξοδο από την κρίση».

Δεσμεύτηκε για φορολογικές μειώσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ, εντός δύο ετών.

Παρουσιάζοντας τη φορολογική στρατηγική της Ν.Δ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε μία σειρά παρεμβάσεων για τη μείωση των φορολογικών βαρών των πολιτών, θέτοντας ωστόσο, ως βασική προϋπόθεση την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Όπως εξήγησε, η νέα συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει τη μείωση στο 2% των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την υλοποίηση μίας τολμηρής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Μεταξύ των φορολογικών παρεμβάσεων, ο κ. Μητσοτάκης σταχυολόγησε τις εξής:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο.
-Μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 20%.
-Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από 15% στο 5%.
-Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%.
-Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
-Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ

Μία τέτοια πολιτική, εξήγησε στη συνέχεια, πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω νοικοκυρέματος του δημοσίου. Ο ίδιος πρότεινε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την ενίσχυση της κινητικότητας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο των απολύσεων.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε μία στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου» ανέφερε και εκτίμησε ότι δύναται να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι από το «νοικοκύρεμα» του δημοσίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη μίας επενδυτικής έκρηξης, ύψους 100 δισ. ευρώ, την επόμενη πενταετία, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. «Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις για να σπάσουμε τον κύκλο της αναξιοπιστίας και να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές» εξήγησε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δεσμεύτηκε πως θα εφαρμόσει από την πρώτη μέρα τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν θα μείνουμε σ’ αυτές, αλλά θα τις εμπλουτίσουμε, ώστε να βάλουμε ένα τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να οδηγήσει την πατρίδα στην έξοδο από την κρίση και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μοιράσει ψεύτικες υποσχέσεις και χρήματα που δεν υπάρχουν.

«Πρέπει να υπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας» συνέχισε και υποστήριξε ότι έχει ευθύνη να προτείνει στους Έλληνες ένα σχέδιο. «Καταθέτω τον οδικό χάρτη για να φέρουμε την αξιοπρέπεια πίσω, για να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτών και πολιτικής» συμπλήρωσε.

Εξαπολύοντας ευθεία επίθεση προς τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να εμφανίζεται αμετανόητος και διχαστικός. «Εξακολουθεί να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις, έχω ως στόχο να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα.

Στον ίδιο τόνο, υποστήριξε ότι «όσο απομονώνεται από την κοινωνία, τόσο φανερώνεται η αλαζονεία και ο αυταρχισμός του». «Η Ελλάδα ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο, ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα είναι αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει» επισήμανε.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη της «εθνικής αναγέννησης», έκανε λόγο για τον τερματισμό του φαύλου κύκλου του λαϊκισμού, ο οποίος καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα. «Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το μνημόνιο Ελλάδα» έσπευσε να σημειώσει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων και των πιο ικανών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στην αξιοκρατία και να ανεχθεί οποιαδήποτε έλλειψη μεταρρυθμιστικού σθένους.

Ειδική αναφορά έκανε και στην ΕΡΤ, προαναγγέλλοντας τη μείωση του ειδικού τέλους, ενώ κατέστησε σαφές ότι η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια, ως ένας ανταγωνιστικός σταθμός.

Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, τόνισε ότι «πρέπει να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων οι παλαιοαριστερές εμμονές και ιδεολογίες» και να «απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, με παράλληλη στήριξή της, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Κάνοντας λόγο για ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, μέσω
-της αποκατάστασης της ρευστότητας,
-της μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων,
-των αποκρατικοποιήσεων και
-των παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.

Απευθυνόμενος προς την επιχειρηματική κοινότητα, την κάλεσε να ενισχύσει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και δήλωσε, ότι πρέπει να συμβάλλει και η ίδια στο συλλογικό σχέδιο, μέσω της έλευσης περισσότερων επενδύσεων.

«Εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία. Κι εσείς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βοηθήσετε τη χώρα σας τώρα που σας έχει ανάγκη, με επενδύσεις» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και διευκρίνισε ότι σημασία δεν έχει μόνο το τίμημα της πώλησης, αλλά και η δέσμευση για επενδύσεις.

Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, δεσμεύτηκε για τη χορήγηση ενός κουπονιού 180 ευρώ μηνιαίως, για 10 μήνες τον χρόνο, σε κάθε οικογένεια, η οποία δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό.

Στο «μέτωπο» της παιδείας, σημείωσε ότι πρόκειται για τον πιο σημαντικό «ιμάντα» κοινωνικής κινητικότητας και ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο αριστερών λογικών.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε και στο ζήτημα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών αλλά και προϋπόθεση ελευθερίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματική διαδικασία, η οποία ως μοναδικό σκοπό είχε τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε τις πολλαπλές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, οι οποίες υπονομεύουν την ανεξαρτησία της και τη διάκριση των εξουσιών, ενώ έκανε λόγο για απαξίωση της Βουλής. «Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, «Μαδούρο» δεν χωρούν» υπογράμμισε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης...

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με...

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ...