Ενόψει της επικίνδυνης κακοκαιρίας “Erminio“, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 31 Μαρτίου 2026, κρίσιμες αποφάσεις και συστάσεις για τη λειτουργία των σχολείων την Τετάρτη 1η Απριλίου:
- Ανοιχτά Σχολεία: Τα σχολεία στην Αττική θα παραμείνουν ανοιχτά την Τετάρτη, με εξαίρεση τα εσπερινά (νυχτερινά) σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας.
- Σχολικές Εκδρομές: Υπάρχει ισχυρή σύσταση από τον Περιφερειάρχη για τη ματαίωση όλων των προγραμματισμένων σχολικών εκδρομών και μετακινήσεων την Τετάρτη και την Πέμπτη.
- Περιορισμός Μετακινήσεων: Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους γονείς και τους μαθητές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, καθώς η Αττική βρίσκεται σε κατάσταση “Red Code” (κόκκινος συναγερμός) λόγω των αναμενόμενων έντονων φαινομένων.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις από το Meteo.gr και την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα κορυφωθεί την Τετάρτη με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους έως 10 μποφόρ.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου 2026. Θέμα της συνεδρίασης, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ) με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, πιθανώς τοπικές χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
- Στα νησιά του Ιονίου από τις πρώτες πρωινές ώρες
- Στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα.
- Στην Αττική από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.
- Στις Κυκλάδες (κυρίως στα βόρεια) και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από νήσο Χίο και νοτιότερα) από το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.
- Στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα.
- Θα επικρατήσουν στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και κυρίως στα Δωδεκάνησα πολύ θυελλώδεις ΝΑ άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και στα Δωδεκάνησα 10 μποφόρ.
Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) έχει ήδη επικοινωνήσει με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων προκειμένου να υπάρχει η αντίστοιχη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ), που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ) και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, έθεσε σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code), αύριο Τετάρτη 01-04-2026 και την Πέμπτη 02-04-2026 τις Περιφέρειες:
- Αττικής
- Στερεάς Ελλάδας
- Θεσσαλίας περιλαμβανομένων των Σποράδων
- Πελοποννήσου
- Νοτίου Αιγαίου
- καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, Δήμοι και Περιφέρειες των παραπάνω περιοχών καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π).
Επισημαίνεται ότι, στις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων κατά τη διάρκεια των ισχυρών καιρικών φαινομένων και σε σημεία όπου έχουν σημειωθεί στο παρελθόν, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν στο όχημά τους κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα. Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο το πρωί
Πλέον μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλίας θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία ή όχι των σχολικών μονάδων στην Αττική.
Τι θεωρείται δεδομένο
Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει καθολικό «λουκέτο», θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδοθεί επίσημη σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων παιδιών κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
- Φροντιστήρια και απογευματινές δραστηριότητες
- Η σύσταση αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο τα σχολεία, αλλά και:
Τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.Τις αθλητικές δραστηριότητες και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.
Η Πολιτική Προστασία καλεί τους γονείς και τους πολίτες να παραμένουν συντονισμένοι για τις επίσημες ανακοινώσεις, καθώς τα φαινόμενα αναμένονται ιδιαίτερα έντονα σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες την Τετάρτη και την Πέμπτη











