Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
29.5 C
Athens

Καλοκαίρι χωρίς καύσωνα στην Ελλάδα; Ποιες χώρες της Ευρώπης κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές – Η έκθεση μετεωρολόγων

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η ομάδα εμπειρογνωμόνων της AccuWeather έχει όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί η νέα σεζόν στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο με το ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μετεωρολογικού καλοκαιριού την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

 Οι Tyler Roys και Alan Reppert, ανώτεροι μετεωρολόγοι της AccuWeather που μελετούν τα καιρικά φαινόμενα σε όλη την ήπειρο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες συνολικά, εξέτασαν προσεκτικά τα προηγούμενα χρόνια και τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τα κύρια θέματα της επερχόμενης σεζόν.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα μπορούσαν να βιώσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα εποχή. Παρόλο που η επερχόμενη εποχή μπορεί να μην είναι τόσο αποπνικτική όσο τα προηγούμενα καλοκαίρια, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μέσω πυρκαγιών, αυξανόμενης ξηρασίας και σοβαρών καιρικών φαινομένων.

ΠΏΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΊ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι καλοκαίρι του 2023 θα είναι ήπιο, δροσερό, αλλά και αρκετά βροχερό στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, όπως και στο σύνολο των Βαλκανικών χωρών.

Την ίδια ώρα όμως, ισχυρά κύματα ζέστης φαίνεται πώς θα απασχολήσουν κυρίως την Κεντρική, τη Βορειοανατολική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο στο ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μετεωρολογικού καλοκαιριού, την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather αναφέρουν ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα σεζόνAccuWeather για καλοκαίρι 2023

ΚΊΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΈΣ

Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ξηρότερο και θερμότερο – σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο – στο βόρειο μισό της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκανδιναβίας. 

«Υπάρχει κίνδυνος η Σκανδιναβία να βιώσει μια επανάληψη του 2018, όταν ο επίμονος ζεστός και ξηρός καιρός προκάλεσε την εκδήλωση πυρκαγιών σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Roys. «Η περιοχή δεν είναι φτιαγμένη για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα».

Κατά τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού, η Σουηδία καταστράφηκε από καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως μία από τις χειρότερες πυρκαγιές της χώρας στη σύγχρονη ιστορία.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι η Σκανδιναβία δεν αναμένεται να είναι ξερή όλο το καλοκαίρι. Κατά διαστήματα, βροχές και καταιγίδες θα μπορούσαν να κινηθούν στην περιοχή.

AccuWeather για καλοκαίρι 2023

AccuWeather για καλοκαίρι 2023

«Ωστόσο, οποιαδήποτε βροχόπτωση θα δυσκολευτεί να υλοποιηθεί πάρα πολύ», δήλωσε ο Roys, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα ξηρασίας. 

Πιο δυτικά, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα υπομείνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε ξηρά τμήματα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει φόβους για μια νέα ξηρασία.

«Υπάρχει η απειλή να επιστρέψει η ξηρασία, ιδίως στην Αγγλία και τα Midlands, αλλά οι συνθήκες δεν αναμένεται να είναι τόσο σοβαρές όσο πέρυσι», δήλωσε ο Roys. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε την πρώτη κήρυξη ξηρασίας στην Αγγλία από το 2018, καθώς η περιοχή υπέστη το ξηρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 50 ετών.

Ανάμεσα στις ξηρές περιόδους μπορεί να παρεμβάλλονται περίοδοι κατά τις οποίες αναπτύσσονται βροχές και καταιγίδες -ιδιαίτερα σε ολόκληρη την Αγγλία και την Ουαλία- που μπορεί να προκαλέσουν τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμου. 

Οι ειδικοί μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος προβλέπεται να είναι οι ξηρότεροι μήνες του καλοκαιριού σε αυτή την περιοχή, προτού ενδεχομένως επέλθει ανακούφιση αργότερα στην εποχή. 

«Το πόση βροχόπτωση θα υπάρξει κατά το τελευταίο μέρος του καλοκαιριού μπορεί να εξαρτηθεί από τυχόν τροπικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη βορειοδυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Roys. «Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, τότε είναι που οι Βρετανικές Νήσοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο επιπτώσεων από τροπικές οντότητες»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Έφτασε στην Ελλάδα το στέλεχος Pirola

Πέντε κρούσματα του στελέχους BA.2.86 του κορωνοϊού, περισσότερου γνωστού ως Pirola έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση...
Βουλή: Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη

Βουλή: Σύγκρουση για το εργασιακό νομοσχέδιο

Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης εξελίσσεται η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύσσωμη η αντιπολίτευση εκφράζει την αντίθεσή της στις υπό συζήτηση διατάξεις,...

Καιρός Σαββατοκύριακο: Έρχεται θερμό κύμα!

Ο Σάκης Αρναούτογλου, ενημέρωσε μέσω ανάρτησής του πως έρχεται θερμικό κύμα το Σαββατοκύριακο, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά ακόμα τους 34 βαθμούς. Γράφει ο...
Αχτσιόγλου: Απώλειες για 9 στους 10 συνταξιούχους με το νέο ασφαλιστικό

Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης μου απευθύνθηκε με υποτιμητικό στυλάκι επειδή είμαι γυναίκα

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο υποψηφίων, αλλά και των υποστηρικτών τους έχουν...

Ορνιθοπαρατηρητές από όλον τον κόσμο στη Μυτιλήνη

Με συμμετοχή πολλών ξένων ορνιθοπαρατηρητών που ήλθαν στη Λέσβο για να παρακολουθήσουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών συνεχίζονται οι δράσεις παρατήρησης και δακτυλίωσης πουλιών...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα για τον ήρωα αξιωματικό Γεώργιο Βούλγαρη που σκοτώθηκε στη Λιβύη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Μαγνησία: Πρόβατα έφαγαν… 100 κιλά χασίς και «έκαναν κεφάλι» – Έψαχναν τροφή μετά τις...

Υποψίες κίνησε σε έναν βοσκό η περίεργη συμπεριφορά που είχαν τα πρόβατά του λίγο μετά που τα έβγαλε για βοσκή σε περιοχή της Μαγνησίας. Αμέσως...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης