Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens

Καμίνης: Επαναλειτουργούν oι κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγ. Ανδρέα

«Ως πρώτος δήμος στη χώρα, ο δήμος Αθηναίων θα συμβάλλει στην ανακούφιση των πληγέντων και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην εκπομπή του «Ραντεβού με το Δήμαρχο» στον Αθήνα 9.84.

Υπογράμμισε την ανάγκη μιας νέας αισιοδοξίας στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας πάρθηκε, όπως είπε, η «μεγάλη απόφαση» για την επαναλειτουργία την προσεχή Κυριακή οι παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα.

Χώρο στη ζωή – Επιστροφή στην αισιοδοξία

Όπως ανάφερε ο κ. Καμίνης «επειδή το σημαντικό είναι να ξαναδώσουμε – το συντομότερο γρηγορότερο δυνατό χώρο στη ζωή – επειδή πρέπει να επιστρέψει η αισιοδοξία στην περιοχή, πήραμε μία μεγάλη απόφαση: μετά την ασφαλή επιστροφή των 621 (…εικοσιενός) παιδιών από τις Παιδικές Κατασκηνώσεις μας στον Άγιο Ανδρέα, βάλαμε ως στόχο την επαναλειτουργία τους. Η αυταπάρνηση των εργαζομένων του δήμου, πιθανότατα έσωσε και την κατασκήνωσή μας. Έτσι στα καλά νέα της ημέρας, είναι ότι η κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα την Κυριακή θα είναι έτοιμη ώστε να φιλοξενήσει το επόμενο τμήμα παιδιών. Αλλά όχι μόνο αυτά. Οι κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων θα είναι ανοιχτές για όλα τα παιδιά της περιοχής, οι οικογένειες των οποίων έχουν μείνει χωρίς στέγη».

«Ήδη αποκαθιστούμε τις ζημιές που έχουν γίνει, δεν έχει πειραχτεί καθόλου η κατασκήνωση. Θα φιλοξενήσουμε τα παιδιά των οικογενειών που έχουν πληγεί”, ανέφερε στην ίδια εκπομπή στον σταθμό μας η Χριστίνα Βασιλείου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Δεν διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος

Αναφερόμενος στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική, ο κ. Καμίνης ανάφερε ότι «ζούμε μία από τις πιο μαύρες σελίδες για τη χώρα μας. Η πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι αφήνει πίσω της, έως τώρα, 83 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους, και κατατάσσεται ήδη σε μία από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές παγκοσμίως, τον 21ο αιώνα. Τα γιατί και τα πως είναι πολλά και μετά τον πόνο και την οργή έρχεται πάντοτε η ώρα να απαντηθούν. Όχι μόνο για να αποδοθούν ευθύνες αν και για όσους υπάρχουν αλλά κυρίως για να σταματήσει το μεγάλο σαράκι της χώρας μας: ότι δεν διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος, ότι ξεχνάμε εύκολα και ότι νοιαζόμαστε σπάνια για την ουσία και περισσότερο για το φαίνεσθαι».

Η εκκένωση, η άναρχη δόμηση, τα αυθαίρετα και οι ευθύνες

Στα τραγικά ερωτημάτα που έχουν προκύψει για το που τελειώνει η προσωπική ευθύνη και εάν θα μπορούσε να υπάρξει προληπτική εκκένωση, επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις ο κ. Καμίνης και κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης Καθηγητής Φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά στην εκπομπή.

«Δύο κομμάτια μας έφεραν σε αυτή την τραγωδία. Το ένα έχει να κάνει με την άναρχη δόμηση και την πλήρη έλλειψη προετοιμασίας η οποία υπήρχε στο Μάτι. Όταν έχεις αυτή την άναρχη δόμηση, έναν λαβύρινθο από μικρούς δρόμους με αδιέξοδα και υπάρχουν και ψηλά δέντρα εύφλεκτα, αυτό είναι μία παγίδα που αργά ή γρήγορα θα παγίδευε ανθρώπους. Το άλλο κομμάτι είναι γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης, αφού ήταν γνωστό ότι η περιοχή είχε τόσο μεγάλη επικινδυνότητα. Ελπίζω στην πορεία να καταλάβουμε γιατί αυτό δεν έγινε».

Όπως ανέφερε ο κ. Συνολάκης «οι επαγγελματίες πολιτικοί θεωρούν ότι το θέμα των αυθαιρέτων είναι ένα κοινωνικό θέμα και για κοινωνικούς λόγους κάθε τόσο νομιμοποιούνται ολόκληρες περιοχές, αυθαίρετων. Μα δεν είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής, είναι θέμα των οικοδομικών κανονισμών που είναι θέμα ασφάλειας των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουμε ως κοινωνία ότι με την νομιμοποίηση δίνουμε κάτι τους ανθρώπους αλλά αφαιρούμε πολλά από το κοινωνικό σύνολο».

