Καλό κλίμα στη συνάντηση Κοτζιά με Τσαβούσογλου – Ελληνοτουρκικά και Κύπρος στο επίκεντρο των συζητήσεων

30
τουρκικό ΥΠΕΞ, Κοτζιάς, διάσκεψη, Κύπρος,

Ολοκληρώθηκε η ανεπίσημη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Κρήτη, μέσα σε καλό κλίμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησής τους, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση όσο και στο γεύμα που ακολούθησε.

Στις κοινές τους δηλώσεις οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την εποικοδομητική ευκαιρεία που είχαν να συζητήσουν την βελτίωση των διμερών σχέσεων αλλά και την ενίσχυση του διαλόγου για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς “είναι μια ευκαιρία να βρεθούν τρόποι συνεργασίας που θα συμβάλλουν οι δυο πλευρές στη λύση τους”

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη στάση που κράτησε η χώρα μας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό που αντιπάλεψε το πραξικόπημα που έγινε προσπάθεια να επιβληθεί στην Τουρκία. Τόνισε μάλιστα πως τα κανάλια συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών άνοιξαν μετά τη συνάντηση των δυο κυβερνήσεων στη Σμύρνη και θα διευρυνθούν περαιτέρω τόσο στην οικονομική συνεργασία όσο και στις μεταφορές τον ολιτικό διάλογο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Χαρούμενος που επισκέπτεται την Κρήτη εμφανίστηκε ο κ. Τσαβούσογλου ευχαριστώντας τόσο τον κ. Κοτζιά όσο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για “την υποστήριξη που προσέφεραν τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος”

Διαβάστε επίσης:  Σήμερα η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου-Στο επίκεντρο το θέμα των δύο στρατιωτικών

“Η υποστήριξη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι μόνο οι Έλληνες μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τα προβλήματα τους. Η προσπάθεια μας όλη έγκειται στο να δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα” είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Κυπριακό εκφράζοντας την ελπίδα ότι “αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν” και τόνισε πως “εμείς, και οι δύο πλευρές θα την υποστηρίξουμε”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη των δύο αντρών στο σπήλαιο Δικταίον Άντρον πάνω από το χωριό Ψυχρό στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020 μ. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία.

“Ένας μύθος βαθιά αντιρατσιστικός, τον οποίο κανείς στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάει.” όπως επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Στην πλατεία του χωριού Ψυχρό την οποία ονομάτισε ο κ. Κοτζιάς πριν από ένα χρόνο σε πλατεία Ευρώπης, μια μικρή γιορτή, με τους ήχους της κρητικής λύρας και ένα σύντομο παραδοσιακό χορό, έδωσαν τον γιορτινό τόνο στην επίσκεψη πριν από την ανάβαση στο σπήλαιο.