Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Καλοκαίρι χωρίς καύσωνα στην Ελλάδα; Ποιες χώρες της Ευρώπης κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές – Η έκθεση μετεωρολόγων

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η ομάδα εμπειρογνωμόνων της AccuWeather έχει όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί η νέα σεζόν στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο με το ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μετεωρολογικού καλοκαιριού την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

 Οι Tyler Roys και Alan Reppert, ανώτεροι μετεωρολόγοι της AccuWeather που μελετούν τα καιρικά φαινόμενα σε όλη την ήπειρο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες συνολικά, εξέτασαν προσεκτικά τα προηγούμενα χρόνια και τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τα κύρια θέματα της επερχόμενης σεζόν.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα μπορούσαν να βιώσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα εποχή. Παρόλο που η επερχόμενη εποχή μπορεί να μην είναι τόσο αποπνικτική όσο τα προηγούμενα καλοκαίρια, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μέσω πυρκαγιών, αυξανόμενης ξηρασίας και σοβαρών καιρικών φαινομένων.

ΠΏΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΊ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι καλοκαίρι του 2023 θα είναι ήπιο, δροσερό, αλλά και αρκετά βροχερό στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, όπως και στο σύνολο των Βαλκανικών χωρών.

Την ίδια ώρα όμως, ισχυρά κύματα ζέστης φαίνεται πώς θα απασχολήσουν κυρίως την Κεντρική, τη Βορειοανατολική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο στο ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μετεωρολογικού καλοκαιριού, την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather αναφέρουν ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα σεζόνAccuWeather για καλοκαίρι 2023

ΚΊΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΈΣ

Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ξηρότερο και θερμότερο – σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο – στο βόρειο μισό της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκανδιναβίας. 

«Υπάρχει κίνδυνος η Σκανδιναβία να βιώσει μια επανάληψη του 2018, όταν ο επίμονος ζεστός και ξηρός καιρός προκάλεσε την εκδήλωση πυρκαγιών σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Roys. «Η περιοχή δεν είναι φτιαγμένη για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα».

Κατά τη διάρκεια εκείνου του καλοκαιριού, η Σουηδία καταστράφηκε από καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως μία από τις χειρότερες πυρκαγιές της χώρας στη σύγχρονη ιστορία.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι η Σκανδιναβία δεν αναμένεται να είναι ξερή όλο το καλοκαίρι. Κατά διαστήματα, βροχές και καταιγίδες θα μπορούσαν να κινηθούν στην περιοχή.

AccuWeather για καλοκαίρι 2023

AccuWeather για καλοκαίρι 2023

«Ωστόσο, οποιαδήποτε βροχόπτωση θα δυσκολευτεί να υλοποιηθεί πάρα πολύ», δήλωσε ο Roys, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα ξηρασίας. 

Πιο δυτικά, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα υπομείνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε ξηρά τμήματα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει φόβους για μια νέα ξηρασία.

«Υπάρχει η απειλή να επιστρέψει η ξηρασία, ιδίως στην Αγγλία και τα Midlands, αλλά οι συνθήκες δεν αναμένεται να είναι τόσο σοβαρές όσο πέρυσι», δήλωσε ο Roys. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε την πρώτη κήρυξη ξηρασίας στην Αγγλία από το 2018, καθώς η περιοχή υπέστη το ξηρότερο καλοκαίρι των τελευταίων 50 ετών.

Ανάμεσα στις ξηρές περιόδους μπορεί να παρεμβάλλονται περίοδοι κατά τις οποίες αναπτύσσονται βροχές και καταιγίδες -ιδιαίτερα σε ολόκληρη την Αγγλία και την Ουαλία- που μπορεί να προκαλέσουν τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές ριπές ανέμου. 

Οι ειδικοί μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος προβλέπεται να είναι οι ξηρότεροι μήνες του καλοκαιριού σε αυτή την περιοχή, προτού ενδεχομένως επέλθει ανακούφιση αργότερα στην εποχή. 

«Το πόση βροχόπτωση θα υπάρξει κατά το τελευταίο μέρος του καλοκαιριού μπορεί να εξαρτηθεί από τυχόν τροπικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη βορειοδυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Roys. «Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, τότε είναι που οι Βρετανικές Νήσοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο επιπτώσεων από τροπικές οντότητες»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Χαμός σε καφενείο στην Σπάρτη: 43χρονος έπιασε από τον λαιμό την εν διαστάσει σύζυγό...

Σκηνές βίας και αγριότητας σε καφενείο – ουζερί στην Σπάρτη. Ένας 43χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου βρισκόταν η εν διαστάσει σύζυγός του μαζί με...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Βαγγέλη Μαρινάκη – Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε συγχώρησε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον έκλεισε επί δύο μερόνυχτα...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ρε φίλε!! Ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα της Βουλής με ένα «βουνό» από έγγραφα χαμογελώντας με υφάκι «θα σας σκίσω τώρα»

Με ένα «βουνό» από έγγραφα εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για...

Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου;

Τι μας περιμένει; Οι αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας ΚΡΙΟΣ Σήμερα Παρασκευή, η πρόβλεψη για σένα, Κριέ μου,...

Ούτε Λέων, ούτε Ζυγός: «Χρυσός» Απρίλης με 15ήμερο γεμάτο χρήμα για 2 ζώδια!

Καθώς μπαίνουμε στον Απρίλιο, είναι καιρός να ρίξουμε τον μανδύα της ατυχίας που μπορεί...