Το κύμα διεθνούς συμπαράστασης είναι μεγάλο

«Η πρωτοβουλία μας να συμβάλουμε, ως ο πρώτος δήμος της χώρας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην ανακούφιση των πληγέντων και την προσπάθεια ανασυγκρότησης των περιοχών, κινητοποιεί πολλές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις. Ήδη, μού έχουν εκφράσει τη στήριξή τους οι δήμαρχοι της Σόφιας, του Βουκουρεστίου, των Τιράνων, των Σκοπίων, της Σμύρνης και της Φλωρεντίας.
Μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών (15422) αλλά και του δικτύου μας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συγκεντρώνουμε βοήθεια. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αδυναμία διαχείρισης του κύματος ανθρώπινης προσφοράς τις ώρες αυτές. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε ό, τι είναι απαραίτητο, για παροχή βοήθειας σε βάθος χρόνου».

Ευχαριστώ για την ασφαλή επιστροφή των 621 παιδιών στις οικογένειές τους

Ο κ. Καμίνης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει μέσα από τη συχνότητα του Αθήνα 9.84 όλους όσοι ενήργησαν εγκαίρως για την εκκένωση των κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων. «Όλα τα συγχαρητήρια και τα ευχαριστώ για την έγκαιρη εκκένωση και την ασφαλή επιστροφή των 621 παιδιών στις οικογένειές τους, εκείνη της νύχτα της φρίκης, ανήκουν στους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων. Στον επαγγελματισμό, τη συνεργασία και την αυταπάρνηση που έδειξαν. Απομακρύνθηκαν εγκαίρως τα παιδιά από την κατασκήνωση, εφαρμόστηκε κατά γράμμα το σχέδιο εκκένωσης επί του οποίου τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει σχετική άσκηση, όλα τα παιδιά επέστρεψαν πίσω ασφαλή στις οικογένειές τους».

Ο κ. Καμίνης περιέγραψε την προσωπική του εμπειρία από την εκκένωση των κατασκηνώσεων στου Δήμου Αθηναίων στον Αγ. Ανδρέα: «Ομαδάρχες και προσωπικό ενθάρρυναν τα παιδιά στο σημείο συγκέντρωσης, στην παραλία. Κινητοποιήθηκαν εγκαίρως τα μέσα μεταφοράς. Η επιβίβαση των παιδιών έγινε με τρόπο υποδειγματικό.

Όταν οι φλόγες σταμάτησαν την κυκλοφορία, η Δημοτική Αστυνομία καθοδήγησε τα λεωφορεία από εναλλακτική διαδρομή στον Άγιο Ανδρέα. Παράλληλα με συνεχή μηνύματα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνονταν οι γονείς ότι τα παιδιά τους είναι απολύτως ασφαλή και οι ίδιοι να μην επιχειρήσουν να κατευθυνθούν προς τον Άγιο Ανδρέα αλλά προς την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, όπου είχε ήδη στηθεί το σημείο υποδοχής. Το 1595 έδινε όλες τις πληροφορίες. Στις 10 το βράδυ έφτασαν στην Τεχνόπολη τα πρώτα 150 παιδιά, στις 11 άλλα 100 και στις 2 παρά τέταρτο και το τελευταίο παιδί έφτανε στην Τεχνόπολη, όπου σε ειδική αίθουσα, εξειδικευμένο προσωπικό, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες, παρέδιδε τα παιδιά στους γονείς του. Έως τις 4 και μισή τα ξημερώματα όλα τα παιδιά είχαν παραληφθεί από τις οικογένειές τους. Αλλά το είπα και χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο: δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το καθήκον μας» κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο γιορτάζουν ο Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, Μαθητής Του...

Σοκ στην Πάτρα: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε βίντεο στο TikTok

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανήλικων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Καταγράφηκε στην περιοχή των Ζαρουχλέϊκων, στην Πάτρα και οι ηλικίες των πρωταγωνιστών προκαλούν...

Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χάρης Δούκας: Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο 

Κοινωνικό συμβόλαιο με τους Αθηναίους υπέγραψε σήμερα ο Νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας καθώς...

Δήμος Αθηναίων: Από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου τα “Χριστουγεννιάτικα Χωριά” υποδέχονται μικρούς και μεγάλους σε δέκα γειτονιές της πόλης

Ένα εντυπωσιακό σκηνικό χριστουγεννιάτικου παραμυθιού στήνεται και φέτος στις γειτονιές της Αθήνας. Από τις 23...

Άρωμα Χριστουγέννων στην Αθήνα: Φωταγωγήθηκε υπό βροχή το έλατο στην Πλατεία Συντάγματος

Στην Πλατεία Συντάγματος έχει ξεκινήσει η εκδήλωση για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του δήμου Αθηναίων με τα...

Δήμος Αθηναίων: Καμία άδεια για τραπεζοκαθίσματα στη νέα Πανεπιστημίου

Ανακαλούνται και οι υφιστάμενες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στην αποψινή τελευταία...