Κανένα πρόβλημα με το πόθεσν έσχες Τσίπρα λέει η κυβέρνηση

36
κλειδιά, ανασχηματισμού, αξιολόγηση, χρέος,

Διαψεύδονται τα δήθεν σκάνδαλα και όλα είναι καθαρά στα Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού, σημειώνουν από την κυβέρνηση σε νέα ανακοίνωση, μετά τη σημερινή νέα δημοσίευση της εφημερίδας “Τα Νέα”, η οποία επανέρχεται μετά το χθεσινό της δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξέχασε να δηλώσει την εταιρεία που είχε συστήσει με τον Νίκο Παπά το 2007.

Ειδικότερα, στην κυβερνητική ανακοίνωση γίνεται λόγος για “υποτιθέμενα σκάνδαλα” που έχουν διαψευστεί από παλιότερες δημοσιεύσεις της ίδιας εφημερίδας.

Η ανακοίνωση υποστηρίζει δε, ότι ο πρωθυπουργός πριν το 2009 δεν έκανε δήλωση Πόθεν Έσχες καθότι δεν ήταν τότε βουλευτής, ενώ υπενθυμίζει ότι η πρώτη δήλωση Πόθεν Έσχες για το 2009 -έτος κατά το οποίο εξελέγη βουλευτής- κατατέθη στις 14/1/2010 και εκεί δηλώνεται ευκρινώς η συμμετοχή του στην εταιρεία, καθώς και η αποχώρησή του που είχε γίνει νωρίτερα, αναφέρει το Mega.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με υποτιθέμενες -όπως τις χαρακτηρίζουν- αποκαλύψεις δεν πρόκειται να ασχοληθούν από εδώ και στο εξής, καθώς δηλώσεις Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού αποτελούν δημόσια έγγραφα που έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές.

Στη σημερινή της δημοσίευση, η εφημερίδα παρουσιάζει περισσότερα στοιχεία για το πως ο πρωθυπουργός είχε μεταβιβάσει το μερίδιό του στην αδελφή του. Συγκεκριμένα, δημοσιεύεται το πλήρες ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο ο πρωθυπουργός μεταβίβασε στην αδελφή του Ζαννέτ το μερίδιό του στην εταιρεία “ΑΓΝΑΝΤΙ”, την οποία είχε συστήσει το 2007 από κοινού με τον σημερινό υπουργό Επικρατείας και τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Καραμάνο.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η μεταβίβαση έγινε στις 11 Ιανουαρίου του 2010, κάτι που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να έχει δηλώσει την μεταβολή αυτή στην δήλωση του Πόθεν Έσχες τόσο για το 2010 όσο και για το 2011. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τα έγγραφα του Πόθεν Έσχες που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις τα δύο αυτά έτη. Χθες, το δημοσίευμα διαψεύστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του κυρίου Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:  Βάζει πλώρη για την Ευρωβουλή ο Παπανδρέου

Στη δήλωση, χειρόγραφα σημειώνεται πως έχει αποχωρήσει από την ως άνω συμμετοχή. Ερωτηματικά δημιούργησε πάντως το γεγονός ότι στο έγγραφο δεν είναι συμπληρωμένο το οικονομικό έτος στο οποίο αναφέρεται, ενώ στελέχη του Μαξίμου έλεγαν πως πρόκειται για το οικονομικό έτος και τα εισοδήματα του 2008 που κατατέθηκαν στη δήλωση του 2009. Πρόσθεσαν δε, πως εφόσον δηλώθηκε μια φορά, ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να το ξαναδηλώσει και τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία “ΑΓΝΑΝΤΙ” ήταν τεχνική εταιρεία και συστάθηκε το 2007. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καραμάνος -αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών υπό τη Ρένα Δούρου- κατέβαλλαν ο καθένας 33.000 ευρώ ως μερίδιο με σκοπό να κάνουν κατασκευές οικοδομών. Το καλοκαίρι του 2007, η εταιρεία αγόρασε άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο στη Σέριφο 6.055 τετραγωνικών μέτρων, έναντι 40.000 ευρώ.

Ο τρίτος συνέταιρος Χρήστος Καραμάνος σε δήλωσή του σήμερα χαρακτηρίζει το δημοσίευμα παραπλανητικό, ενώ επισημαίνει ότι έχει δηλώσει τη συμμετοχή του στο Πόθεν Έσχες του.