Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Έρχονται χιόνια, καταιγίδες και πολικό ψύχος


Πυκνές χιονοπτώσεις, τσουχτερό κρύο, παγετό, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους θα φέρει η κακοκαιρία “Μήδεια” που αναμένεται να “χτυπήσει” τη χώρα από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η ΕΜΥ εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστάσεις προς τους πολίτες.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός. Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν: Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής μέχρι αργά το απόγευμα.

Κακοκαιρία "Ηφαιστίων": Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις Εθνικές Οδούς

Πού και πόσο θα χιονίσει

Σύμφωνα με το meteo.gr, η πρόγνωση των χιονοπτώσεων είναι εκ φύσεως πολύ αβέβαιη και δύσκολη καθώς πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο τόσο για την ένταση και έκταση όσο και τη διάρκεια τους. Στην επερχόμενη κακοκαιρία “Μήδεια” ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα είναι η αβέβαιη κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς το Ιόνιο και το πώς αυτό θα συνδυαστεί με την εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια. Αυτό γίνεται προφανές από τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα οι πιθανές θέσεις αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, με κάποια σενάρια να προβλέπουν τη θέση του στο βόρειο Ιόνιο και κάποια άλλα στο νότιο, ενώ ένα μέρος των πιθανών θέσεων είναι στο κεντρικό Αιγαίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αβεβαιότητα στη κατανομή των χιονοπτώσεων και την ένταση τους. Για παράδειγμα, αν επαληθευθεί ένα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο Β. Ιόνιο τότε η ζώνη των έντονων χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και στη Δυτική Θεσσαλία. Σε ένα άλλο όμως σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο νότια και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο πιθανώς να εντοπίζονται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα.

Όσο πλησιάζει η ημέρα έναρξης των φαινομένων, η απόκλιση μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων θα μειώνεται, οπότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια για τη θέση και την ένταση των χιονοπτώσεων.

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη. Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει της έντονης κακοκαιρίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα...

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό...

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV το οποίο συνεργάζεται...

Μητσοτάκης: Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο – Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες

“Να πάρουμε τις ευρωεκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο” δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανακοίνωση των 42 υποψηφιοτήτων που θα...

ΠΝΟ: Με 24ωρη απεργία συμμετέχει η στις 17 Απριλίου – Δεν θα γίνουν ακτοπλοϊκά...

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ έχει κάνει γνωστή η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με συνέπεια να μην πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συγκεκριμένη μέρα. Όπως επισημαίνεται σε...

Jerusalem Post: Σενάριο αστραπιαίας επίθεσης με τα ισραηλινά F-35 να καταστρέφουν την ιρανική αεράμυνα

Σενάριο με τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το Ισραήλ μετά την επίθεση που δέχτηκε από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν παρουσίασε η Jerusalem Post στη...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης 15 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 15 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1825: Ο Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή πολιορκεί το Μεσολόγγι, το οποίο θα πέσει ένα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε...

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα είναι οι πορείες

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους...

Με πρωταγωνιστή τον Σλούκα ο Παναθηναϊκός κέρδισε 77-71 τον Ολυμπιακό

Πολύ σημαντική νίκη με σκορ 77-71 πήρε ο Παναθηναϊκός επί του Ολυμπιακού για την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Απριλίου ανακαλύπτεται το άγαλμα του Ηνιόχου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1896 ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.